Weather Icon

Γερμανός εμπειρογνώμωνας προειδοποιεί την Ελλάδα: Άλλα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από το Ιντλίμπ, στο “οπλοστάσιο” της Τουρκίας

Γερμανός εμπειρογνώμωνας προειδοποιεί την Ελλάδα: Άλλα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από το Ιντλίμπ, στο “οπλοστάσιο” της Τουρκίας

Ακολουθεί η μετάφραση μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συνέντευξης ενός Γερμανού εμπειρογνώμωνα, του Στάινμπεργκ, ο οποίος σκιαγραφεί ένα εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα. Την φυγή στην Τουρκία περίπου τριών εκατομμυρίων αμάχων από το Ιντλίμπ, μαζί με 50-60 χιλιάδες σκληρούς ισλαμιστές τρομοκράτες.

Δεδομένου ότι ο Στάιμπεργκ διετέλεσε σύμβουλος της γεμρναικής Καγκελαρίας, για τέτοια θέματα, θεωρώ ότι πρέπει η συνέντευξη να μελετηθεί μετά παρρησίας, ειδικά στα σημεία που αφορούν την εκτίμησή του ότι η Τουρκία πρέπει να δεχτεί τα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από το Ιντλίμπ.

Αυτό, θα είναι μια καταστροφική εξέλιξη για την Ελλάδα, δεδομένων των σχεδίων που έχει η Τουρκία, για τη χρησιμοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών σε επιχειρήσεις υβριδικού πολέμου, με σκοπό την άλωση της Ελλάδας και τον εκβιασμό της Ευρώπης.

Επί του θέματος θα επανέλθουμε. Μέχρι τότε, “καταναλώστε” το άφοβα:

Steinberg, Ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής: Η Τουρκία θα ηττηθεί και θα χάσει στο Ιντλίμπ

Ο Steinberg, από τους πιο διεκεκριμένους εμπειρογνώμωνες στα θέματα της Μέσης Ανατολής, δηλώνει ότι ο πόλεμος στη Συρία έχει τελείωσει και προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα ηττηθεί και θα χάσει Ιντλίμπ.

Ο Στάινμερκ είπε: “Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η εκεχειρία. Είναι όμως σαφές ότι οι Σύριοι, οι Ρώσοι και οι δυνάμεις του Λιβάνου και του Ιράν, θέλουν να ανακαταλάβουν την επαρχία Ιντλίμπ. Αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στο πεδίο, η υποχώρηση της Τουρκίας και των συμμάχων της, οφείλονται στο σχέδιο ανακατάληψης της επαρχίας από τις δυνάμεις του Άσαντ και τους συμμάχους τους.  Θεωρώ ότι θα υπάρξουν συγκρούσεις και πάλι τους καλοκαιρινούς μήνες και ότι ο Assad θα ολοκληρώσει με επιτυχία τη μεγάλη επιχείρηση που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019, για την ανακατάληψη του Ιντλίμπ”.

Ο Steinberg, ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της Γερμανίας για τη Μέση Ανατολή, απαντά στις ερωτήσεις.

Deutsche Welle: Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πολέμησαν εναντίον των στρατευμάτων του Bashar Assad στη Συρία για μια εβδομάδα. Αργότερα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέληξε σε συμβιβασμό με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους του Ασαντ, στις 5 Μαρτίου. Αυτή η κατάπαυση του πυρός συνεχίζεται. Πόσο ακόμα πιστεύεις ότι θα σιωπούν τα όπλα;

Guido Steinberg: Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η εκεχειρία. Είναι όμως σαφές ότι οι Σύριοι, οι Ρώσοι και οι δυνάμεις του Λιβάνου και του Ιράν, θέλουν να ανακαταλάβουν την επαρχία Ιντλίμπ. Αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στο πεδίο, η υποχώρηση της Τουρκίας και των συμμάχων της, οφείλονται στο σχέδιο ανακατάληψης της επαρχίας από τις δυνάμεις του Άσαντ και τους συμμάχους τους.  Θεωρώ ότι θα υπάρξουν συγκρούσεις και πάλι τους καλοκαιρινούς μήνες και ότι ο Assad θα ολοκληρώσει με επιτυχία τη μεγάλη επιχείρηση που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019, για την ανακατάληψη του Ιντλίμπ.

Ποιος ρόλο πιστεύετε ότι παίζει στις εξελίξεις η πιθανότητα εξάπλωσης της επιδημίας του κορωναϊού στην περιοχή Idlib;

Η εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού στη Συρία μπορεί να οδηγήσει τους πολεμιστές να είναι πιο προσεκτικοί στην επαρχία Idlib. Συγκεκριμένα, το καθεστώς Assad πρέπει να εξετάσει πώς μπορεί να κρατήσει τα λίγα στρατεύματά του ετοιμοπόλεμα. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η επιδημία δεν θα οδηγήσει τελείως στο τέλος των συγκρούσεων. Οι δυνάμεις του καθεστώτος Assad δεν φαίνεται να έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες μέχρι στιγμής. Αλλά αυτή η επιδημία θα επηρεάσει ιδιαίτερα τον άμαχο πληθυσμό που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατοικούν σε στρατόπεδα προσφύγων.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Ερντογάν γνωρίζει ότι όσο δεν έχει μαζί του τον Πούτιν και την υποστήριξη της Δύσης, το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να επιβραδύνει, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τελείως την επιχείρηση που διεξάγει ο Ασαντ.

Πρέπει το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τον Ερντογάν για την προστασία των αμάχων στην επαρχία Idlib; Και δεν είναι ανθρωπιστική υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει την Τουρκία;

Οι Ευρωπαίοι έχουν ανθρωπιστική υποχρέωση. Ωστόσο, θα πρέπει να εκπληρώνουν αυτή την υποχρέωση λαμβάνοντας μόνο μέτρα αρωγής. Ο εμφύλιος πόλεμος τελείωσε. Εάν το ΝΑΤΟ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση ήθελαν να παρέμβουν, αυτό ήταν δυνατό να γίνει πριν από χρόνια. Τώρα με το ξέσπασμα του κορωναϊού, δεν είναι πια ρεαλιστικό. Τα τελευταία χρόνια βλέπουν ότι η Τουρκία στηρίζει τους ισλαμιστές στη Συρία, στην επαρχία Ιντλίμπ όπου κυριαρχούν σήμερα οι ισλαμιστές της Hayat Tahrir Şam (HTS), βλέπουμε ότι η Τουρκία υποστηρίζει αυτήν την οργάνωση. Πρόκειται για μια οργάνωση που είναι η συνέχεια του Μετώπου της Nusra που υποστηρίζεται από την Αλ Κάιντα.

Δεν θα ήταν σωστό για τη Δύση να παρεμβαίνει και να παίρνει το μέρος μιας τέτοιας οργάνωσης. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί πρέπει να αποδεχτούν ότι αυτός ο εμφύλιος πόλεμος έχει τελειώσει. Η Τουρκία θα πρέπει να το αοδεχτεί κι αυτή και να πάψει να παρέχει υποστήριξη στους αντάρτες. Και πρέπει να ζητήσει από τους αντάρτες να αποσυρθούν από το Idlib. Επειδή είναι κι αυτοί υπεύθυνοι για τα δεινά τόσο του κόσμοου, όσο και ο Assad.

Από τον Απρίλιο του 2019, λέτε ότι οι αντάρτες είναι υπεύθυνοι για τα δεινά του λαού, όπως και ο Άσαντ, που βομβάρδιζε τους ανθρώπους και τα νοσοκομεία στο Idlib. Τι εννοείτε με αυτό;

Η Hayat Tahrir Şam είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που βρίσκεται στον κατάλογο πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για πολλούς δικαιολογημένους λόγους. Το πιο σημαντικό σημείο στην εκτίμησή μου είναι ότι ο εμφύλιος πόλεμος χάθηκε. Οι αντάρτες που λαμβάνουν στήριξη από την Τουρκία στην Ιντλίμπ, με τις προσπάθειες διατήρησης της επαρχίας αυτής, δεν θα πετύχουν τίποτε άλλο, από την παράταση της δυστυχίας του λαού που υποφέρει. Φυσικά, το καθεστώς Assad είναι βασικά υπεύθυνο για την εμφάνιση του εμφυλίου πολέμου. Το καθεστώς είναι επίσης υπεύθυνο για τη μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων και τα τρομερά εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, πρέπει να ειπωθεί σ’ αυτό το σημείο ότι αυτή η σύγκρουση δεν είναι πλέον δυνατόν να οδηγήσει σε νίκη την αντιπολίτευση. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός είχε δείξει πώς να συμπεριφερθεί σε μια τέτοια κατάσταση στις πρώτες ημέρες του πολέμου. Όταν το καθεστώς Assad εισήλθε στις περιοχές γύρω από την πόλη Homs, όταν επρόκειτο να αρχίσει βαρύ βομβαρδισμό, οι αντάρτες αποσύρθηκαν και πήραν μαζί τους και τους αμάχους, για να μη μείνουν έκθετοι στα πυρά του καθεστώτος. Αυτή θα είναι η σωστή στάση και τώρα. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ακολουθήσει μια τέτοια πολιτική η Τουρκία μαζί τους ισλαμιστές συμμάχους της στην περιοχή.

Εκτός από την τρομοκρατική οργάνωση HTS, στην περιοχή του Ιντλίμπ υπάρχουν και άλλοι αντάρτες και δημοκρατικοί αντικαθεστωτικοί. Ποια είναι η μελλοντική κατάσταση αυτών των ανθρώπων υπό τη διοίκηση του Assad;

Είναι προφανές ότι η Assad θα ανακαταλάβει πλήρως την περιοχή. Επομένως, τίθεται το ερώτημα πώς και ποιο θα είναι το μέλλον των εξεγερμένων. Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να αποφύγουν τη σύλληψη και να επιβιώσουν, είναι να καταφύγουν στην Τουρκία. Και είναι η μόνη λύση, γιατί η Τουρκία τους υπσοτηρίζει τουλάχιστον από το 2012.

Επίσης, η Τουρκία από το 2013 έπαιξε σημαντικό ρόλο, για να ενταθούν οι σχέσεις μεταξύ των εξεγερμένων και των ισλαμιστών. Ως εκ τούτου, πρέπει να δεχθεί τους πρόσφυγες μαζί με τους αντάρτες. Ανεξάρτητα από το πιο σενάριο θα υλοποιηθεί τελικά, δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί ένα κύμα μετανάστευσης. Οι άνθρωποι αυτοί θα φύγουν προς την Τουρκία. Το μόνο ερώτημα είναι, αν η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορά της ή όχι. Ωστόσο, ο Ερντογάν θέλει με κάθε τρόπο και κόστος να εμποδίσει το καθεστώς Assad να ανακαταλάβει το Ιντλίμπ.

Γιατί επιμένει τόσο πολύ σε αυτό ο Ερντογάν;

Από το 2015 υπάρχουν νέες προτεραιότητες στην πολιτική της Τουρκίας στο θέμα της Συρίας. Αυτή έχει ως στόχο να αποτρέψει τις Δυνάμεις Άμυνας του Λαού, που θεωρείται οργάνωση-προέκταση του PKK, να αποκτήσει δύναμη και μια κρατική δομή στο έδαφος της Συρίας. Κατά την άποψή μου είναι λογικό να επικεντρωθεί η Τουρκία σ’ αυτόν τον στόχο. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ερντογάν, για να μπορέσει να έχει λόγο σε όλες τις πολιτικές ρυθμίσεις που θα γίνουν την επόμενη μέρα στη Συρία, προσπαθεί να συνεχίσει να ελέγχει σημαντικές για την Τουρκία περιοχές της Συρίας και ταυτόχρονα να υποστηρίζει τους αντάρτες.

Στην επιμονή του Ερντογάν να συνεχίζει αυτήν την πολιτική, τη στιγμή που το αποτέλεσμα του πολέμου είναι σαφές, οφείλεται και η καταστροφή που βιώσαμε στο Ιντλίμπ. Αυτή η καταστροφή θα επεκταθεί τώρα με το ξέσπασμα του κορωναϊού. Η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο των ανταρτών και του καθεστώτος Άσαντ. Αλλά δεν το κάνει. Προσπαθεί να περισώσει τα ερείπια της πολιτικής που ακολούθησε στη Συρία, αλλά αυτό είναι ένας υποχωρητικός αγώνας. Η Τουρκία θα χάσει αυτόν τον πόλεμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδωσε το μήνυμα ότι η περιοχή που ελέγχεται νοτίως του αυτοκινητοδρόμου Μ4, που ελέγχεται από αντάρτες, πρόκειται να παραδοθεί στη Ρωσία. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό που θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των συμμάχων πολιτοφυλάκων της Τουρκίας, είναι μια μικρή περιοχή. Ωστόσο, αυτή η περιοχή δεν είναι αυτάρκης και θα εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη διεθνή βοήθεια. Πόσο ρεαλιστική πιστεύετε ότι είναι αυτή η πρόταση;

Δεν πιστεύω στη λύση που προτείνει η Τουρκία και προβλέπει την παράδοση μιας περιοχής της επαρχίας Ιντλίμπ υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Το καθεστώς Assad είναι εξαιρετικά αποφασισμένο να ανατκήσει τον έλεγχο όλων των περιοχών, σ’ ολόκληρη τη χώρα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό, αλλά πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι και οι υποστηρικτές της Συρίας, όπως η Ρωσία και το Ιράν, συμφωνούν να ανακτηθεί ο έλεγχος σε ολόκληρη την επικράτεια.

Δεν θα αποτελέσει λύση ο έλεγχος της περιοχής του βορείου Ιντλίμπ από την Τουρκία. Πρόκειται για έναν διαπραγματευτικό ελιγμό, που έγινε να να ισχυροποιήσει τη θέση της και να αποσυρθεί χωρίς να ταπεινωθεί. που χρησιμοποίησε η τουρκική κυβέρνηση για να δείξει ότι συνεχίζει να εξηγεί το βάρος της στις διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι μια σημαντική δύναμη στην περιοχή, όμως και η πίεση να αποσυρθεί θα συνεχιστεί.

*Ο Guido Steinberg, που έχει κάνει εργασίες για το Ίδρυμα Πολιτικής Επιστήμης του Βερολίνου, από το 2002 μέχρι το 2005 διετέλεσε σύμβουλος για θέματα διεθνούς τρομοκρατίας στην Καγκελαρία.

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Πηγή: Deutsche Welle, krdnews.net

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube