Weather Icon

FT : Ερχεται ιστορικών διαστάσεων διακοπή παραγωγής πετρελαίου

FT : Ερχεται ιστορικών διαστάσεων διακοπή παραγωγής πετρελαίου

financial TimesΣτο Τέξας, το αργό πετρέλαιο άλλαζε τη Δευτέρα χέρια σε τιμή χαμηλότερη και από τα 7 δολάρια το βαρέλι. Οι εκτιμήσεις του Μ. Ρήγα της Energean

Η πετρελαϊκή αγορά είχε κάποτε εστιάσει στο πώς ο OPEC θα τροποποιούσε την προσφορά σε μικρές δόσεις για να ενισχύσει τις τιμές. Αυτή η ανησυχία ξαφνικά φαίνεται γραφική: το μέγεθος της παγκόσμιας πτώσης της κατανάλωσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να ισοδυναμεί με ολόκληρη την παραγωγή του καρτέλ.

Η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις εξαγωγές της στο πλαίσιο του πολέμου τιμών της, όμως η κατάρρευση της ζήτησης θα αναγκάσει άλλους παραγωγούς εντός και εκτός των 13 μελών του OPEC να μην εξορύξουν ζημιογόνες προμήθειες.

Η ζήτηση είναι πλέον χαμηλότερη έως 25%, ή περίπου 25 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Κοντά δηλαδή σε αυτό που παράγουν κάθε μέρα οι χώρες του OPEC, ή σαν οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς να είχαν σταματήσει απότομα να καταναλώνουν πετρέλαιο. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης σύντομα δεν θα έχουν χώρο, λένε οι αναλυτές, εκτός και αν η βιομηχανία μπορέσει να βρει τρόπο να μειώσει την παραγωγή σε κλίμακα που δεν είχε καταφέρει ποτέ στο παρελθόν να κάνει.

Την Κυριακή το βράδυ η τιμή του West Texas Intermediate, του αμερικανικού δείκτη αναφοράς, υποχώρησε κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι σε χαμηλό 18 ετών, περίπου 70 σεντς λιγότερα απ’ ότι ήταν στην αρχή του έτους. Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν μονοψήφιες τιμές στον ορίζοντα, καθώς θα γεμίζουν οι αγωγοί και οι δεξαμενές.

«Όταν προβλέπεις πλεόνασμα άνω των 20 εκατ. βαρελιών ημερησίως, σύντομα θα έχεις πρόβλημα υποδομής», ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής ενεργειακής εταιρείας Energean, Μαθιός Ρήγας. «Με τις τιμές του πετρελαίου κάτω από τα 20 δολάρια, θα δούμε πολλά λουκέτα».

Ενώ ορισμένοι παραγωγοί θα χρεοκοπήσουν, οι πιο ισχυροί θα αποφασίσουν αν θα λάβουν πιο δραστικά και πιθανότατα κοστοβόρα μέτρα: κλείσιμο πηγών που τώρα λειτουργούν με ζημιά, διακινδυνεύοντας να προκαλέσουν ζημιά στους ταμιευτήρες. Άλλοι δεν θα φτάσουν μέχρι εκεί, όμως μπορεί να μειώσουν την παραγωγή. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει μακροπρόθεσμα τις συμβατικές πετρελαιοπηγές, επιτρέποντας την ανάκαμψη της πίεσης.

Η εταιρεία συμβούλων Energy Aspects, προβλέπει πως η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως φέτος –πρόκειται για την πρώτη ετησιοποιημένη πτώση από το 2009- και κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως 2021. Και αυτό παρά τις προσδοκίες πως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλοι που μάχονται για απόκτηση μεριδίου αγοράς θα προσθέσουν περίπου 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως στην αγορά με νέα προμήθεια, δίνοντας κάποια ένδειξη του πόσο θα χρειαστεί να κόψουν την παραγωγή τους άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube