Weather Icon
Τεχνολογία , Υγεία 10 Απριλίου 2020

Bloomberg: Διακινεί η Ρωσία τη θεωρία συνωμοσίας ότι “το 5G προκάλεσε τον κορονοϊό”;

Bloomberg: Διακινεί η Ρωσία τη θεωρία συνωμοσίας ότι “το 5G προκάλεσε τον κορονοϊό”;

Μια αρκετά δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας η οποία διακινείται το τελευταίο διάστημα και η οποία συνδέει την τεχνολογία του 5G με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού πιθανόν να διακινείται συντονισμένα, με κρατική υποστήριξη στο Διαδίκτυο, με τη μέθοδο που ακολουθείται να “θυμίζει” τη δράση των τρολ της ρωσικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ερευνητή ο οποίος εργάζεται σε πανεπιστήμιο του Κατάρ και μελέτησε τα σχετικά δεδομένα.

Η θεωρία διακινείται μεταξύ άλλων το τελευταίο διάστημα και από γνωστές προσωπικότητες, όπως ο Αμερικανός ηθοποιός Woody Harrelson, με διάφορους ερευνητές να σημειώνουν ότι “βλέπουν” στοιχεία συντονισμένης καμπάνιας.

Ο Marc Owen Jones, ερευνητής στο Hamad bin Khalifa University του Κατάρ, ανέλυσε 22.000 πρόσφατες περιπτώσεις διάδρασης στο Twitter, με αναφορές στις λέξεις “5G” και “corona”, ανακαλύπτοντας ότι μεγάλος αριθμός λογαριασμών που συμμετείχαν στις συγκεκριμένες συζητήσεις έδειχνει “μη αυθεντική και μη φυσιολογική δραστηριότητα”, η οποία προσιδιάζει σε ψεύτικους λογαριασμούς τρολ.

“Υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι ορισμένοι από αυτούς τους λογαριασμούς αποτελούν μέρος συντονισμένες καμπάνιας παραπληροφόρησης”, ανέφερε στο πρακτορείο Bloomberg ο Jones.

Η μορφή της δραστηριότητας θυμίζει την Υπηρεσία Διαδικτυακής Έρευνας της Ρωσίας, η οποία βρισκόταν πίσβ από την καμπάνια παραπληροφόρησης κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως τονίζει ο ερευνητής, τα στοιχεία δεν είναι ακόμη ικανά να αποδείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ρωσία ή κάποιο άλλο κράτος συντονίζει τη σχετική καμπάνια.

Η Blackbird.AI, εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία παρακολουθεί τις καμπάνιες παραπληροφόρησης, ανέφερε εξάλλου ότι έχει δει τις τελευταίες εβδομάδες αύξηση στις αναρτήσεις που αναπαράγουν τη θεωρία συνωμοσίας για τη σχέση 5G – κορονοϊού. Το τελευταίο 24ωρο, υπάρχουν περισσότερα από 50.000 σχετικά ποστ στο Twitter και στο Reddit, ανέφερε ο Naushad UzZaman, συνιδρυτής της εταιρείας.

Και εκείνος έκανε λόγο για “αύξηση της δραστηριότητας ύποπτων ως μη αυθεντικών λογαριασμών” ως προς την αναπαραγωγή της θεωρίας αυτής. Η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα περίπλοκο σύστημα που αναλύει στοιχεία γλώσσας, μορφών επικοινωνίας, δραστηριότητας bot και όγκου αναρτήσεων προκειμένου να ανακαλύπτει λογαριασμούς που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τη δημόσια συζήτηση.

Η Twitter αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ η Reddit σημείωσε ότι αποτελεί σταθερή πολιτική της η προσπάθεια εντοπισμού και αποκλεισμού λογαριασμών που προσπαθούν να χειραγωγήσουν το περιεχόμενο της διάδρασης.

Η θεωρία για τις βλάβες που προκαλεί στην υγεία η τεχνολογία 5G κυκλοφορούν ήδη από τα τέλη του 2016 και αργότερα άρχισαν να αναπαράγονται από το ακροδεξιό αμερικανικό δίκτυο InfoWars, καθώς και από τον κρατικό διεθνές δίκτυο της Ρωσίας RT (πρώην Russia Today), το οποίο είχε δημοσιεύσει άρθρα και “ρεπορτάζ” με θέμα την πρόκληση καρκίνου σε ανθρώπους και ζώα μέσω του 5G, αποκαλώντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία “παγκόσμια καταστροφή”.

Δεν υπάρχει επιστημονική βάση στις σχετικές ανησυχίες, τονίζει ο Simon Clarke, αναπληρωτής καθηγητής κυτταρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading. “Η ιδέα ότι ο κορονοϊός προκλήθηκε από το σήμα 5G της κινητής τηλεφωνίας είναι απόλυτη ανοησία”, σημειώνει. “Το σήμα 5G είναι ηλεκτρομαγνητικό κύμα, σχεδόν ίδιο με εκείνο που χρησιμοποιείται ήδη από τα κινητά τηλέφωνα. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι ένα πράγμα, οι ιοί είναι ένα εντελώς άλλο και δεν μπορεί κανείς να κολλήσει ιούς από το τηλέφωνό του”.

Ορισμένες πλατφόρμες έχουν λάβει μέτρα, με το YouTube της Google να έχει δηλώσει ότι απαγορεύει τη δημοσίευση βίντεο που αναπαράγουν τη σχετική θεωρία ή που ισχυρίζονται ότι ο κορονοϊός “είναι ψέμα και δεν υπάρχει”.

Πηγή: Κάπιταλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube