Weather Icon

Μπορεί η Ευρώπη να βγει πιο ισχυρή μετά τον κορονοϊό;

Μπορεί η Ευρώπη να βγει πιο ισχυρή μετά τον κορονοϊό;

Των Agata Gostynska-Jakubowska και Luigi Scazzieri

Η αρχική αντίδραση της ΕΕ στην κρίση ήταν συμπτωματική, με τα κράτη-μέλη να παίρνουν κεντρική θέση. Αλλά η ΕΕ θα μπορούσε να προκύψει ισχυρότερη από την πανδημία εάν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.

Οι συντονισμένες προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικό σημείο καμπής την ολοκλήρωση της ευρωζώνης.

Τόσο τα νοτιότερα όσο και τα βόρεια κράτη-μέλη θα μπορούσαν εξίσου να πληγούν από την κρίση. Αυτή η συνειδητοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει τους ηγέτες της ευρωζώνης να επιλέξουν έναν βαθμό κατανομής των κινδύνων μέσω αμοιβαιοποίησης του χρέους -κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από αρκετούς μήνες.

Η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να αποδείξει την αξία της με τον καλύτερο συντονισμό των εθνικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ΕΕ αρχικά δυσκολεύτηκε να το κάνει καθώς τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να επανεισάγουν εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο μόλις οι προσπάθειες εθνικής καταστολής κατορθώσουν να “ισοπεδώσουν την καμπύλη. Χωρίς συντονισμό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μια απόφαση για τη χαλάρωση των μέτρων έκτακτης ανάγκης σε ένα κράτος-μέλος, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εστία αλλού.

Αργά ή γρήγορα το ευρωπαϊκό κοινό θα συνειδητοποιήσει ότι οι κυβερνήσεις τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση μόνες τους. Εάν η ΕΕ μπορεί να δείξει ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει τα κράτη-μέλη σε κάθε βήμα της διαδρομής, θα έχει βελτιώσει το προφίλ της σε όλη την ένωση.

Δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/in-the-press/judy-asks-can-europe-become-stronger-after-coronavirus-pandemic

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube