REAL TIME |

Weather Icon
Δημόσια Διοίκηση , Υγεία 16 Απριλίου 2020

Ένας «βίαιος» ψηφιακός μετασχηματισμός εν εξελίξει…

Ένας «βίαιος» ψηφιακός μετασχηματισμός εν εξελίξει…

Μπροστά σε έναν… βίαιο και εν πολλοίς αναγκαστικό ψηφιακό μετασχηματισμό βρίσκεται η χώρα μας, καθώς μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες λόγω της κρίσης του κορονοϊού και των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλλουν τα μέτρα καραντίνας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν την εξ αποστάσεως εργασία, εταιρείες ανασυντάχθηκαν πάνω στα νέα δεδομένα και μια νέα πραγματικότητα δείχνει να ξεπροβάλει.

Ίσως αυτή η κρίση του κορονοϊού το… κέρδος που θα αφήσει στη χώρα μας, να είναι η μνημειώδης ψηφιακή προσαρμογή μεγάλου τμήματος του εν πολλοίς δυσκίνητου και γεμάτου γραφειοκρατία ελληνικού δημοσίου, με νέες ταχύτατες υπηρεσίες, που μειώνουν κόστη, κόπο και χρόνο και εν τέλει αναβαθμίζουν το επίπεδο της δημοκρατίας και της σχέσης πολιτείας και πολίτη.

Λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, παραδοσιακές λειτουργίες και διαδικασίες της οικονομίας αναμορφώνονται ώστε να προσαρμοστούν σε ψηφιακό και ιντερνετικό περιβάλλον.

Τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, e-government, e-commerce, e-banking μπαίνουν στην αιχμή των νέων εξελίξεων, αλλάζοντας ένα παγιωμένο επί δεκαετίες status quo, «σπρώχνοντας» την Ελλάδα στο αύριο και στο να γίνει ανταγωνιστική και αποτελεσματική στη νέα παγκόσμια ψηφιακή πραγματικότητα που τρέχει με τρομερές ταχύτητες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) αναφορικά με την κίνηση των δεδομένων στις τηλεπικοινωνίες το μήνα Μάρτιο (όπου ξεκίνησε το lockdown) καταγράφεται σημαντικότατη αύξηση της κίνησης, συγκριτικά με το Φεβρουάριο.

Στην κινητή τηλεφωνία καταγράφηκε αύξηση δεδομένων κατά 21,3% και 14,5% σε χρόνο ομιλίας, ενώ στη σταθερή τηλεφωνία καταγράφηκε 36% στα δεδομένα και 46% στα λεπτά ομιλίας!

Τι δείχνει η μελέτη του ΙΟΒΕ

Στη μελέτη που δημοσίευσε χθες το ΙΟΒΕ αναφορικά με τη σημασία των κινητών επικοινωνιών και της ευρυζωνικότητας στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται στις επενδύσεις σε ευρυζωνικές υποδομές που έχουν κάνει οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ διακρίνει σχετικά αποδοτική προσαρμογή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Σκοπός της μελέτης είναι η ανάδειξη της σημασίας των κινητών επικοινωνιών και ευρυζωνικότητας στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας, που μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητές της και να απελευθερώσει επιπλέον δυνάμεις.

Κύρια συμπεράσματα είναι:  

α) Η διείσδυση των κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών στην Ελλάδα ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία. 

β) Παρά την αύξηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο, αυτή υπολείπεται σε σχέση με άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε.  

γ) Η Ελλάδα υπολείπεται στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Για τη συνέχεια Liberal

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube