REAL TIME |

Weather Icon

Εθνικο-κορωνοϊκές προκλήσεις

Εθνικο-κορωνοϊκές προκλήσεις

του Χρίστου Χαραλάμπους

Τα απόνερα του παγώματος του ενεργειακού προγράμματος και η βοήθεια στους Τ/κ – Σε δεινή θέση στα εθνικά ζητήματα θέτει ο COVID-19 την Κυπριακή Δημοκρατία. Την ώρα που το ενεργειακό πρόγραμμα μπήκε στην καραντίνα, στα κατεχόμενα οι γνωστοί κύκλοι υπενθυμίζουν τα αυτονόητα προβλήματα

Η βαριά σκιά που σκέπασε την ανθρωπότητα, λόγω του κορωνοϊού, προκάλεσε αναπόδραστα και μεγάλες εθνικές προκλήσεις σε πολλά κράτη. Ανάμεσα σε αυτά και η Κυπριακή Δημοκρατία, που μετρά τις πληγές της και στα εθνικά ζητήματα. Το «πλήρες» (ελπίζουμε όχι οριστικό) πάγωμα των γεωτρήσεων, παράλληλα με την πολλοστή επιβεβαίωση για τα ακραία εθνικιστικά στοιχεία στα κατεχόμενα, με τα οποία πολύ πιθανόν να κληθεί να συζητήσει το επόμενο διάστημα, έρχονται να υπενθυμίσουν πως όταν τελείωσε η πανδημία, τα προβλήματα θα είναι πολλά και ίσως και πολύ πιο σοβαρά – σε σχέση κυρίως με τη χρονική τους διάρκεια.

Καραντίνα γεωτρήσεων με συνέπειες

Όσο και αν πέρασε, χωρίς ιδιαίτερη φασαρία, αφού απασχόλησε την επικαιρότητα ουσιαστικά για μια μέρα, η απόφαση των ενεργειακών κολοσσών να παγώσουν τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο μισό του 2021, θα έχει συνέπειες που σήμερα είναι λίγο δύσκολο να αποτιμηθούν με ακρίβεια.

Σε μια πρώτη ανάγνωση των εξελίξεων το κυβερνητικό στρατόπεδο κινήθηκε στη λογική του «μη χείρον βέλτιστον». Υπογραμμίζοντας ότι «είναι θετικό εκ των πραγμάτων ότι δεν ακυρώθηκαν, αλλά αναβλήθηκαν τα ενεργειακά προγράμματα».

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Θα ήταν εντελώς επιφανειακό να ιδωθούν από την προαναφερθείσα και μόνο σκοπιά.

Ο κορωνοϊός κατάφερε να απενεργοποιήσει ένα από τα δυνατότερα όπλα της Δημοκρατίας στην προσπάθεια γεωπολιτικής αναβάθμισης, που είχε φτάσει στο κρισιμότερο σημείο της.

Ό,τι δεν κατάφερε η Τουρκία, το κατάφερε ο κορωνοϊός. Και ως τέτοια εξέλιξη, θα έχει τα σημαντικά της απόνερα τους επόμενους μήνες. Γιατί το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» γυροφέρνει στο μυαλό κάποιων. Πολλώ δε μάλλον όταν ουδείς μπορεί από σήμερα να γνωρίζει το βάθος της κρίσης και αν η ανάκαμψη των παραμέτρων που οδήγησαν στην αναβολή (βλ. τιμή πετρελαίου π.χ.) θα είναι άμεση ή και αρκετή για να επιτρέψει επανενεργοποίηση παλαιών πλέον πλάνων.

Στην ίδια εξίσωση πρέπει να μπει βεβαίως και το Κυπριακό. Μπορεί εδώ και μήνες να μην ακούστηκε αυτή η λέξη από τα χείλη αρμοδίων, παρά ταύτα δεν έχει ξεχαστεί. Και για όσους ξέχασαν, αναμενόταν μετά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα να καταβληθεί προσπάθεια για μιαν άτυπη πενταμερή διάσκεψη. Και το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε ή που παρουσιαζόταν τεχνηέντως από Τουρκία και τ/κ πλευρά, ήταν οι μονομερείς δήθεν ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ενεργειακό τομέα. Κάτι τέτοιο πλέον δεν θα υφίσταται. Και με δεδομένη τη νέα οικονομική κρίση που σκεπάζει την Ευρώπη και την Κύπρο, το σενάριο άσκησης πιέσεων για εκμετάλλευση των συνθηκών (κρίση και αναβολή γεωτρήσεων) επανέρχεται δριμύτερο.

Όπως γράφτηκε πιο πάνω, μία από τις εκκρεμότητες που παρατείνονται λόγω της υγειονομικής κρίσης, είναι αυτή της παράνομης εκλογικής διαδικασίας στα κατεχόμενα. Με τη διεκδίκηση του θώκου να αφορά δύο στρατόπεδα, το λεγόμενο πιο συγκαταβατικό (Ακιντζί κ.λπ.) και το στρατόπεδο των εθνικιστών διχοτομιστών (Οζερσάι και Τατάρ).

Έχοντας αυτήν την ξεκάθαρη εικόνα, μια εξέλιξη των τελευταίων ημερών ήλθε να επιβεβαιώσει και τους πιο ακραίους φόβους της ε/κ κοινότητας ως προς το πώς θα είναι τα πράγματα μετά τις εκλογές. Η καθ’όλα δικαιολογημένη θετική ανταπόκριση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο αίτημα Ακιντζί, για παραχώρηση φαρμακευτικής και άλλης βοήθειας στους Τ/κ, επικρίθηκε ως μάλλον προδοσία από τους εθνικιστικούς αντιπολιτευόμενους κύκλους στο κατοχικό καθεστώς. Αυτοί που αύριο διεκδικούν το πηδάλιο των Τ/κ ούτε να ακούσουν θέλουν για χείρα βοηθείας από την Κυπριακή Δημοκρατία. Προτιμούν, το αφήνουν άλλωστε να εννοηθεί, να πεθάνουν ή να μετρούν νεκρούς, παρά να υποταχθούν στην ανάγκη να ζητήσουν βοήθεια από την ε/κ πλευρά. Αυτοί λοιπόν πιθανόν τους επόμενους μήνες να είναι οι συνομιλητές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αν δεν είναι τελικά, σε καμία περίπτωση δεν θα χάσουν την επιρροή τους στην τ/κ κοινότητα. Είναι αυτό ένδειξη για οιωνούς αποτελεσματικής προσπάθειας λύσης του Κυπριακού; Καθόλου. Και στην πιο κρίσιμη για τον απλό πολίτη περίοδο έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Ας είναι λοιπόν ένα καλό μάθημα για ορθή προσέγγιση των πραγμάτων.

«Διαγωνισμός» πολιτογραφήσεων…

Οι εξελίξεις γύρισαν τον τροχό και στο πανευρωπαϊκό θέμα των πολιτογραφήσεων υπηκόων τρίτων χωρών από ευρωπαϊκές χώρες. Τομέας στον οποίο η Κύπρος, μαζί με μια χούφτα άλλες χώρες κρατούσαν τα ηνία και ο οποίος το επόμενο διάστημα θα μετατραπεί στο «βάζο με το μέλι» για γρήγορη ανάκαμψη οικονομιών.

Το ακραίο σενάριο του Υπουργείου Οικονομικών για ανάγκες που θα φτάσουν ή/και θα ξεπεράσουν τα €5 δις κτύπησε καμπανάκι σε όλα τα κυβερνητικά τμήματα, που ψάχνουν να επικαιροποιήσουν τα εργαλεία είσπραξης, αλλά κυρίως τους τρόπους αύξησης της διαθέσιμης ρευστότητας, ώστε να απορροφηθούν, όσο γίνεται, οι κραδασμοί στους ρυθμούς ανάπτυξης και το ΑΕΠ.

Σε αυτό λοιπόν το πλέγμα επισπεύδεται η διαδικασία κατάθεσης των κανονισμών λειτουργίας του Προγράμματος Πολιτογράφησης. Αυτοί οι κανονισμοί, σε αυτήν την πολύ κρίσιμη περίοδο, θα παρέχουν ένα περιορισμένο μεν, αναγκαίο δε, περιθώριο ευελιξίας στο κράτος για κατ’ εξαίρεση αποδοχή αιτήσεων. Απώτερη στόχευση, μαθαίνει η «Σημερινή», είναι να εγκριθούν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις εδώ και καιρό εκκρεμούσες 700 και πλέον αιτήσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση το χρήμα που θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία θα είναι μια καλή ένεση, που θα δώσει κάποιες ανάσες στο οικονομικό επιτελείο.

Κύκλοι πάντως που ασχολούνται με το θέμα ανέφεραν στην εφημερίδα μας ότι συλλέγουν ήδη ενδείξεις από τις Βρυξέλλες ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα στηθεί ένα μεγάλο πάρτι ανταγωνισμού μεταξύ κρατών μελών, που, παρά τις διαχρονικές τους ενστάσεις, θα επιχειρήσουν να πάρουν κομμάτι της πολύ κρίσιμης πλέον πίτας των εξωτερικών επενδύσεων. Και κάπου εδώ κάποιοι ίσως θυμηθούν τα όσα έλαβαν χώραν στο εσωτερικό μέτωπο, με αλληλοκαρφώματα, για την «πώληση διαβατηρίων».

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube