Weather Icon
Λιβύη 28 Απριλίου 2020

Οι αντιδράσεις για τη «λαϊκή εντολή» που πήρε ο Χαφτάρ να κυβερνήσει τη Λιβύη

Οι αντιδράσεις για τη «λαϊκή εντολή» που πήρε ο Χαφτάρ να κυβερνήσει τη Λιβύη

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (με έδρα την Τρίπολη) κατήγγειλε σήμερα το «νιοστό πραξικόπημα» του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ – αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση στη χθεσινή σύντομη ομιλία του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Ο στρατάρχης ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την εντολή του λαού για να κυβερνήσει τη χώρα, χωρίς όμως να διευκρινίσει μέσω ποιου θεσμού την έλαβε, ούτε ποιες είναι οι πολιτικές συνέπειες.

«Είναι μια φάρσα και ένα νέο πραξικόπημα το οποίο προστίθεται σε μια σειρά άλλων που ξεκίνησαν πριν από χρόνια», ανέφερε η κυβέρνηση της Τρίπολης, κατηγορώντας τον Χαλίφα Χαφτάρ ότι στράφηκε εναντίον των παράλληλων πολιτικών θεσμών που τον στήριζαν και οι οποίοι τον διόρισαν επικεφαλής του στρατού.

Στόχος το στρατάρχη, που από τον περασμένο Απρίλιο προσπαθεί να καταλάβει την πρωτεύουσα της Λιβύης, είναι «να κρύψει την ήττα των πολιτοφυλάκων και των μισθοφόρων του, και την αποτυχία του δικτατορικού του σχεδίου», σημειώνει η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ρωσία
Η αμερικανική πρεσβεία έγραψε στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter ότι η ανακοίνωση του Χαλίφα Χαφτάρ υπονοεί ότι «οι αλλαγές στην πολιτική δομή της Λιβύης μπορούν να επιβληθούν μέσω μια μονομερούς δήλωσης».

Από την πλευρά της η Μόσχα, διά του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, επεσήμανε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και τόνισε ότι ο δρόμος προς την ειρήνη περνά μέσα από τη διπλωματική και πολιτική συνεννόηση. Πάντως, πριν από την επίσημη ανακοίνωση, η Ρωσία δήλωνε έκπληκτη από την ανακοίνωση του στρατάρχη, τον οποίο, εκτός από την ίδια, στηρίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.

www.pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube