Weather Icon
Υγεία 3 Απριλίου 2020

Εύγε! Βραβεύτηκε το Νοσοκομείο Βόλου για την επιχάλκωση της ΜΕΘ – Μειώθηκαν κατά 50% οι λοιμώξεις

Εύγε! Βραβεύτηκε το Νοσοκομείο Βόλου για την επιχάλκωση της ΜΕΘ – Μειώθηκαν κατά 50% οι λοιμώξεις

Για την καινοτομία τους να προχωρήσουν στην επιχάλκωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας μέσω της οποίας μειώθηκαν μέχρι και 50% οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, βραβεύτηκαν η νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείου Βόλου και οι νοσηλευτές της ΜΕΘ στο πανελλήνιο συνέδριο νοσηλευτών που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Λίμνη Πλαστήρα της Καρδίτσας.

Η επιχάλκωση της ΜΕΘ ξεκίνησε πριν περίπου δύο χρόνια και έχει ολοκληρωθεί εδώ και ένα χρόνο, ενώ στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της όλης υποδομής που έχει δημιουργηθεί και τα οποία είναι πολύ ενθαρρυντικά για την προστασία των ασθενών από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Το τριήμερο συνέδριο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ (η συνδικαλιστική και επιστημονική οργάνωση των νοσηλευτών πανελλαδικά) στόχευε στην απόκτηση γνώσεων, την ανταλλαγή επαγγελματικών εμπειριών και τη γνωστοποίηση των νέων τάσεων στη νοσηλευτική.

Παρευρέθηκαν εκατοντάδες νοσηλευτές μεταξύ αυτών και από το «Αχιλλοπούλειο» που παρουσίασαν ενδιαφέρουσες επιστημονικές εργασίες.
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Κατερίνα Χαρανά δήλωσε πως «νιώθουμε πολύ χαρούμενοι γιατί το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ αποφάσισε να βραβεύσει το Νοσοκομείο Βόλου, τη νοσηλευτική του υπηρεσία και τους νοσηλευτές της ΜΕΘ για την καινοτομία τους οποία έγκειται στην επιχάλκωση της ΜΕΘ και στοχεύει στη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, γεγονός που έχει επιτευχθεί. Και είμαστε το πρώτο περιφερειακό Νοσοκομείο που έχει προχωρήσει στην επιχάλκωση της ΜΕΘ».
Η διευθύντρια της ΜΕΘ κ. Καραθάνου τόνισε πως «η επιχάλκωση της ΜΕΘ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 και ήδη έχουμε αποτελέσματα ενός έτους από την υποδομή που έχει δημιουργηθεί. Το πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως έχουμε μείωση τουλάχιστον μέχρι και 50% σε μία από τις μορφές των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, όπως είναι η πνευμονία του αναπνευστήρα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο μέτρο δρα συμπληρωματικά σε ένα σύνολο μέτρων που έχουμε λάβει και σχετίζονται με τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Ο χαλκός, επειδή έχει αντιμικροβιακή δράση, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην όλη αυτή προσπάθεια. Και τα αποτελέσματα είναι σημαντικά».

Η επιχάλκωση είχε ένα συνολικό κόστος γύρω στις 35.000 ευρώ, ποσό για το οποίο η κ. Καραθάνου επισήμανε πως «με τη μείωση των λοιμώξεων που είχαμε, η απόσβεση της επένδυσης αυτής έγινε μέσα στο πρώτο τρίμηνο, καθώς μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη».
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός τόνισε πως «η ιδέα για την επιχάλκωση της ΜΕΘ ξεκίνησε από τους νοσηλευτές και συμφώνησαν και οι γιατροί. Ως διοίκηση αμέσως ανταποκριθήκαμε στο αίτημα, γιατί είδαμε ότι αυτό θα είχε ανταποδοτικότητα από τη μείωση των λοιμώξεων με θεαματικά αποτελέσματα για την προστασία της υγείας των ασθενών, αλλά και την εξοικονόμηση».

Πηγή: e-thessalia.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube