Weather Icon

Ευάγγελος Σπανός: Το όραμα, η πορεία και η παρακαταθήκη ενός πρωτοπόρου στην Υγεία

Ευάγγελος Σπανός: Το όραμα, η πορεία και η παρακαταθήκη ενός πρωτοπόρου στην Υγεία

Ο σεμνός επιστήμονας και επιχειρηματίας που δημιούργησε μία αυτοκρατορία στον κλάδο των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας

Ο Βαγγέλης Σπανός έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό δυστυχώς και η Ελλάδα έχασε έναν άξιο επιχειρηματία και ένα φιλάνθρωπο. 

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Βιοϊατρικής  Ευάγγελος Σπανός νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» και σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αρτηριακή υπέρταση, που τον κατέτασσε στις ευπαθείς ομάδες. Πάλεψε δυνατά αλλά δυστυχώς ο κορωνοϊός αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά πιο δυνατός. Ο Βαγγέλης όπως τον φώναζαν όλοι  έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό σε ηλικία 76 χρονών.

Ποιος ήταν όμως ο Βαγγέλης Σπανός; οι φίλοι του και οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του μιλάνε για μία μεγάλη ψυχή, ένα φιλάνθρωπο και φιλέλληνα που έδινε απλόχερα βοήθεια χωρίς να φαίνεται πουθενά. Ένα σεμνό επιχειρηματία που ξεκίνησε από το «τίποτε» και έφτιαξε μόνος του μια αυτοκρατορία στο χώρο της Υγείας.

Ο Ευάγγελος Σπανός γεννήθηκε το 1943 στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και όπως είχε πει ο ίδιος πρόσφατα σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, μεγάλωσε σε μια Ελλάδα ρημαγμένη που έβγαινε από ένα εμφύλιο πόλεμο. Δεν θυμάται όπως έλεγε ποτέ να έκανε ως παιδάκι αυτό που λέμε διακοπές, όταν δεν είχε σχολείο δούλευε στα χωράφια της οικογένειας για να βοηθήσει. Είχαν βαμβάκια  οι δικοί του. 

Το ξυπόλητο αγόρι που μεγάλωσε με «ξερό» ψωμί αποφάσισε στην τρυφερή ηλικία των 13 ετών ότι θα έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για να αλλάξει τη ζωή του. Να ξεφύγει από τη φτώχια και από την αγροτιά που τον ήθελε ο πατέρας. Και τα κατάφερε… Σχολείο πήγε γιατί η αναλφάβητη μάνα του είχε δει το πάθος του για τη χημεία και «πάτησε πόδι» αναγκάζοντας τον πατέρα του να στον στείλει και να τελειώσει ακόμα και το γυμνάσιο. Το όνειρό της ήταν να τον δει γιατρό και το δικό της όνειρο το έκανε και δικό του όνειρο.

Έτσι το 1969 κατάφερε τελικά να πραγματοποιήσει το όνειρο της μάνας, πήρε το πολυπόθητο πτυχίο Ιατρικής από το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1979 πήρε το PhD στην Εργαστηριακή Ενδοκρινολογία, από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Ο ίδιος ήθελε να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα όμως, ο καθηγητής του στο Λονδίνο τον παρότρυνε να ασχοληθεί με τα διαγνωστικά και το 1981 ξεκίνησε τη λειτουργία της Βιοϊατρικής με οικονομική βοήθεια από τον ίδιο τον καθηγητή, αφού ο Βαγγέλης Σπανός δεν διέθετε τα απαραίτητα χρήματα για ένα τέτοιο βήμα. Με μετοχικό κεφάλαιο 200.000 δραχμές τότε, άνοιξε ένα μικρό ενδοκρινολογικό εργαστήριο στην οδό Μιχαλακοπούλου. Η γυναίκα του έκανε χρέη τηλεφωνήτριας ενώ, συγχρόνως έκανε και τις αιμοληψίες από τους ασθενείς και ο ίδιος έκανε τις εξετάσεις.

Ήταν ο άνθρωπος που έφερε την επανάσταση εκείνης της εποχής στις διαγνωστικές εξετάσεις με τη χρήση ραδιοϊσοτόπων για τον προσδιορισμό των ορμονών.  Το 1986 δημιούργησε το πρώτο πολυδύναμο διαγνωστικό κέντρο στην Ελλάδα και το 2001 προχώρησε στην εξαγορά της πρώτης κλινικής. Συγχρόνως κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με θέμα «Εργαστηριακή ενδοκρινολογία».

Λίγα χρόνια αργότερα το 2006, κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Κλινική χημεία» ενώ, το 2013 πήρε το βραβείο «αυτοδημιούργητου επιχειρηματία» από την Ernst & Young.

για τη συνέχεια naftemporiki

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube