Weather Icon
ΗΠΑ , Υγεία 1 Απριλίου 2020

Χάος στις ΗΠΑ με 189.618 κρούσματα και 4.079 θανάτους – Έκθετος ο Trump, προειδοποιεί για 2 οδυνηρές εβδομάδες

Χάος στις ΗΠΑ με 189.618 κρούσματα και 4.079 θανάτους – Έκθετος ο Trump, προειδοποιεί για 2 οδυνηρές εβδομάδες
Παράταση των περιοριστικών μέτρων προστασίας έως τις 30 Απριλίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται πλέον οι ΗΠΑ, οι οποίες ήδη μετρούν τα περισσότερα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο τη στιγμή που αυξάνεται δραματικά και ο αριθμός των νεκρών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 4.079 ενώ τα κρούσματα σε 189.618, τα οποία μακράν είναι και τα περισσότερα στον κόσμο.
Ο αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων επιβεβαιώνει την πρόβλεψη που είχε διατυπώσει πριν από μερικές ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος είχε προειδοποιήσει πως οι  ΗΠΑ θα εξελιχθούν στο νέο επίκεντρο της πανδημίας.
Η πλέον πληττόμενη περιοχή των ΗΠΑ είναι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης , η οποία μετρά τουλάχιστον 1.096 θανάτους ενώ ολοένα και περισσότερες Πολιτείες επισημαίνουν την ανάγκη σε κλίνες και τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό.
Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι εξαντλούνται τα στρατηγικά αποθέματα προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Στα είδη που φέρονται να έχουν σχεδόν εξαντληθεί συμπεριλαμβάνονται οι μάσκες, οι αναπνευστήρες, τα γάντια, οι προστατευτικές στολές και οι προσωπίδες, ενώ μικρή ποσότητα έχει αφεθεί κατά μέρος για το ομοσπονδιακό προσωπικό.
Image
Έκθετος ο Trump

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump δέχεται έντονες επικρίσεις για την πολιτική που ακολούθησε απέναντι στην επιδημία.
Αν και μέχρι πρότινος υποβάθμιζε τις συνέπειες από τον κορωνοϊό αναφέροντας ενδεικτικά ότι «η θεραπεία δεν μπορεί να είναι χειρότερη από την ίδια την πανδημία», ότι αυτή δεν μπορεί να κρατήσει την αμερικανική οικονομία κλειστή και ότι στις 12 Απριλίου θα επανεξέταζε τη στάση των περιοριστικών μέτρων, χθες Τρίτη 31/3 όχι μόνο ανακοίνωσε ότι παρατείνονται έως τις 30 Απριλίου τα μέτρα περιορισμού, αλλά προειδοποίησε τους Αμερικάνους ότι έχουν μπροστά τους δύο «πάρα πολύ οδυνηρές» εβδομάδες.
«Θα περάσουμε δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες» είπε ο Trump, κάνοντας δραματική στροφή από τις έως τώρα εκτιμήσεις του πως τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ θα αρθούν σύντομα.
Αντιθέτως είπε πως είναι «απολύτως κρίσιμο ο αμερικανικός λαός να τηρήσει τις συστάσεις» των υγειονομικών αρχών «για τις επόμενες 30 ημέρες», κάτι που χαρακτήρισε «ζήτημα ζωής και θανάτου».
Στην τοποθέτηση του ο Trump κάλεσε τους Αμερικάνους να αποφεύγουν τις συναθροίσεις 10 και άνω ατόμων, να δουλεύουν από το σπίτι και να μην πηγαίνουν σε εστιατόρια και μπαρ.
Πάντως, η αρμόδια του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό Deborah Birx υποβάθμισε τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για 100.000 έως 240.000 θανάτους στις ΗΠΑ λόγω του κορωνοϊού, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως ο αριθμός των θανάτων θα κορυφωθεί στα μέσα Απριλίου.
«Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή.
Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό εμβόλιο ή θεραπεία.
Είναι θέμα συμπεριφοράς.
Η συμπεριφορά του καθενός είναι αυτή που θα αλλάξει την πορεία της πανδημίας τις επόμενες 30 ημέρες» είπε η Birx.
Από την πλευρά του ο Anthony Fauci, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για αλλεργίες και μολυσματικές ασθένειες, ο οποίος ήταν και αυτός που είχε κάνει την πρόβλεψη για 100 με 200 χιλιάδες νεκρούς, υποστήριξε πως όλες οι προσπάθειες που γίνονται, είναι για να μειωθεί όσο είναι δυνατόν αυτός ο αριθμός.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202020-03-31%20at%205.50.40%20PM.png?itok=UMJCn99y

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202020-03-31%20at%205.50.59%20PM.png?itok=FYSdGyR0

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/USDEATHS_0.png?itok=gpY31YW8

ΗΠΑ: Όχι από το Πεντάγωνο για εκκένωση αεροπλανοφόρου λόγω κορωνοϊού

Αρνητική ήταν η απάντηση του Πεντάγωνου των ΗΠΑ στην έκκληση του πλοιάρχου του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Theodore Roosevelt για εκκένωσή του καθώς καταγράφεται αλματώδης εξάπλωση του κορωνοϊού στο πλήρωμα.
Ο πλοίαρχος Brett Crozier ζήτησε με επιστολή του, την άδεια να απομακρυνθούν εσπευσμένα τα μέλη του πληρώματός του και να τεθούν σε απομόνωση.
Ωστόσο, η απάντηση ήταν αρνητική από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Mark Esper.
«Δεν θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε αυτό το στάδιο» τόνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο Esper ερωτηθείς για την ενδεχόμενη εκκένωση του πληρώματος του αεροπλανοφόρου, το οποίο έχει αγκυροβολήσει στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Στην τετρασέλιδη επιστολή του προς το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού των ΗΠΑ, ο πλοίαρχος Brett Crozier, ο διοικητής του USS Theodore Roosevelt, αναγνωρίζει πως το αίτημα να «αποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος ενός αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου εν μέσω αποστολής και να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες μπορεί να μοιάζει με ασυνήθιστο μέτρο», αλλά «είναι αναγκαίος κίνδυνος».
Ο Esper ωστόσο δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.
«Θα στείλουμε υλικό και βοήθεια στο αεροπλανοφόρο στο Γκουάμ.
Θα στείλουμε ενισχύσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και μπορώ με ικανοποίηση να σας ενημερώσω ότι κανένας δεν είναι σοβαρά άρρωστος» είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
Στην επιστολή του, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle, ο πλοίαρχος Crozier εξηγεί ότι μετά τον εντοπισμό των τριών πρώτων κρουσμάτων, την περασμένη εβδομάδα, και τον ελλιμενισμό του αεροπλανοφόρου στο Γκουάμ, ο κορωνοϊός συνέχισε να εξαπλώνεται και πλέον είναι θετικοί περίπου εκατό ναύτες.
Επικαλούμενος τον «εγγενώς περιορισμένο χώρο» πάνω στο πολεμικό, που έχει πάνω από 4.000 μέλη πληρώματος — τον πληθυσμό μιας μικρής πόλης — ο αξιωματικός τονίζει πως «η εξάπλωση της ασθένειας συνεχίζεται και επιταχύνεται».
«Δεν είμαστε σε πόλεμο.
Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πεθάνουν ναύτες» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Crozier.
Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επέμεινε στην ανάγκη το πλοίο να παραμείνει έτοιμο να σπεύσει σε οποιοδήποτε θέατρο πιθανής ένοπλης σύγκρουσης, ακόμη κι εν μέσω πανδημίας.
«Θα βασιστώ στο επιτελείο του Ναυτικού για να εγγυηθεί πως στον πλοίαρχο και στο πλήρωμα θα προσφερθεί όλη η υποστήριξη που έχουν ανάγκη ώστε να εξασφαλιστεί η ανάρρωση των ναυτών και ο απόπλους του αεροπλανοφόρου εκ νέου» τόνισε ο Esper.

Στο κόκκινο η Νέα Υόρκη

Η πλέον πληττόμενη περιοχή των ΗΠΑ είναι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία ήδη μετρά 1.096 θανάτους.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 στην πολιτεία, ξεπέρασε τις 78 χιλιάδες στις 31 Μαρτίου 2020 αριθμός που υπερβαίνει εκείνον της επαρχίας Hubei της Κίνας, το σημείο 0 της έναρξης της πανδημίας.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία οι ΗΠΑ
-Τα κρούσματα στις ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 21% των παγκόσμιων κρουσμάτων
– Οι θάνατοι αντιστοιχούν μόλις στο 8% των συνολικών θανάτων διεθνώς.
– Όσοι νόσησαν και ανάρρωσαν αντιστοιχούν στο 3,6% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ έναντι 21% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος.
– Τα 3/4 των Αμερικανών τέθηκαν σε απομόνωση με βάση οδηγίες των επιμέρους κυβερνήσεων των  πολιτειών.
Το τελευταίο στοιχείο δείχνει ότι ακόμη δεν έχουν φθάσει οι ΗΠΑ στην κορύφωση του προβλήματος.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo ανέφερε πως η Πολιτεία παρήγγειλε από την Κίνα 17.000 αναπνευστήρες, με τιμή 25.000 δολάρια τον καθένα.
Σημειώνεται πως στο λιμάνι της Νέας Υόρκης έφτασε το USNS Comfort, ένα στρατιωτικό πλωτό νοσοκομείο χωρητικότητας 1.000 κλινών, όπου αναμένεται να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της πόλης, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη συρροή ασθενών του νέου κορωνοϊού.
Το πλοίο, που διαθέτει 12 χειρουργεία και 1.200 μέλη νοσηλευτικού προσωπικού, αναμένεται να παράσχει φροντίδα σε ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας και δεν συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό, προκειμένου να βοηθήσει τα νοσοκομεία να επικεντρωθούν στους νοσούντες με Covid-19.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube