Weather Icon
Λαθρομετανάστευση , Λιβύη 23 Απριλίου 2020

Έτοιμη η δυτική Λιβύη για τη «μεταναστευτική σαιζόν»

Έτοιμη η δυτική Λιβύη για τη «μεταναστευτική σαιζόν»

Του Νικόλα Δημητριάδη

Οι επιτυχίες της κυβέρνησης Σάρατζ στη Λιβύη, όπου ανακατέλαβε παραλιακές πόλεις δυτικά της Τρίπολης, συνοδεύτηκαν και από την επανεμφάνιση των δουλεμπορικών δικτύων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Middle East Eye, ένοπλες ομάδες που συνεργάζονται με του διακινητές έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους στα δυτικά παράλια, και ειδικά στην πόλη Σαμπράθα (το Αβρότονον των αρχαίων) και το γειτονικό Σουρμάν. Η έλλειψη αστυνόμευσης που ακολούθησε την κατάληψη των εδαφών από τα στρατεύματα του Σάρατζ έχει δώσει το πράσινο φως για την ανάκαμψη των δουλεμπορικών δικτύων. Και καθώς βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, τα δίκτυα διακίνησης έχουν το πεδίο ελεύθερο να ξαναπιάσουν δουλειά. Αυτό περιμένουν και χιλιάδες μετανάστες που διαμένουν στην περιοχή (εργαζόμενοι περιστασιακά μέχρι να τους δοθεί η δυνατότητα του ταξιδιού στην Ευρώπη).

Ήδη, μαζί με τα στρατεύματα του Σάρατζ, εμφανίστηκαν στην περιοχή και γνωστά πρόσωπα, όπως ο πολέμαρχος Ahmed Dabbashi και ο Abdal-Rahman al-Milad, πρώην Αρχηγός του Λιμενικού, που είναι γνωστοί για τη συμμετοχή τους στη διακίνηση μεταναστών (αμφότεροι έχουν υποστεί κυρώσεις από τον Ο.Η.Ε. και την Ε.Ε.). Υπολογίζεται πως κάθε βάρκα που στέλνουν στη θάλασσα αποφέρει στους δουλεμπόρους περί τα 50.000 δολλάρια.

Μαζί με τα κυβερνητικά στρατεύματα, βέβαια, αναμένεται να επανεμφανιστεί και το Ισλαμικό Κράτος. Ήδη η Τυνισία αύξησε την επιτήρηση κατά μήκος των συνόρων για το ενδεχόμενο αυτό. Μένει να φανεί κατά πόσο θα επηρεάσει η εξέλιξη αυτή και τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση «Ειρήνη» της Ε.Ε., για την επιβολή του εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη. Προς το παρόν, πάντως, η επιχείρηση αυτή (στην οποία φαίνεται να ποντάρει πολύ η ελληνική κυβέρνηση) δεν φαίνεται να ξεκινάει στο ορατό μέλλον. Κάποια δημοσιεύματα, μάλιστα, κάνουν λόγο για έναρξή της το φθινόπωρο.

Της κατάστασης επωφελείται η Τουρκία, η οποία συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς την ενίσχυση του Σάρατζ. Παράλληλα, καθώς οι προσπάθειές της φαίνεται να αποδίδουν, ετοιμάζεται για ενεργότερη εμπλοκή, όπως απέδειξε η πρόσφατη άσκηση/πρόβα με μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία έφθασαν μέχρι τα ανοιχτά της Λιβύης, περνώντας ανενόχλητα (και χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης) μέσω του ελληνικού FIR.

Η ελληνική κυβένηση, πάντως, δεν φάινεται να προβληματίζεται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται (ελέω κορονοϊού) να προβεί σε μειώσεις των ήδη ανεπαρκών αμυντικών δαπανών…

www.ardin-rixi.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube