Weather Icon
ΟΗΕ , Υγεία 4 Απριλίου 2020

Αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: ”Αποσύρετε τις κυρώσεις, σώστε ζωές”

Αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: ”Αποσύρετε τις κυρώσεις, σώστε ζωές”

Τα κράτη πρέπει να άρουν τις μονομερείς οικονομικές κυρώσεις οι οποίες παρακωλύουν την ανθρωπιστική κρίση στην πανδημία του κορωνοϊού covid-19, ανέφερε την Παρασκευή αξιωματούχος τους ΟΗΕ.

Χώρες όπως το Ιράν, η Βενεζουέλα, η Κούβα, η Συρία και η Υεμένη αγωνίζονται να επιβιώσουν υπό αυστηρές οικονομικές κυρώσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ, ζητώντας να αμβλύνουν την οικονομική πίεση ώστε να μπορέσουν αυτά τα έθνη να ανταποκριθούν καλύτερα στην πανδημία του κορωνοϊού.

”Προτρέπω την διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για να άρει ή τουλάχιστον να περιορίσει όλες τις κυρώσεις μέχρι να εξαλειφθεί αυτή η απειλή”, ανέφερε η Αλένα Ντουχάν, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, η οποία διορίστηκε πρόσφατα σε αυτήν την θέση, με σκοπό να περιορίσει το αρνητικό αντίκτυπο των μονομερών μέτρων καταναγκασμού που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

”Καλώ όλες τις κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν κυρώσεις ως εργαλεία εξωτερικής πολιτικής, να αποσύρουν άμεσα τα μέτρα που αποσκοπούν στην θέσπιση εμπορικών φραγμών, να απαγορεύσουν τους δασμούς, τις ποσοστώσεις και τα μη δασμολογικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και όλων όσων αποτρέπουν την αγορά φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού, τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών”, προσέθεσε.

Στην περίπτωση του Ιράν, η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις μετά την απόσυρση από το Κοινό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) του 2015 -γνωστό και ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν- τον Μάιο του 2018.

Οι τομείς του πετρελαίου και της οικονομίας του Ιράν έχουν συμπιεστεί, ενώ παράλληλα αρκετοί κορυφαίοι  αξιωματούχοι του Ιράν έχουν δει τις περιουσίες τους να δεσμεύονται από τις ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις έχουν καταστρέψει την οικονομία του Ιράν, αφήνοντας την χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη στην πανδημία του covid-19, η οποία έχει μολύνει περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και έχει σκοτώσει τουλάχιστον 30.000.

Οι Ιρανοί πασχίζουν να αποκτήσουν τα βασικά φάρμακα και τον εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων γαντιών και μάσκες για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα  Δικαιώματα (OHCHR).

Αν και οι αμερικανικές κυρώσεις δεν ισχύουν για τις αμερικάνικες ανθρωπιστικές προμήθειες, έχουν ανατριχιαστικές επιπτώσεις σε πολλές εταιρείες που είναι επιφυλακτικές σχετικά με την παραβίαση των περιορισμών.

”Απαιτεί μία ευαίσθητη προσέγγιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19 και αυτή περιλαμβάνει την άρση τυχόν αναγκαστικών μέτρων μεταξύ των κρατών”, δήλωσε η Ντουχάν.

”Είναι εξαιρετικά σημαντικό και εξαιρετικά επείγον. Ο ιός covid-19 δεν επιλέγει ποιόν θα πλήξει. Διασχίζει εύκολα τα σύνορα και στοχεύει τους ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, πολιτικών πεποιθήσεων και κοινωνικής θέσης”.

”Οι χώρες που έχουν λάβει τις κυρώσεις πλήττονται ιδιαιτέρως καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδά τους για να αγοράσουν εξοπλισμό, φάρμακα, αντιικά και τρόφιμα από τις παγκόσμιες αγορές”, πρόσθεσε.

Την Τρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο φαίνεται να προβληματίστηκε όταν ρωτήθηκε εάν η Ουάσινγκτον θα εξετάσει το ενδεχόμενο άμβλυνσης των κυρώσεων στο Ιράν.

Αντιμέτωπος με το θέμα, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πομπέο δήλωσε:  ”Αξιολογούμε συνεχώς όλες τις πολιτικές μας, οπότε η απάντηση είναι -θα ξαναεξετάσουμε το ζήτημα-”.

Την Πέμπτη, ο Δημοκρατικός Ηγέτης Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τον Λευκό Οίκο να αμλύνει τις κυρώσεις.

”Δεν έχει νόημα, σε μία παγκόσμια κρίση υγείας να επιδεινωθεί αυτή πανδημία λόγω των σκληρών μέτρων που επιβάλουμε. Οι χώρες χρειάζονται την αιτούμενη ανθρωπιστική βοήθεια”, ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

”Ο τεχνητός περιορισμός της ροής διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας για την επιδίωξη ενός πολιτικού στόχου δεν θα επιτρέψει μόνο στην Ιρανική κυβέρνηση να εκτροπιάσει την ευθύνη για την κακότεχνη αντίδρασή της, θα αυξήσει την απειλή που θέτει αυτός ο ιός στον αμερικανικό λαό, τώρα και στο μέλλον”, προσέθεσε.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: www.rudaw.net

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube