Weather Icon
Ισραήλ 29 Απριλίου 2020

Δείτε το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Μπεν Γκουριόν δωρεάν μέχρι την Παρασκευή

Δείτε το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Μπεν Γκουριόν δωρεάν μέχρι την Παρασκευή
Όταν ο Ραμ Αβιράμ ήταν πρέσβης του ισραήλ στην Αθήνα είχε -ως συγγραφέας ο ίδιος- την λαμπρή ιδέα να γνωριστούν οι Έλληνες με τους ισραηλινούς συγγραφείς. Έτσι άρχισε μια εξαιρετικά γόνιμη ανταλλαγή. Συνατηθήκαμε πρώτα στην Καλαμάτα, προσκληθήκαμε μετά εμείς στην έρημο.
Μάθανε πολλά για μας και την Ελλάδα, μάθαμε πολλά γι αυτούς -κυρίως πόσο μοιάζουμε: Πλακωνόμαστε για το παραμικρό, έχουμε γνώμη για όλα και το ίδιο μοντέλο μαμάς.
Αυτό που θα μου μείνει αλησμόνητο όμως ήταν το κατάλυμα του πρώτου πρωθυπουργού, του πολωνοεβραίου Μπεν Γκουριόν, αυτής της μεγάλης φυσιογνωμίας, στο κιμπούτζ όπου έμενε: Ενα μικρό, λιτό- όχι λιτό, φτωχικό- δωμάτιο με ένα ράντζο εκστρατείας σχεδόν για κρεβάτι, ένα στοιχειώδες γραφείο και μια λάμπα όπου διάβαζε και έγραφε συνεχώς. Τίποτα άλλο!
Σκεφτόμουν τα μέγαρα που λειτουργούν ως ενδιαιτήματα των ηγετών παντού στη γη και δεν μπορούσα να συνέλθω από τη σύγκριση.
Ο Άμος Οζ (που τον γνωρίσαμε κι αυτόν εκεί) έγραψε για τον Μπεν Γκουριόν: «Κατά τα πλέον δραματικά χρόνια της ηγετικής του πορείας ο Μπεν-Γκουριόν κατάπινε φιλοσοφικά βιβλία, έγραφε σχόλια στη Βίβλο, ερωτοτροπούσε με τον βουδισμό, έμαθε ακόμη και αρχαία ελληνικά για να διαβάσει Πλάτωνα στο πρωτότυπο. (…)
Περισσότερο από φιλόσοφος ήταν ένα περιφερόμενο θαυμαστικό, ένας σφιχτός, τραχύς άνθρωπος με έναν φωτοστέφανο από ασημένια μαλλιά και ένα σαγόνι που έδειχνε τρομερή δύναμη θέλησης και ηφαιστειώδη ιδιοσυγκρασία».
Δείτε το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του ανοιχτό λόγω της επετείου ίδρυσης του κράτους του ισραήλ μέχρι την παρασκευή στο https://vimeo.com/412323117 με κωδικό πρόσβασης benguriongreek.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube