fbpx
Weather Icon
Κύπρος 28 Απριλίου 2020

Έποικοι τα βάζουν με Ακιντζί

Έποικοι τα βάζουν με Ακιντζί
Και οι έποικοι μπήκαν στο χορό των επικριτών κατά του Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα με επίκεντρο την αναμέτρηση για την ανάδειξη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων που μετατέθηκε από τον Απρίλιο στον προσεχή Οκτώβριο. Το κόμμα των εποίκων αποφάσισε να αρχίσει πόλεμο όχι μόνο στο πολιτικό πεδίο αλλά και στο νομικό, με λεγόμενη αγωγή που καταχώρησε εναντίον του Μουσταφά Ακιντζί.
Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris, την οποία επικαλείται το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ από τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ερχάν Αρικλί, πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων, δήλωσε ότι το κόμμα του αποφάσισε να οδηγήσει στο «συνταγματικό δικαστήριο» το θέμα της παράτασης της θητείας του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο φάκελος της «αγωγής» εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 24 Απριλίου από τον αντιπρόεδρο του YDP, Εβέρ Όζτουρκ, ο οποίος θα προχωρήσει στην καταχώρησης της αγωγής στον «πρωτοκολλητή».
Σημειώνοντας ότι στις 24 Απριλίου, έληξε η θητεία του Ακιντζί, ο Αρικλί υποστήριξε ότι λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η λεγόμενη Βουλή αποφάσισε με τρόπο «αντισυνταγματικό» την αναβολή των λεγόμενων εκλογών που θα είχαν αρχικά προγραμματιστεί για στις 26 Απριλίου και την παράταση της θητείας του Ακιντζί. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι καθήκοντα «προέδρου» θα ‘πρεπε να ασκεί ο ούτω καλούμενος πρόεδρος της «Βουλής», ο οποίος με βάση το «σύνταγμα» του κατοχικού καθεστώτος, τον αναπληροί για 45 μέρες κατά την απουσία του. Αυτό που θα ‘πρεπε, τόνισε ο ηγέτης των εποίκων, να είχε κάνει η «Βουλή» ήταν η παράταση της περιόδου της αναπλήρωσης αυτής. 
Οι επιπτώσεις από την πανδημία προκαλεί ποικίλες συζητήσεις στα κατεχόμενα. Πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της αριστεράς ασκούν πιέσεις προς άρση των περιοριστικών μέτρων διακίνησης προκειμένου να επιτραπεί σε Τουρκοκύπριους που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές να επανέλθουν κανονικά στις δουλειές του.  
Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η παρέμβαση του Τουφάν Ερχιουρμάν , προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν, υποστήριξε πως ανάμεσα στα θύματα της πανδημίας είναι και τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές. «Μέχρι σήμερα -ανέφερε- δεν κατέστη δυνατόν να φτάσουν σε αυτούς οι πληρωμές που δικαιούνται. Φυσικά είναι άγνωστο αυτή την στιγμή πότε θα μπορέσουν να αρχίσουν οι διελεύσεις. Ακόμα και αν αρχίσουν οι οικονομικές δραστηριότητες στον νότο, είναι πολύ πιθανόν να μην μπορέσουν αυτοί να συμμετάσχουν εγκαίρως σε αυτές τις δραστηριότητες. Οι ‘αρμόδιες αρχές’ πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις αρμόδιες Αρχές στον νότο, να αναλάβουν πρωτοβουλία για να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των εργατών μας και να δοθεί στήριξη σε όσους την χρειάζονται μέχρι την επίλυση του προβλήματος». 
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου (KSP), σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα, υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές δεν μπόρεσαν να λάβουν καμία βοήθεια και καταδικάστηκαν στην πείνα μαζί με τις οικογένειές τους. 
Σε γραπτή του δήλωση, το κόμμα υποστηρίζει ότι για χάρη πολιτικών συμφερόντων οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συνεργαστούν στο ανθρωπιστικό θέμα του κορωνοϊού. Αναφέρει επίσης ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί η καραντίνα στα σημεία διέλευσης, οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές δεν θα μπορούν να πάνε στην εργασία τους και θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να μείνουν άνεργοι. 
Στη δήλωση σημειώνεται ότι εκθέσεις της ΕΕ αναφέρουν ότι τα σημεία διέλευσης δεν διαδραμάτισαν ρόλο στην διάδοση του ιού και απευθύνεται έκκληση για άνοιγμά τους. Σημειώνεται επίσης ότι πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα οι απώλειες όλων των εργαζομένων που εμποδίζονται να μεταβούν στην εργασία τους. 
Πέραν αυτών των συζητήσεων προκύπτει ότι η Τουρκία αποστέλλει στα κατεχόμενα ομάδα ατόμων στο πλαίσιο των έργων που γίνονται για τη μεταφορά νερού.
Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα, αφορά 14 άτομα από την κατασκευαστική εταιρεία Makyol insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S firmasi, που έχει αναλάβει το συμβόλαιο για την παραγωγή προπαρασκευασμένων εξαρτημάτων και τα οποία θα σταλούν στα κατεχόμενα για να συνεχίσουν την εργασία τους οι μηχανές ανοίγματος τούνελ για τις σωλήνες που θα χρησιμοποιηθούν στην άρδευση των κατεχόμενων περιοχών Μόρφου και Μεσαορίας.
Σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση έδωσε ειδική άδεια σε αυτά τα άτομα για να μεταβούν στα κατεχόμενα, υπό τον όρο ότι θα εφαρμόσουν τα μέτρα καραντίνας, όπως τα καθορίζει το υπουργείο Υγείας, επειδή απαγορεύεται στους πολίτες να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τη χώρα λόγω της επιδημίας κορωνοϊού.
«Επιβραβεύθηκαν οι Ελληνοκύπριοι»
O Τ/κ πολιτικός Αλπάι Ντουρντουράν, του Κόμματος Νέα Κύπρος, με αφορμή την επέτειο από το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, ευχαρίστησε όλους όσοι ψήφισαν «ναι» στο Σχέδιο Ανάν και επέκρινε τους πολιτικούς της τότε εποχής που «αμαύρωσαν και εκμεταλλεύτηκαν» το «ναι» της τουρκοκυπριακής πλευράς. Σύμφωνα με το δελτίο του ΓΤΠ από τον τ/κ Τύπο που επικαλείται την Diyalog, ο Ντουρντουράν υποστήριξε ότι παρά το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είπε «ναι» και η ελληνοκυπριακή πλευρά «όχι», οι Ελληνοκύπριοι επιβραβεύτηκαν κάτι το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, είναι άδικο και επαναβεβαιώνει ότι ο κόσμος ευνοεί τους Ελληνοκύπριους. 
Πηγή: O Φιλελεύθερος

σχετικά άρθρα