Weather Icon
Ισλάμ , Τουρκία 13 Απριλίου 2020

H αυξανόμενη Τουρκική εμπλοκή στην Υεμένη προκαλεί αντιδράσεις στο Κάιρο

H αυξανόμενη Τουρκική εμπλοκή στην Υεμένη προκαλεί αντιδράσεις στο Κάιρο

Του Amr Emam

Cairo -Η αυξανόμενη παρουσία της Τουρκίας στην Υεμένη, ιδιαίτερα στις ευαίσθητες νότιες περιοχές, τροφοδοτεί με ανησυχία την Αίγυπτο σε θέματα ασφαλείας της Ερυθράς Θάλασσας και της διώρυγας του Σουέζ.

Η Τουρκία έχει λάβει αυξανόμενο πολικό ρόλο στην περιοχή της Νότιας Υεμένης μέσω του τοπικού παραρτήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το οποίο βοηθά τις τουρκικές ανθρωπιστικές οργανώσεις να αποκτήσουν πολιτική επιρροή.

”Το κόμμα Islah (μεταρρύθμιση) είναι καθοριστικό για την τουρκική εξωτερική πολιτική, καθώς οργανώσεις μεταμφιεσμένες σε φιλανθρωπικές, έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πόλεις της Υεμένης”, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής της Υεμένης Mahmud al-Tahir ”Η Τουρκία έχει συμφέρον με το να κινητοποιεί την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην περιοχή και να της δίνει μεγαλύτερη εξουσία εντός του εδάφους της Υεμένης”.

Έχοντας ιδρυθεί το 1990, το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα το οποίο αποτελεί παράρτημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αποτελεί εδώ και καιρό σημαντικό παράγοντα στην πολιτική ζωή της χώρας. Το κόμμα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εξουσία τα τελευταία χρόνια, όπου έχει καλύψει ένα πολιτικό κενό το οποίο άφησε η πτώση του καθεστώτος του Ali Abdullah Saleh. Το καθεστώς έπεσε τον Φεβρουάριο του 2012 κατόπιν ενός πραξικοπήματος που οργανώθηκε από τους Houthi με την στήριξη του Ιράν και του προέδρου Abd Rabbo Mansour Hadi τον Μάρτιο του 2015.

Το κόμμα εκπρωσοπείται από την κυβέρνηση του Maeen Abdulmalik Saeed, η οποία εδρεύει στην νοτιοανατολικής πόλη Άντεν. 

Στελέχη και υπουργοί που σχετίζονται με την αδελφότητα έχουν πραγματοποιήσει ταξίδια στην Άγκυρα για να πείσουν αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν με σκοπό να γίνουν πιο δραστήριοι στην Υεμένη. Ειδικότερα σκοπεύουν στην επένδυση σε τομείς όπως τα λιμάνια και οι εμπορικές εγκαταστάσεις της Υεμένης.

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο υφυπουργός εσωτερικών της Τουρκίας Ismail Catakli, επισκέφθηκε το Αντέν πραγματοποιώντας συνομιλίες με τον Σαΐντ. Αποκάλυψε πψς ο Ερντογάν είχε ετοιμάσει ομάδα ανθρώπων που μελετούσαν τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη.

Αυτό συνέβη δύο μήνες μετά την επίσκεψη του πρώην Υπουργού Μεταφορών της Υεμένης , συνεργάτη του Κόμματος Μεταρρυθμίσεων, στην Τουρκία για συζητήσει ο ενδεχόμενο συνεργασίας στην διαχείριση των λιμένων της Υεμένης.

Το Κάιρο δεν έχει μιλήσει δημόσια για τα γεγονότα αυτά, παρ’αυτά πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως η κυβέρνηση ανησυχεί για τις προσπάθειες της Τουρκίας να αυξήσει την παρουσία της κοντά στο στενό Bab Mandeb, μέσω του οποίου μεταφέρεται το πετρέλαιο του Κόλπου πριν φτάσει στο στενό του Σουέζ. Με αυτόν τον τρόπο απειλείται η ασφάλεια των Αραβικών Κρατών του Κόλπου.

”Η Τουρκία στρέφει το βλέμμα της στα λιμάνια της Υεμένης κοντά στο στενό με σκοπό να ασκήσει πίεση στην Αίγυπτο”, δήλωσε πολιτικός αναλυτής της Υεμένης.

Με μία στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί και επανειλημμένες προσπάθειες για να κερδίσει έδαφος στην Σομαλία και το νησί Σουακίν της Ερυθράς Θάλασσας στο Σουδάν, η Άγκυρα εργάζεται σκληρά για να γίνει χώρα ισχύος στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Η Αίγυπτος αντιτίθεται στον Τουρκικό επεκτατισμό, λόγω της στήριξης της Άγκυρας στο πολιτικό Ισλάμ, καθώς και του Διεθνούς Κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων  κι του ανταγωνισμού στο θέμα των ορυκτών πόρων της Μεσογείου.

Πέραν της στήριξης της Τουρκίας στην Υεμένη, η Άγκυρα στοχεύει στην στήριξη της Ισλαμικής Κυβέρνησης GNA στην Λιβύη.

Η Αίγυπτος αντιδρώντας στην κατάληψη του εδάφους της Υεμένης από τους Χούτι το 2015, ανέπτυξε την στρατιωτική της παρουσία στην νότια είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας.

Τώρα χρησιμοποιεί ναυτικές μονάδες κοντά στις ακτές της Υεμένης και στο στενό του Bab Mandeb, κατασκευάζοντας ναυτική και αεροπορική βάση κοντά στα σύνορα με το Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Αιγυπτιακό στρατιωτικό οικοδόμημα στην Ερυθρά Θάλασσα αποσκοπεί στην προστασία του Αιγυπτιακού ναυτικού στην θάλασσα.

”Δεν πρόκειται να δεχθούμε την Υεμένη να μετατραπεί σε ορμητήριο απειλής για την ασφάλεια και την σταθερότητα των Αραβικών Κρατών ή ακόμα και της ασφάλειας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας” δήλωσε ο Σίσι σε συνέντευξη τύπου στο Κάιρο.

Παραμένει ασαφές το πως θα αντιδράσει η Αίγυπτος στις πρόσφατες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Υεμένη. ”Η Τουρκία εκτρέφει μεγάλη εχθρότητα προς την Αίγυπτο για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους” δήλωσε ο Ahmed.”Το Κάιρο πρέπει να εντείνει επειγόντως την διένεξη με την κυβέρνηση της Υεμένης για να μειώσει την Τουρκική παρουσία στην περιοχή”.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: www.thearabweekly.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube