Weather Icon
Ελλάδα , Εξοπλισμοί 12 Απριλίου 2020

Εθνικό Τυφέκιο, Εθνικό Φορτηγό κι άλλα προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το μέλλον των προμηθειών

Εθνικό Τυφέκιο, Εθνικό Φορτηγό κι άλλα προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το μέλλον των προμηθειών

Οι αναγνώστες μας διάβασα πολύ πρόσφατα για δυο μείζονα προγράμματα που σχεδιάζεται να ξεκινήσουν εντός του 2021. Μιλάμε για το Εθνικό Τυφέκιο αλλά και το Εθνικό Φορτηγό. Είναι τα δυο βασικά προγράμματα που σχεδιάζονται, και θα ενισχύσουν όχι μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και την Εθνική Οικονομία. Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε μερικές λεπτομέρειες για τους αδαείς. Γιατί ονομάζονται Εθνικά;

Είναι από τις λίγες φορές που η χώρα σκοπεύει να κάνει μια μαζική προμήθεια υλικού, που θα απευθύνεται όχι στην κάλυψη των αναγκών ενός, ή έστω δυο, αλλά των πάντων στη χώρα. Φορητό οπλισμό φέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Μέχρι σήμερα, για την αγορά σύγχρονου φορητού οπλισμού ο καθένας αγόραζε αποσπασματικά ότι ήθελε. Έτσι μπορούσαμε να δούμε αγορά τυφεκίων Μ-4 από τον ΕΣ, το ΠΝ, την ΠΑ, τις Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού, με ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ παραγγελίες, σε διαφορετικές τιμές, σε άσχετες χρονικές περιόδους μεταξύ τους.

Το έχουμε συνηθίσει αυτό στην Ελλάδα. Όπως έχουμε ξαναγράψει, εδώ ο καθένας αγόραζε ότι ελικόπτερο ήθελε, ότι αντιαεροπορικό ήθελε, έκανε ότι ήθελε χωρίς να υπάρχει αίσθηση του αύριο, της οικονομίας ή του προγραμματισμού. Συνεπώς, τα δυο προγράμματα που έχετε διαβάσει, είναι ίσως η πρώτη συλλογική, ορθολογική προσπάθεια αγοράς υλικού που θα μπορούσε να γίνει.

Εθνικό λοιπόν λέγεται γιατί θα αγοραστεί, σε μικρές, μεγάλες ή και πολύ μεγάλες ποσότητες από όλους. Εθνικό θα λέγεται γιατί λόγω των ποσοτήτων που θα αγοραστούν, θα δημιουργηθεί, από επενδυτές υποχρεωτικά (ναι, από τον “τρισκατάρατο” ιδιωτικό τομέα για κάποιους), στην Ελλάδα. Και προφανώς, θα υπάρχει μια τεράστια Εθνική, ελληνική, προστιθέμενη αξία, τόσο υψηλή που το μεγαλύτερο ποσοστό της επένδυσης θα επιστρέψει στη χώρα.
Τώρα, θα ήταν εθνικό- ΕΘΝΙΚΟ αν πράγματι, ήταν ΚΑΙ ελληνική σχεδίαση. Εδώ, στα δυο προγράμματα, πρέπει να πούμε πως ο κύριος χρήστης, ο Ελληνικός Στρατός, είναι ξεκάθαρος. Δεν θέλει να κάνει δοκιμές, δεν θέλει λύσεις που εμφανίζονται πρώτη φορά. Ούτε να λύνει σε υπηρεσία ή και επιχειρήσεις προβλήματα. Το G3 είναι παλιό μεν, αλλά αξιόπιστο δε. Η Ελληνική Βιομηχανία, και οι Έλληνες Μηχανικοί και επιστήμονες μπορούν να σχεδιάσουν ένα αμιγώς ελληνικό τυφέκιο. Αλλά, ας είμαστε ρεαλιστές, θα χρειαζόταν πάρα πολλά χρόνια δοκιμών, προκειμένου να μπορέσει το όπλο που θα δημιουργηθεί να υπηρετήσει για πολλά χρόνια, συγγνώμη, πολλές δεκαετίες, απροβλημάτιστα.
Τώρα, σε ότι αφορά το ελληνικό φορτηγό, όπως γράψαμε και στο σχετικό άρθρο, η ελληνική βιομηχανία μπορεί να σχεδιάσει ένα ελληνικό φορτηγό, ένα ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΤΗΓΟ.  Βέβαια, εκεί θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το εξωτερικό σε ότι αφορά τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων. Αλλά, θεωρούμε πως υπάρχει περιθώριο για μια ελληνική προσπάθεια, με την βοήθεια ίσως και ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Έτσι γίνεται το πραγματικό brain gain, όχι με ανώφελα προγράμματα…

Τώρα, ο όρος ΕΘΝΙΚΟ έχει πολλούς “εχθρούς”. Υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν εξανθήματα στο άκουσμα και μόνο της έννοιας ΕΘΝΟΥΣ, ΕΘΝΙΚΟΥ κοκ. Υπάρχουν και άλλοι, on the other side, που δεν καταλαβαίνουν την έννοια, και δίνουν δικές τους, αυθαίρετες ερμηνείες. Νομίζουμε όμως πως με το σημερινό άρθρο, βάλαμε μερικά πράγματα στη θέση τους.

Τώρα, οι ανάγκες για Νέο Εθνικό Τυφέκιο Εφόδου (ΝΕΤΕ) καθώς και Εθνικό Φορτηγό/Όχημα, δεν είναι οι μόνες που αγγίζουν όλες τις ΕΔ, αλλά πολλές. Θα επανέλθουμε, με προτάσεις που πιστεύουμε ότι έχουν κάποια αξία συζήτησης…

www.ptisidiastima.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube