Weather Icon
Κορωνοϊός - Covid-19 30 Απριλίου 2020

Γιατί ανοίγουν τα σχολεία

Γιατί ανοίγουν τα σχολεία

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πιο καυτό θέμα από το άνοιγμα των σχολείων.

Καθώς ένα από τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας ήταν το κλείσιμο τους, κάνει εντύπωση που ανοίγουν ξανά.
Το ερώτημα που αναδεικνυεται είναι “Μήπως τα παιδιά μας είναι πειραματόζωα; Είναι σωστό να ανοίξουν τώρα τα σχολεία;
Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα αυτά τα ερωτήματα με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουμε από τις μέχρι τώρα έρευνες και αναλύσεις.
Κατ αρχάς να πούμε πως το κλείσιμο των σχολείων μπήκε στη γενικότερη πολιτική του lockdown νωρίς με βάση στοιχεία που είχαμε από τις πανδημίες γρίπης. Τα στοιχεία αυτά έδειχναν πολύ σημαντική μείωση του ρυθμού μετάδοσης της γρίπης σε μέρη που τα σχολεία έκλεισαν νωρίς.
Συνεπώς χωρίς να έχουμε άλλα στοιχεία, σωστά έκλεισαν τα σχολεία. Ενταγμένα δε, στη γενικότερη πολιτική του πλήρους lockdown που έπρεπε να επιβληθεί ισχυρή μείωση των συναναστροφων και των μετακινήσεων ήταν απολύτως αναγκαίο.
Η πανδημία γρίπης του 1918 ήταν όμως μια άλλη νόσος που χτυπούσε κυρίως νέα άτομα. Και γι αυτό φαίνεται ότι είχε και τεράστιο αποτέλεσμα στην επίδραση της, το κλείσιμο των σχολείων.
Όμως ο νέος κορονοϊός είναι τελείως άλλη περίπτωση.
Τα δεδομένα που έχουμε από το τέλος Φεβρουαρίου που εφαρμόστηκαν τα πρώτα μέτρα μας δίνουν σαφώς περισσότερες γνώσεις από την αρχή της επιδημίας.
Ξέρουμε τώρα πια και είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά όχι μόνο δεν πάσχουν συχνά και βαριά αλλά φαίνεται κιόλας πως δεν μεταδίδουν συχνά .
Όσα παιδιά μάλιστα κόλλησαν δεν φαίνεται να κόλλησαν από άλλα παιδιά αλλά από ενήλικες.(Βέβαια με κλειστά σχολεία είναι λογικό αυτό). Υπάρχουν μάλιστα περιστατικά παιδιών που ήρθαν σε επαφή ακόμα και με πάνω από 100 άτομα και δεν κόλλησαν ούτε έναν.
Άρα φαίνεται πια πως είμαστε αρκετά σίγουροι :
Πρώτον : τα παιδιά δεν νοσούν συχνά
Δευτερον :δεν νοσούν σοβαρά
Τρίτον :μεταδίδουν σπάνια, τουλάχιστον πολύ σπανιότερα από τους ενήλικες.
Μάλιστα αναλύσεις που έχουν γίνει από πρόσφατες μελέτες στην επιδημία κορονοϊού φαίνεται πως μέσα στα πλαίσια του γενικότερου lockdown, το κλείσιμο των σχολείων γλύτωσε μόνο ένα 2-4 % των συνολικών ζωών σε σχέση με το συνολικό όφελος από όλες τις παρεμβάσεις κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Δοθεντως μάλιστα ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ούτως ή άλλως το Σεπτέμβριο σε όλες τις βαθμίδες ίσως δεν είναι κακή ιδέα να δοκιμαστεί τώρα πως θα δουλέψει το σύστημα με την εκ περιτροπής παρακολούθηση στα σχολεία για να αραιωσουν οι μαθητές.
Το ερώτημα που τίθεται επίσης είναι μήπως έπρεπε να γίνεται θερμομετρηση των παιδιών που προέρχονται στα σχολεία; Έχουμε απάντηση και σε αυτό. Από μελέτη στη Σιγκαπούρη στην επιδημία Sars που παιδιά από 37,5 και επάνω τα έδιωχναν είχε το εξής αποτέλεσμα. Υπήρχαν μαθητές που έπασχαν αλλά η θερμομετρηση ξέρετε πόσα ανακάλυψε ; ΚΑΝΕΝΑ. Δηλαδή παρά τη θερμομετρηση τα παιδιά με Sars πήγαιναν κανονικά σχολείο.
Προσοχή δεν ισχυριζομαι ότι όλα καλώς καμωμένα και ότι έχουμε απαντήσεις για όλα.
Αλλά πρέπει να τονίσω πως η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων δεν ελήφθη στο πόδι. Και δεν είναι τυχαίο και στον υπόλοιπο κόσμο ακόμα και σε κράτη που ακόμα έχουν πολλά κρούσματα, άνοιξαν τα σχολεία ακόμα και τους παιδικούς σταθμούς.
Αλλά σίγουρα είναι μια απόφαση που πρέπει συνεχώς οι υπεύθυνοι να παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της. Ιδίως στην Ελλάδα που ένα μεγάλο μέρος των παιδιών δημοτικού τα παίρνουν από τα σχολεία οι παππούδες.
Αυτά προς το παρόν, και σας υπόσχομαι πως θα συνεχίσω να παρακολουθώ οτιδήποτε καινούργιο υπάρχει σε αυτό το μέτωπο. Γιατί η υγεία και η παιδεία των παιδιών μας είναι αυτά που θα φτιάξουν μια γερή αυριανή Ελλάδα.
ΥΓ. Δεν παίρνω θέση υπέρ του ανοίγματος των σχολείων. Προσπαθώ να εξηγήσω γιατί υπάρχουν αποφάσεις διεθνώς για να ανοίξουν. Και βέβαια οποιοδήποτε μείωση στην επιδημία έχει σημασία ακόμα και μικρή.
ΥΓ2. Μπορεί να ισχυριστεί κανείς, πως σε σπίτι που τα παιδιά μένουν με τους παππούδες, ότι τα παιδιά αυτά δεν πρέπει να ξαναπάνε ποτέ σχολείο;

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube