Weather Icon

«Ελληνική Παραγωγή»: Ανάκαμψη σε «στέρεες βάσεις» θα έρθει με σχέδιο για την παραγωγή

«Ελληνική Παραγωγή»: Ανάκαμψη σε «στέρεες βάσεις» θα έρθει με σχέδιο για την παραγωγή

Tι προτείνει η «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη»

Μετά την άρτια, όπως αποδεικνύεται, διαχείριση της πανδημικής κρίσης απαιτείται σοβαρότητα και για την επόμενη πρόκληση, τη διαχείριση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, που σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς θα είναι βαρύτατες, με την ύφεση για την Ελλάδα να προβλέπεται η μεγαλύτερη μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης, με πολύ σημαντική αύξηση της ανεργίας, κυρίως λόγω της υψηλής εξάρτησης από τον τουρισμό. 

Σύμφωνα με την «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» η πανδημική κρίση, όπως και η – πολύ διαφορετική – δεκαετής κρίση που προηγήθηκε, επιβάλλει να επανεξετάσουμε και να αναθεωρήσουμε εμπεδωμένες αντιλήψεις και στερεότυπα σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό μας υπόδειγμα.

Στην κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, η εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία, αν και διαχρονικά στερείται πολιτικών στήριξης, επέδειξε αξιοσημείωτες αντοχές, διεύρυνε τις εξαγωγές της και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη. Σήμερα, είναι ο κατεξοχήν διεθνοποιημένος και εξαγωγικός τομέας και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της κρίσης, έχοντας σημαντικούς πολλαπλασιαστές, συνέργειες με την παιδεία αλλά και πρακτικά με όλους τους τομείς της οικονομίας. 

Όμως το ζητούμενο δεν είναι μόνον αυτό. 

Η κρίση του Covid-19, η οποία θέτει σε μεγάλη δοκιμασία όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της οικονομίας, φέρνει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη ανασχεδιασμού του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, ώστε να μην εξαρτάται υπέρμετρα από έναν μόνον πυλώνα που είναι, εκ των πραγμάτων, εκτεθειμένος σε μη προβλέψιμες εξωγενείς απειλές. 

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών αλλά – στο μέτρο του δυνατού – και στην εγχώρια αυτάρκεια, χωρίς λογικές στρεβλού προστατευτισμού. 

Τέλος, αναδεικνύει τη σημασία της επανεκκίνησης της οικονομίας σε πιο στέρεες βάσεις, με μεγαλύτερες αντοχές σε εξωγενείς κρίσεις, συστημικές και μη και υπογραμμίζει την ανάγκη αλλά και τη σπουδαιότητα που έχει για την εθνική οικονομία η δημιουργία ενός δεύτερου – πλέον του τουρισμού – ισχυρού πυλώνα, με επίκεντρο τη μεταποίηση, όπως επισημαίνει ρητά η τριμηνιαία Έκθεση του ΙΟΒΕ (15/4/2020). 

Η «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» εκτιμά ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι βασικές προϋποθέσεις για ένα Εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και κυρίως το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Η Ελλάδα, με τη συμβολή μικρών και μεγάλων παραγωγικών εταιρειών, αποδεικνύει καθημερινά ότι μπορεί να παράγει, να εξελίσσει και να εξάγει προϊόντα που στέκονται επάξια στον διεθνή ανταγωνισμό. Ένα τέτοιο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης μπορεί να ξεκινήσει χωρίς μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την άρση των στρεβλώσεων που αποτρέπουν, εδώ και πολλά χρόνια, την υγιή ανάπτυξη της μεταποίησης. 

Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη νέα πρόκληση, χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις. 

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», πέρα από εθνικό σχέδιο απαιτεείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενόψει (και) της αυριανής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να τεθεί σε απόλυτη προτεραιότητα η αλληλεγγύη, η ενότητα και η συνοχή της ΕΕ. Να υπάρξει προσήλωση στο πνεύμα και το γράμμα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών που αποτρέπουν τις λογικές εθνικού προστατευτισμού, οι οποίες θα διευρύνουν το χάσμα βορρά-νότου και εντέλει θα ναρκοθετήσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube