REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 6 Απριλίου 2020

Δεν θα είναι εύκολα τα επόμενα 1-2 χρόνια…

Δεν θα είναι εύκολα τα επόμενα 1-2 χρόνια…

Η Ελλάδα αναμένεται να δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ από την επιδημία του “Covid 19”, σύμφωνα με έκθεση του ίδιου του οργανισμού.

Κατά τον οργανισμό το lockdown (καραντίνα) ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια ακόμη και το 35% του ελληνικού ΑΕΠ, η χειρότερη πρόβλεψη σε σύγκριση με τις χώρες που αναλύει ο Οργανισμός.

Το ποσοστό αυτό δεν αφορά το σύνολο του έτους αλλά την περίοδο που διαρκούν οι συνθήκες “καραντίνας”. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε πως αν οι συνθήκες διατηρηθούν για 1,5 μήνα θα έχουμε περίπου το 1/10 του μεγέθους, ήτοι περί 3,5% ύφεση.

Το νούμερο αυτό συμπίπτει περίπου και με κάποιες πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις.

Η διάρκεια της “καραντίνας” όμως δεν είναι κάτι που μπορεί με ασφάλεια να υπολογιστεί.

Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, στον βαθμό που όλα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά, τα μέτρα θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά και κάποια θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι και το καλοκαίρι.

Αν υποθέσουμε λοιπόν πως ο έλεγχος θα έχει διάρκεια περί τους 2-3 μήνες το κόστος στην αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ μπορεί να φτάσει και το 7%.

Τα έσοδα της Ελλάδας δεν προέρχονται από την πώληση πετρελαίου όπου μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης μπορεί να αυξήσει τα έσοδα από τον επόμενο μήνα. Η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Ελλάδας προέρχεται από τον τουρισμό. Οι κρατήσεις στην τουριστική βιομηχανία γίνονται αρκετούς μήνες πριν και τώρα οι περισσότερες έχουν ακυρωθεί.

Λίγοι είναι αυτοί στην Ελλάδα, την Ευρώπη και αλλού που τον Ιούνιο μόλις εξέλθουν της καραντίνας το πρώτο που θα σκεφτούν θα είναι να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία των χαμηλών τιμών λόγω χαμηλής ζήτησης και να σχεδιάσουν ένα ταξίδι στην Ελλάδα.

Άρα, για την τουριστική βιομηχανία μιλάμε για μια χαμένη χρονιά ουσιαστικά.

Επιπλέον οι αλλαγές που αναμένεται να αφήσει η εμπειρία της “καραντίνας” από μια επιδημία στον 21ο αιώνα στις συμπεριφορές των μεταπολεμικών γενεών που θεωρούσαν την ειρήνη-ασφάλεια, τη συνεχώς βελτιούμενη ευημερία δεδομένες και την ιατρική ανίκητη, μπορεί να αποδειχτούν δραματικές.

Οι γενιές των γονέων και παππούδων μας για πολλές δεκαετίες μετά την κατοχή πορεύονταν με τα σύνδρομα του λοιμού της περιόδου.

Π.χ. δεν βλέπω πόσο εύκολο είναι μόλις λήξουν οι περιορισμοί για τα εστιατόρια και τα καφέ οι χώροι αυτοί να επανέλθουν στις προ καραντίνας και επιδημίας συνθήκες…

Θα υπάρχουν ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού για τις οποίες τα μέτρα θα παραταθούν και καθώς στα ελληνικά νοικοκυριά συνήθως συνυπάρχουν 3 και 4 γενιές θα είναι δύσκολο και για τους διατρέχοντες μικρότερο κίνδυνο να αρχίσουν να κινούνται ελεύθερα.

Ο τουρισμός, η ψυχαγωγία και οι μεταφορές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και είναι οι τομείς που πλήττονται περισσότερο.

Επίσης αν οι ειδικοί τις επόμενες εβδομάδες δεν μπορούν να διαβεβαιώσουν πως η επιδημία στο Βόρειο Ημισφαίριο δεν θα επανέλθει σαν δεύτερο κύμα το επόμενο Φθινόπωρο, που είναι και το πιθανότερο, η “ζημιά” θα αφορά και το β’ εξάμηνο και την τουριστική περίοδο του 2021, στον βαθμό που οι κρατήσεις γίνονται το Χειμώνα…

για τη συνέχεια Capital

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube