Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Εύγε στο The Press Project: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην Κομισιόν να δώσει δικαίωμα αίτησης ασύλου στις αφίξεις Μαρτίου

Δημοσιεύτηκε στις

Στην αποκάλυψη της δέσμευσης της κυβέρνησης να επιτρέψει επιτέλους στους ανθρώπους που πέρασαν τα σύνορα από την 1η Μαρτίου και έπειτα να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου -την οποία είχε αναστείλει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου για έναν μήνα- ανακοίνωσε η ίδια η αρμόδια επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, παρουσία των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, όπου αναλύθηκε η «άμεση» ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση των ελληνοτουρκικών συνόρων, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων αναφέρθηκε σε «ανακοίνωση» της ελληνικής κυβέρνησης για την τύχη των ανθρώπων που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα μέσα στον Μάρτιο, οι οποίοι με κυβερνητική απόφαση δεν είχαν δικαίωμα να αιτηθούν ασύλου όλο τον προηγούμενο μήνα.

«Λοιπόν, αυτό με το οποίο θα ήθελα να κλείσω, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό το διάστημα, είναι επίσης ότι πρέπει οι άνθρωποι να έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν ασύλου. Καλωσορίζω θερμά την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης που μου είπε γι’ αυτό μόλις τώρα, ότι οι νέες αφίξεις που ήρθαν εντός του Μαρτίου θα έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν ασύλου. Είναι πολύ, πολύ σημαντικό. Αυτές τις εποχές, είναι σημαντικό να στεκόμαστε στις αξίες μας και τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως είπα και στην αρχή της ομιλίας μου» ανέφερε συγκεκριμένα η Γιόχανσον.

Σχετική αναφορά κάνει και το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, αναφέροντας πως «Τόσο η κ. Γιόχανσον όσο και άλλοι ομιλητές καλωσόρισαν την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία οι νέες αφίξεις του Μαρτίου θα έχουν το δικαίωμα αίτησης ασύλου».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως καμία τέτοια επίσημη ενημέρωση δεν έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ μόλις την Τρίτη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε πως «για τεχνικούς λόγους αυτοί που φτάνουν από σήμερα δεν θα μπορέσουν για κάποιο διάστημα να υποβάλουν αίτημα ασύλου, γιατί τα γραφεία ασύλου είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού».

Την ίδια ώρα, δημοσιογραφικές πληροφορίες περιγράφουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με ένα νέο νομοσχέδιο για τη διαδικασία ασύλου, με διατάξεις προβληματικές, τόσο ως προς τη σκοπιμότητα, όσο και προς την αποτελεσματικότητα και τη νομιμότητά τους, όπως αναφέρει αποκλειστικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών. Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει την απόρριψη των αιτήσεων ασύλου που προέρχονται από ανθρώπους που έχουν ζήσει σε τρίτη χώρα για περισσότερο από δύο μήνες χωρίς να έχουν υποστεί δίωξη, την κατάργηση της προσωπικής συνέντευξης λόγω έλλειψης διερμηνείας σε μη επίσημη γλώσσα της χώρας καταγωγής, τη συρρίκνωση της νομικής βοήθειας στο δεύτερο βαθμό εξέτασης, καθώς και την παράταση της κράτησης. Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Κατά την τοποθέτησή της, η Γιόχανσον αναφέρθηκε και στην οικονομική βοήθεια των 700 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αμέσως διαθέσιμα 350 εκατ. ευρώ για δυνατότητα υποδοχής στην ενδοχώρα, ενοικίαση στέγης, επίδομα, για 31 καταυλισμούς για την οικογενειακή προστασία, υπηρεσίες στην περιοχή Καρά Τεπέ στη Λέσβο, για πρόγραμμα ευάλωτων στέγης σε ξενοδοχεία.

Αναλυτικά, αναφορικά με τα 350 εκατ. ευρώ που είναι άμεσα διαθέσιμα, ανέφερε:

  • Περί τα 190 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των δομών υποδοχής στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα ενοικιαζόμενα καταλύματα 25.000 κλίνων και βοήθεια σε μετρητά για 90.000 μετανάστες, μέσω του UNHCR.
  • Περί τα 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των δομών υποδοχής στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα 31 κέντρων προσφύγων όπου η διαχείριση και οι υπηρεσίες παρέχονται από τον ΔΟΜ.
  • Περί τα 25 εκατ. ευρώ για υποστήριξη σε βασικές δραστηριότητες προστασίας για οικογένειες και παιδιά, παροχή υπηρεσιών στην περιοχή Καρά Τεπέ στη Λέσβο υπό την αιγίδα του UNHCR.
  • Περί τα 35 εκατ. ευρώ για την προσωρινή στέγαση σε ξενοδοχεία για τη μεταφορά των ευάλωτων ανθρώπων από τα κέντρα προσφύγων.

Ακόμη, για τα επιπλέον 350 εκατ. ευρώ:

  • Τα 220 εκατ. ευρώ για την κατασκευή πέντε νέων ΚΥΤ πολλαπλών χρήσεων στα ελληνικά νησιά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, για να προσφέρουν πολύ πιο επαρκείς υπηρεσίες με βάση τα πρότυπα διαμονής.
  • Τα 10 εκατ. ευρώ για τις εκούσιες επιστροφές και τη βοήθεια επανένταξης.
  • Τα 50 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των νέων κέντρων προσφύγων και ειδών έκτακτης ανάγκης, τρόφιμα, μεταφορές, πρόσθετο προσωπικό ιατρικών ομάδων καθώς και αυξημένη υποστήριξη στην ελληνική υπηρεσία ασύλου.
  • Τα 50 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας των συνοριοφυλάκων και των αστυνομικών στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας (ISF Border & VISA).
  • Τα 10 εκατ. ευρώ για την ευρωπαϊκή συνοριακή και ακτοφυλακή Frontex
  • Τα 10 εκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο EASO για την ανάπτυξη εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα.

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς και στον κίνδυνο να υπάρξει τεράστια ανθρωπιστική κρίση αν υπάρξει προσβολή από τον κορονοϊό, τόσο για τους πρόσφυγες που ζουν εκτός ΕΕ, αλλά και στα ελληνικά νησιά σε απαράδεκτες συνθήκες.

Μίλησε ακόμη για την μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων, διευκρινίζοντας ότι 8 κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να υποδεχθούν 1600 άτομα και η πρώτη μετεγκατάσταση θα γίνει αυτή ή την επόμενη εβδομάδα, απαντώντας στα ερωτήματα ευρωβουλευτών για το χρονοδιάγραμμα της μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Σημειώνεται ακόμη ότι η Επίτροπος τάχθηκε υπέρ του να αξιολογείται η δουλειά που παρέχουν οι μετανάστες, γιατροί ή εθελοντές σε όλη την Ευρώπη οι οποίοι κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν τα κράτη που τους φιλοξενούν και πρόσθεσε ότι θα κάνει διαβούλευση με συνδικάτα, εργοδότες για τη δυνατότητα συμβολής των μεταναστών που είναι ευάλωτοι στην αγορά εργασίας, για το πώς θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Άμεση μεταφορά των ευάλωτων μεταναστών και προσφύγων από τους καταυλισμούς

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαία Επίτροπος Γιόχανσον, παραχώρησε σχετικά με την κατάσταση του προσφυγικού στην Ελλάδα συνέντευξη στη γερμανική Deutsche Welle, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει τα πάντα για να αποτρέψει ένα ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Κατά τη συνέντευξή της, η Γιόχανσον υποστήριξε ότι η Κομισιόν συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για ένα σχέδιο άμεσης αντίδρασης, ώστε «άμεσα να μεταφερθούν τα πιο ευάλωτα άτομα από τους καταυλισμούς σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα, και να μην επηρρεαστούν σε περίπτωση που ο κορονοϊός εμφανιστεί εντός των δομών», ενώ αναφέρθηκε και στην παροχή ιατρικού εξοπλισμού, ιατρικού προσωπικού και άλλων μέσων που θα διατεθούν άμεσα στις ελληνικές αρχές και στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την UNHCR.

Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την κατάσταση, η Γιόχανσον απάντησε:

«Φυσικά, η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούν να δράσουν μόνοι. Εμείς πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει πολλά χρήματα και υλικές ενισχύσεις στους ανθρώπους στο πεδίο που βοηθούν, εργάζονται νύχτα και μέρα για να τους βοηθήσουν. Εμείς πρέπει ακόμα να δεσμεύσουμε ΜΚΟ και τον ΟΗΕ να τους βοηθήσουν. Οι ελληνικές αρχές και η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεύθυνοι, αλλά εμείς όλοι είμαστε υπεύθυνοι να δείξουμε πρακτική αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και τους μετανάστες σε αυτούς τους υπεράριθμους καταυλισμούς τώρα αμέσως».

Πηγή: thepressproject.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Αιχμές Ιμάμογλου κατά της Δύσης σε άρθρο του στους NYT! “Εκκωφαντική η σιωπή τους”

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε απλώς ‘ανησυχίες σχετικά με πρόσφατες συλλήψεις και διαδηλώσεις’ στην Τουρκία. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να προσφέρουν μια ισχυρή απάντηση

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη σιωπή των ηγετών της Δύσης για τη σύλληψή του επικρίνει αφήνοντας αιχμές ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην “New York Times” με τίτλο “Είμαι ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν στην Τουρκία. Με συνέλαβαν”, ο Εκρέμ Ιμάμογλου υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έβαλαν σε προτεραιότητα τα γεωπολιτικά συμφέροντα, έναντι των δημοκρατικών αξιών.

“Η σιωπή τους είναι εκκωφαντική” σημειώνει ο Ιμάμογλου. Και συμπληρώνει: “Η Ουάσινγκτον εξέφρασε απλώς ‘ανησυχίες σχετικά με πρόσφατες συλλήψεις και διαδηλώσεις’ στην Τουρκία. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να προσφέρουν μια ισχυρή απάντηση”.

Να σημειωθεί, στο σημείο αυτό, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αυτήν την εβδομάδα, αποκάλεσε τον Ερντογάν “καλό ηγέτη”.

Όπως σημειώνει ο Ιμάμογλου, η έλλειψη διεθνούς καταδίκης του Ερντογάν βοηθά στη διασφάλιση της στροφής της Τουρκίας προς τον αυταρχισμό.

“Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδεις ελευθερίες δεν μπορούν να επιβιώσουν στη σιωπή (…)” αναφέρει ακόμα. “Μια χώρα με μακρά δημοκρατική παράδοση αντιμετωπίζει τώρα τον σοβαρό κίνδυνο να περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή” συμπληρώνει.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης συνελήφθη με κατηγορίες για διαφθορά, με τον ίδιο να τις απορρίπτει, ενώ η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει ότι τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα και δεν ενεργούν με οδηγίες της προεδρίας.

Στον απόηχο της σύλληψής του, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου βγήκς στους δρόμους για να διαδηλώσουν, ενώ οι μετοχές και τα ομόλογα της χώρας “κατακρημνίστηκαν”.

Συνελήφθη ο δικηγόρος του Εκρέμ Ιμάμογλου

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον δικηγόρο του Εκρέμ Ιμάμογλου, Μεχμέτ Πεχλιβάν, γεγονός που έκανε γνωστό ο ίδιος ο Ιμάμογλου μέσω ανάρτησής του στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ.

«Ο δικηγόρος μου Μεχμέτ Πεχλιβάν συνελήφθη για ψευδείς λόγους», ανέφερε ο Ιμάμογλου. «Σαν να μην έφτανε το πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας, δεν μπορούν να ανεχθούν ότι τα θύματα αμύνονται», έγραψε και πρόσθεσε: «Απελευθερώστε αμέσως τον δικηγόρο μου».

Ο Μεχμέτ Πεχλιβάν, δικηγόρος που υπερασπίστηκε τον Ιμάμογλου στην τελευταία έρευνα των αρχών, συνελήφθη «για κατασκευασμένους λόγους», έκανε επίσης γνωστό σε ανάρτησή του ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Τουράν Τασκίν Οζέρ.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την προηγούμενη Τετάρτη τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και βασικό αντίπαλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο έρευνας «για φερόμενη διαφθορά και διασυνδέσεις με την τρομοκρατία».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης προφυλακίστηκε εν όψει της δίκης του στη φυλακή του Μαρμαρά, στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με δεκάδες άλλους επικριτές της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Κυριακή, παύτηκε «προσωρινά» από το αξίωμα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Παρά τη σύλληψη και την προφυλάκισή του, την ίδια ημέρα το CHP τον ονόμασε υποψήφιό του για την προεδρία.

Η σύλληψή του προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της τελευταίας δεκαετίας και οδήγησε σε μαζικές συλλήψεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Ρούμπιο βάζει τα πράγματα στη θέση τους! Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αστάθεια στην Τουρκία

 Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αστάθεια στην Τουρκία

Μπορεί το τουρκικό ΥΠΕΞ να διέψευσε την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις αναταραχές στην Τουρκία λόγω της σύλληψης και προφυλάκισης του Εκρέμ Ιμάμογλου, οι οποίες εκφράστηκαν από τον Μάρκο Ρούμπιο στη συνάντηση που είχε με τον Χακάν Φιντάν, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ όμως έβαλε τα πράγματα στη θέση τους επιβεβαιώνοντας τις υπαρκτές ανησυχίες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο αναφέρθηκε την Πέμπτη στις «ανησυχίες» της κυβέρνησης Τραμπ μπροστά στην «αστάθεια» στην Τουρκία, μετά τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Παρακολουθούμε. Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας. Δεν μας αρέσει να βλέπουμε τέτοια αστάθεια στη διακυβέρνηση μιας χώρας που είναι τόσο στενός σύμμαχος», δήλωσε σε δημοσιογράφους εν πτήσει από το Σουρινάμ στο Μαϊάμι, στη Φλόριντα.

Ο Ρούμπιο επισήμανε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να συσφίξει τις σχέσεις με αυτή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε «πολύ καλή σχέση εργασίας με τον κ. Ερντογάν κατά την πρώτη του θητεία» και θέλει να «αποκατασταθεί», εξήγησε. «Αυτοί (σ.σ. η Τουρκία) είναι σύμμαχοι στο NATO. Θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί τους στη Συρία και αλλού», συνέχισε.

Η συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν

Ο Αμερικανός υπουργός είπε ακόμη πως έθιξε το ζήτημα των καθημερινών διαδηλώσεων μετά τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου στον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, με τον οποίο συναντήθηκαν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον.

Αυτό αναφερόταν στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την συνάντησή τους. Ωστόσο, τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι ο Μάρκο Ρούμπιο δεν εξέφρασε, τελικά, ανησυχία για τις πρόσφατες συλλήψεις και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Τουρκία διαψεύδοντας ουσιαστικά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι το μήνυμα του Ρούμπιο, σύμφωνα με το οποίο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στην Τουρκία, «είχε προετοιμασθεί πριν από τις συνομιλίες με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν», δήλωσε η τουρκική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, μετά το πέρας της συνάντησης, δεν υπήρχε πλέον λόγος έκφρασης ανησυχίας εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς.

Ο Ρούμπιο δεν θέλησε πάντως να σχολιάσει την καταστολή των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, ιδίως την απέλαση χθες δημοσιογράφου του BBC και τη σύλληψη τη Δευτέρα φωτοειδησεογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, περιοριζόμενος να πει πως δεν διαθέτει επαρκή πληροφόρηση για το ζήτημα σε αυτό το στάδιο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Συνελήφθη Τουρκάλα φοιτήτρια στις ΗΠΑ λόγω άρθρου της για τη Μέση Ανατολή

Η Ρουμέισα Οζτούρκ συνελήφθη κοντά στο σπίτι της στο Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης, ανέφερε η δικηγόρος η οποία προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστόνης κάνοντας λόγο για «αθέμιτη κράτηση».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η υπηρεσία μετανάστευσης των ΗΠΑ συνέλαβε μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια από την Τουρκία που έκανε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης και ανακάλεσε τη βίζα της, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο και τη δικηγόρο της.

Η Ρουμέισα Οζτούρκ συνελήφθη κοντά στο σπίτι της στο Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης, ανέφερε η δικηγόρος η οποία προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστόνης κάνοντας λόγο για «αθέμιτη κράτηση».

Απαντώντας σε αυτήν την προσφυγή, η περιφερειακή δικαστής Ίντιρα Ταλουάνι διέταξε την υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων (ICE) να μην μεταφέρει την Οζτούρκ εκτός της Μασαχουσέτης χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και να την κρατήσει στην Πολιτεία αυτή για τουλάχιστον 48 ώρες αφού ενημερώσει για αυτήν την πρόθεσή της.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και της ICE δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Η Οζτούρκ, 30 ετών, σπουδάζει με υποτροφία του ιδρύματος Φουλμπράιτ και παρακολουθούσε το διδακτορικό πρόγραμμα Μελέτης Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης, σύμφωνα με τη σελίδα της στο LinkedIn. Προηγουμένως είχε φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Πέρυσι, η Οζτούρκ έγραψε ένα άρθρο γνώμης, μαζί με έναν άλλον φοιτητή, στη φοιτητική εφημερίδα Tufts Daily, επικρίνοντας την αντίδραση του πανεπιστημίου στις εκκλήσεις των σπουδαστών να διακόψει τους δεσμούς του με εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ και «να αναγνωρίσει την παλαιστινιακή γενοκτονία». Βρίσκεται στις ΗΠΑ με βίζα F-1, που σημαίνει ότι της επιτρέπεται να ζει στη χώρα για το διάστημα των σπουδών της, σύμφωνα με τη δικηγόρο Μάχα Χανμπαμπάι. Την συνέλαβαν ενώ «πήγαινε να συναντήσει φίλους της για το γεύμα του Ραμαζανιού».

«Βάσει των όσων βλέπουμε σε όλη τη ώρα, η άσκηση του δικαιώματός της στην ελευθερία της έκφρασης έπαιξε κάποιο ρόλο στη σύλληψή της», είπε η Χανμπαμπάι.

Υποστηρικτές της φοιτήτριας σχεδιάζουν μια διαδήλωση αργότερα σήμερα στο Σόμερβιλ.

Η Οζτούρκ συνελήφθη περίπου τρεις εβδομάδες μετά τον Μαχμούντ Χαλίλ, φοιτητή στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και νόμιμο, μόνιμο κάτοικο των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον κατηγόρησε, χωρίς αποδείξεις, ότι στηρίζει τη Χαμάς, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Στο στόχαστρο και φοιτητής από τη Νότια Κορέα

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιδιώκουν επίσης να συλλάβουν έναν φοιτητή γεννημένο στη Νότια Κορέα, ο οποίος είναι νόμιμος, μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ και συμμετείχε σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις. Προς το παρόν, η σύλληψή του απαγορεύτηκε από τα δικαστήρια στα οποία προσέφυγε.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει βάλει στο στόχαστρο και άλλους φοιτητές, από τα Πανεπιστήμια Κορνέλ της Νέας Υόρκης και Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Αμερικανικός βομβαρδισμός με ένα νεκρό και 13 τραυματίες στην Υεμένη

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου παρών στη συνοικία της Σανάα όπου έγινε ο βομβαρδισμός είδε τα συντρίμμια κατεστραμμένου κτιρίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι δεκατρείς τραυματίστηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό στην πρωτεύουσα Σανάα, σύμφωνα με του αντάρτες Χούθι της Υεμένης οι οποίοι απέδωσαν τον βομβαρδισμό στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.

«Ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι δεκατρείς τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών, με βάση τον οριστικό απολογισμό της αμερικανικής επίθεσης εναντίον πολυκατοικίας στη Σανάα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του κινήματος Ανίς Αλασμπάχι.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου παρών στη συνοικία της Σανάα όπου έγινε ο βομβαρδισμός είδε τα συντρίμμια κατεστραμμένου κτιρίου.

Οι βομβαρδισμοί

Νωρίτερα, μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στο υεμενίτικο κίνημα Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), γνωστότερο με το επώνυμο της οικογένειας των ιδρυτών και ηγετών του, ανέφεραν πως αμερικανοί βομβαρδισμοί έπληξαν πολυκατοικία στη Σανάα και τομέα σε προπύργιό του, στη Σαάντα, στη βόρεια Υεμένη.

Η Ουάσιγκτον δεν επιβεβαίωσε συγκεκριμένα πλήγματα, πάντως αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου είπε στο AFP ότι «η CENTCOM διεξάγει πλήγματα, μέρα και νύχτα, εναντίον διαφόρων εγκαταστάσεων των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη».

Μιλούσε για το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Τι έχει προηγηθεί

Τη 15η Μαρτίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις, διαμηνύοντας πως θα κάνει χρήση συντριπτικής ισχύος όσο οι αντάρτες συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο πλοία που κινούνται σε θαλάσσιες διαδρομές-κλειδιά στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Οι Χούθι έχουν ανακοινώσει πολλές αμερικανικές επιδρομές, ανάμεσά τους πολύνεκρο βομβαρδισμό το περασμένο Σάββατο. Η Ουάσιγκτον ανέφερε πως σκοτώθηκαν πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του υεμενίτικου ένοπλου κινήματος. Οι Χούθι, από την πλευρά τους, έκαναν λόγο για 53 νεκρούς και 98 τραυματίες.

Η Ουάσιγκτον λέει πως σκοπός των πληγμάτων είναι να εξουδετερωθούν οι απειλές που εγείρουν οι Χούθι για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, οδό εξαιρετικά σημαντική για το διεθνές εμπόριο. Οι αντάρτες έχουν εξαπολύσει πάνω από εκατό επιθέσεις από τον Νοέμβριο του 2023 εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι Χούθι απείλησαν πως θα ξανάρχιζαν τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων αν δεν αιρόταν ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο από τις ισραηλινές αρχές. Εκτόξευσαν επανειλημμένα πυραύλους εναντίον του εδάφους του Ισραήλ —οι ένοπλες δυνάμεις του οποίου διαβεβαίωσαν πως αναχαιτίστηκαν όλοι— αφότου ξανάρχισαν μαζικοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη. Η κλιμάκωση οδήγησε στους πρώτους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην Υεμένη αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου.

Οι Χούθι λένε πως έχουν βάλει επίσης στο στόχαστρο επανειλημμένα τη δύναμη κρούσης αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα5 ώρες πριν

Israel Radar: Αξιολόγηση στρατιωτικής ισχύος Ισραήλ και Τουρκίας!

Ισραήλ εναντίον Τουρκίας: Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, η αξιολόγηση της στρατιωτικής ισχύος Ισραήλ εναντίον Τουρκίας υποδηλώνει ότι ο Ισραηλινός Στρατός...

Άμυνα6 ώρες πριν

Δένδιας: Μηνιαίες αυξήσεις αποδοχών από 13% έως 20% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι αυξήσεις δίδονται μετά από έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και...

Πολιτική6 ώρες πριν

Προκόπης Παυλόπουλος: Να αντιστρέψουμε την αρνητική κατάσταση για την Ελλάδα

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλά για το πώς διαμορφώνεται το πεδίο στα εθνικά θέματα, live στο Meeting...

Άμυνα7 ώρες πριν

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος, παράγοντες και πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας, που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς και...

Οικονομία7 ώρες πριν

Bloomberg: Παραχωρήσεις προς την κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω σε ένα έγγραφο όρων, το οποίο θα καθορίσει τα πεδία διαπραγμάτευσης, όπως οι δασμολογικές μειώσεις...

Δημοφιλή