Weather Icon
Ελλάδα , ΙΣΤΟΡΙΚΑ 8 Απριλίου 2020

Εμείς οι Μακεδόνες. Αυτοί οι Σκοπιανοί.

Εμείς οι Μακεδόνες. Αυτοί οι Σκοπιανοί.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 31 Μαρτίου 2020.

Εν μέσω κρίσης του κορωνοϊού, στις 17 Μαρτίου, το Ισπανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ήταν η τελευταία εκκρεμής διατύπωση για τη Συμμαχία. Από τις 27 Μαρτίου, τα Σκόπια έγιναν επισήμως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

 

Η ντροπή για τον ακρωτηριασμό της ελληνικής ταυτότητας βαρύνει όσους τον διέπραξαν, τον αποδέχθηκαν, και όσους παρόλο που επί 35 χρόνια μας έλεγαν «Εμείς οι Μακεδόνες», τελικά το γύρισαν στο «Αυτοί οι Μακεδόνες». Υποτίθεται ότι θα πρέπει τώρα να υποδέχονται Μακεδόνες αξιωματούχοι τους ομολόγους τους «Μακεδόνες»! Ασφαλώς και αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτό. Σκοπιανούς του λέγαμε επί Ενδιάμεσης Συμφωνίας, έτσι θα τους αποκαλούμε και τώρα.

 

Θλίψη και οργή για την σπουδή, προκάλεσε και η βεβιασμένη επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών του κ. Δένδια, λίγα μόλις λεπτά(!) μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ: «Συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του ΝΑΤΟ». Είχαν πάθει οξεία «μακεδονίτιδα» οι Σκοπιανοί τόσα χρόνια και χρησιμοποιούσαν τον όρο με κάθε ευκαιρία. Τώρα, κόλλησαν «βορειομακεδονίτιδα» πολλοί Έλληνες και αρέσκονται στην χρήση του.

 

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε το πρωτόκολλο στις 9 Φεβρουαρίου 2019. Τότε, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Κουμουτσκάκος (υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων) διαφωνούσαν, καταψήφιζαν και έλεγαν ότι «η Συμφωνία έχει βαριά ελλειμματική νομιμοποίηση». Τίποτα δεν μεσολάβησε όμως για να ανατραπεί αυτό το έλλειμμα. Ούτε σε 10, ούτε σε 100 χρόνια.

 

Παραδείγματα. Υπάρχει ένα κράτος με το όνομα «Δημοκρατία της Κίνας». Υπάρχει ένα δεύτερο κράτος με το όνομα «Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας». Το πρώτο, όλοι μας το λέμε «Ταϊβάν». Το δεύτερο το λέμε «Κίνα». Μάλιστα, μέχρι το 1971 η πρώτη κατείχε τη μόνιμη θέση στο ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ έκτοτε την κατέχει η δεύτερη. Έχασε τη θέση, έχασε και το όνομα!

 

Στις 28 Μαρτίου συμπληρώθηκαν ακριβώς 90 χρόνια από τότε που η Τουρκία ανακοίνωσε τη μετονομασία της Κωνσταντινούπολης σε Ιστανμπούλ (1930). Εμείς δεν το αλλάξαμε. Την επομένη, 29 Μαρτίου, συμπληρώθηκαν ακριβώς 150 χρόνια από τη γέννηση του Παύλου Μελά (1870). Δεν ξεχνάμε ούτε τον Μακεδονικό Αγώνα, ούτε το όνομά μας. Μακεδόνες είμαστε εμείς. Όπως οι Κινέζοι δεν μπορούν να γίνουν Σκανδιναβοί, έτσι και οι Σλάβοι δεν μπορούν να γίνουν Μακεδόνες.

Υποβαθμίζουμε τον όρο «βορειοελλαδίτης», ο οποίος κρύβει μία εθελούσια αποφυγή. Ενθαρρύνεται η χρήση των όρων Μακεδόνας, Θραξ και Ηπειρώτης, όπως λέμε Κρητικός ή Πελοποννήσιος και όχι νοτιοελλαδίτης.

Κλείνω με την αντιγραφή ενός εμβατηρίου, όπου στο εξώφυλλο γράφει: «Πωλείται αντί δραχμής προς όφελος του Μακεδονικού Συλλόγου, Εν Αθήναις 1904».

Δὲν θὰ τὴν πάρουν ! ὢ ποτέ ! τὴν γῆν τοῦ Ἀλεξάνδρου,

τοῦ γόνου τοῦ περικλεοῦς τῆς χώρας τῆς εὐάνδρου,

τὴν γῆν τοῦ φιλοσόφου μας, τοῦ πνεύματος κοιτίδα

τὴν τοῦ Ἀριστοτέλους μας πανένδοξον πατρίδα.

Δὲν τὴν πτωοῦσιν οἱ κρωγμοὶ ἁρπακτικῶν κοράκων,

δὲν τὴν γελοῦν θωπεύματα ὑποκριτῶν κολάκων,

τὴν γῆν μας δὲν θ᾿ ἁρπάσωσιν ἀπλήστου ἄρκτου σκλάβοι !…

Δὲν θὰ τὴν πάρουν Βούλγαροι ! δὲν θὰ τὴν πάρουν Σλαῦοι !…

Ποίησις Μακεδόνος

Μουσικὴ Κερκυραίου

Το πώς αποδέχονται ορισμένοι Έλληνες οι απόγονοι των Βουλγάρων να ονομάζονται «Μακεδόνες», ας το σκεφτούν οι ίδιοι.

www.antibaro.gr

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube