Weather Icon
Λιβύη 29 Απριλίου 2020

H Λιβυκή Κυβέρνηση της Τρίπολης αρνείται το χθεσινό διάγγελμα του Khalifa Haftar

H Λιβυκή Κυβέρνηση της Τρίπολης αρνείται το χθεσινό διάγγελμα του Khalifa Haftar

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας GNA της Λιβύης που εδράζει στην Τρίπολη  αρνήθηκε τα κελεύσματα του διαγγέλματος του ισχυρού άνδρα της Λιβύης Marshal Khalifa Haftar, ο οποίος μία μέρα πριν ισχυρίστηκε πως έλαβε ”λαϊκής εντολή” να κυβερνήσει την χώρα.

Σε μία ομιλία την Δευτέρα, ο Haftar ανακοίνωσε πως η Γενική Διοίκηση του στρατεύματός του είχε ”αποδεχθεί την βούληση του λαού και την εντολή του”, χωρίς να διευκρινίζει από ποιό θεσμικό όργανο έλαβε την εντολή αυτή.

Ούτε ανέφερε τις πολιτικές επιπτώσεις αυτής της εντολής, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου που θα διαδραματίσει το κοινοβούλιο στα ανατολικά της χώρας και η παράλληλη κυβέρνηση που διορίστηκε από την συνέλευση του 2014.

Ο Στρατάρχης Haftar αντλεί την νομιμότητά του από το κοινοβούλιο, το οποίο είχε εξοριστεί στα ανατολικά της χώρας λόγω ξεσπάσματος βίαιων συγκρούσεων στην πρωτεύουσα.

Tο GNA κατήγγειλε μία ”φάρσα και ένα νέο πραξικόπημα το οποίο προστίθεται στην σειρά πολλών που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια”.

Ανέφερε πως ο Haftar ”στράφηκε ακόμα και κατά ορισμένων θεσμικών πολιτικών οργάνων που τον υποστήριζαν στο παρελθόν και τον διόρισαν επικεφαλής του στρατού”.

Σύμφωνα με τον GNA, ο Στρατάρχης Haftar, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη από τον Απρίλιο του 2019, ήθελε ”να κρύψει την ήττα των πολιτοφυλακών και των μισθοφόρων του” και ”την αποτυχία του δικτατορικού του σχεδίου”.

Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ είδαν την ανακοίνωση του Haftar ως ”πρόταση περί αλλαγών στην πολιτική δομή της Λιβύης, οι οποίες μπορούν να επιλυθούν με μονομερή διακήρυξη”, ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ στον λογαριασμό της στο twitter.

Κατηγορούμενος από τους επικριτές του πως θέλει να δημιουργήσει μία νέα στρατιωτική δικτατορία στην Λιβύη, ο Στρατάρχης Haftar ανακοίνωσε επίσης ”το τέλος της Συμφωνίας του Σκαϊράτ” που υπεγράφη στα τέλη του 2015 στο Μαρόκο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στην βάση της οποίας γεννήθηκε ο GNA. 

Το 2017, ο Haftar είχε ήδη διαβεβαιώσει πως η συμφωνία είχε ”λήξει”. Το 2014 είχε δηλώσει μάλιστα σε μία ομιλία στην τηλεόραση ότι επρόκειτο να αναλάβει την εξουσία, αλλά η ανακοίνωσή του δεν παρακολουθήθηκε.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή:  www.africanews.com

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube