Weather Icon
Τουρκία 30 Απριλίου 2020

Επτά χώρες συμμετέχουν σε Τουρκική ναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο

Επτά χώρες συμμετέχουν σε Τουρκική ναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο

Εφτά χώρες αναμένεται μα συμμετέχουν στην Τουρκική Ναυτική Άσκηση στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές, ιδιαίτερα λόγω των προσπαθειών εξόρυξης φυσικών πόρων, ανέφερε μία έκθεση την Δευτέρα.

Η άσκηση ονομάζεται ”Ασπίδα της Μεσογείου” και ήδη έχουν λάβει συμμετοχή το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν και της Ιορδανίας. Η Τουρκία στοχεύει να επεκτείνει των αριθμό των συμμετεχόντων, έχοντας προσκαλέσει την Αλγερία, την Γεωργία, την Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, την Λιβύη, το Λίβανο και την Τυνησία, σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak.

Η άσκηση ”Ασπίδα της Μεσογείου” διεξάγετε κάθε χρόνο από το 2006 και έπειτα, με σκοπό να ενισχύσει την ετοιμότητα του Τουρκικού Ναυτικού και να εξασφαλίσει την προετοιμασία έναντι των απειλών.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δουλεύει πυρετωδώς για αυτόν τον σκοπό. Την Τετάρτη ο Υπουργός Άμυνας Hulusi Akar διεξήγαγε τηλεφωνική ομιλία με τον Τυνήσιο ομόλογό του Imed Hazgui, για να συζητήσουν σχετικά με το θέμα.

Η Τουρκία, τα προηγούμενα δύο χρόνια, συνομιλεί με 9 άλλες χώρες με σκοπό να τις εντάξει στην άσκηση, έτσι ώστε να αναγνωριστεί ως άσκηση διεθνούς επιπέδου.

 Οι συμμετέχοντες θα συμβάλλουν με ανταλλαγή πληροφοριών και άλλα μέσα βοήθειας για την ενίσχυση της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή.

Τον Νοέμβριο του 2019 στην άσκηση συμμετείχαν 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Αζερμπαϊτζάν, της Βραζιλίας, της Γεωργίας, της Ιταλίας, του Κουβεΐτ, του Λιβάνου και του Κατάρ. Στην άσκηση πήραν μέρος και φρεγάτες από το Πακιστάν, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, τις ΗΠΑ και την Ιορδανία.

Το Πακιστάν είχε εξέχουσα συμμετοχή, καθώς συμμετείχε μέσω του PNS Alamgir (F260), μίας φρεγάτας τάξης Oliver Hazard Perry, καθώς και μέσω ενός ναυτικού περιπολικού σκάφους και μίας ομάδας ειδικών δυνάμεων του ναυτικού. 

Στις 11 Νοεμβρίου 2019 το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε στο twitter πως η άσκηση αντιπροσώπευε την”μεγαλύτερη από ποτέ όσον αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων” προσθέτοντας: ”Η Άσκηση της Ανατολικής Μεσογείου του 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη, με την συμμετοχή σχεδόν 4.700 μελών προσωπικού και 48 πλοίων από 15 έθνη”.

Η Τουρκία έχει δώσει βαρύτητα στις ναυτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά δεδομένων των μονομερών προσπαθειών της Ελληνοκυπριακής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην περιοχή και να φιλοξενήσει συνολικά 13 επίδοξα αγροτεμάχια εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ΑΟΖ, καλώντας διεθνείς ενεργειακές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές καθώς αναμένεται να διαθέτουν πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων.

Ως εγγυήτρια χώρα της ασφάλειας για το νησί της Κύπρου, η Άγκυρα έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) για πόρους στην περιοχή. 

Η Τουρκία επιθυμεί να επεκτείνει τις ναυτικές ασκήσεις της ώστε να ενισχύσει την παρουσία της στην Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.dailysabbah.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube