Weather Icon
Εξοπλισμοί 13 Απριλίου 2020

Εθνικό τυφέκιο ή πραγματική εκπαίδευση;

Εθνικό τυφέκιο ή πραγματική εκπαίδευση;

Η τελευταία μόδα στο διαδίκτυο είναι η ανάπτυξη ή η αγορά Εθνικού Τυφεκίου. Από τα λεγόμενα – αν γίνει – θα πρόκειται για αγορά, οπότε το “Εθνικό” είναι μάλλον άχρηστος επιθετικός προσδιορισμός. Εν τω μεταξύ, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι ζήτημα αν σε μερικούς μήνες θα έχουμε κυριολεκτικά να φάμε…

Αλλά προς χάριν συζητήσεως, ας δεχτούμε ότι μας περισσεύουν και αγοράζουμε νέο τυφέκιο για όλο τον ΕΣ. Ήτοι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες όπλα. Και λοιπόν; Θα αναβαθμιστεί η ισχύς του Πεζικού; Διότι, και αν υποθέσουμε ότι επιλέγουμε και έχουμε να πληρώσουμε το τελειότερο τυφέκιο στον κόσμο, με τις παρούσες συνθήκες θητείας και εκπαίδευσης των κληρωτών και εφέδρων θα άλλαζε τίποτα η απόκτηση νέου όπλου;
Οι βολές λιγοστές στην 9μηνη θητεία και με ελάχιστα φυσίγγια. Οι κλήσεις εφέδρων με το σταγονόμετρο. Στα αλήθεια αυτοί οι στρατιώτες μπορούν να χτυπήσουν στόχο έστω και σε κλασσική θέση πρηνηδόν, και με τον εχθρό να τους κάνει την χάρη να στέκεται ακίνητος και ευδιάκριτος; Μάλλον όχι, πόσο μάλλον σε συνθήκες πραγματικής μάχης.
Μήπως λοιπόν αντί νέου τυφεκίου χρειαζόμαστε πραγματική εκπαίδευση τυφεκιοφόρου; Δηλαδή πολλές βολές, με πολλά φυσίγγια, σε όλες τις στάσεις και σε τακτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά;
Το G3 είναι ένα καλό και αξιόπιστο όπλο με ένα ισχυρό και πολύ αποτελεσματικό διαμέτρημα σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις. Μοναδική βελτίωση – εφόσον έχουμε τα χρήματα – θα μπορούσε να είναι η μόνιμη τοποθέτηση μιας ράγας στον κορμό για να δέχεται ένα φθηνό σκοπευτικό Red Dot, που όντως θα μπορούσε να παραχθεί από ελληνικές εταιρείες σε μεγάλες ποσότητες.
Με το Red Dot ο τυφεκιοφόρος θα παρέκαμπτε την διαδικασία ευθυγράμμισης των σκοπευτικών του όπλου με τον στόχο – κάτι που χρειάζεται αρκετή εκπαίδευση και εν τέλει εμπειρία – και απλώς θα “ακουμπούσε” την κόκκινη κουκκίδα στον στόχο με αρκετή πιθανότητα επιτυχίας στα 200 τουλάχιστον μέτρα.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο τυφεκιοφόρος θα σταματούσε να διδάσκεται και να εκτελεί βολές με τα “σιδερένια σκοπευτικά”. Τα οπτικά έχουν την κακή συνήθεια να σπάνε υπό σκληρές συνθήκες χρήσης στην μάχη και να μένουν από μπαταρίες, ιδιαίτερα σε έναν στρατό κληρωτών με οικονομικά προβλήματα.
Αυτή λοιπόν η απλή και σχετικά φθηνή βελτίωση με αρκετές βολές, θα παρήγαγε οικονομικά έναν αποτελεσματικό τυφεκιοφόρο, και όχι ένα νέο τυφέκιο που θα το έπιανε ελάχιστες φορές στα χέρια του για να εκτελέσει βολή.

Αν όντως έχουν βρεθεί ή αναμένεται να βρεθούν τόσα χρήματα για νέο όπλο, με οπτικά σκοπευτικά, αλλά και για να εκτελούνται πολλές βολές υπό ρεαλιστικές συνθήκες, τότε ναι, ας γίνει. Άλλωστε, όλοι έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube