Weather Icon
Δημόσια Διοίκηση , ΠΦΑ 23 Απριλίου 2020

Αριστερά, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

Αριστερά, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

 

Κρατική αξιολόγηση όλων των αγγλικών σχολείων ( δημόσιων και ιδιωτικών) On-Line με βάση τις επιδόσεις των μαθητών τους  εδώ .

 

Αυτοί που φωνάζουν εναντίον κάθε ιδιωτικού έχουν κάνει τσιφλίκι τους τους δημόσιους οργανισμούς

Ενα ερώτημα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα: «πότε θα επιταχτούν οι ιδιωτικές μονάδες υγείας». Το ερώτημα επαναλαμβάνεται συχνά στην καθημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από δημοσιογράφους που εκπροσωπούν αριστερά μέσα ενημέρωσης. Η επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας είναι το συχνότερο αίτημα στις ανακοινώσεις των αριστερών κομμάτων, μαζί με την απαίτηση για προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.

Προς το παρόν, με την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού να κινείται στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το δημόσιο σύστημα υγείας ανταποκρίνεται με επάρκεια στην υγειονομική κρίση που περνάμε. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπάρχουν άδεια κρεβάτια, πράγμα σπάνιο ακόμη και για συνηθισμένες περιόδους, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν προσληφθεί πάνω από 3.000 επαγγελματίες υγείας και άνοιξαν ΜΕΘ που παρέμεναν για χρόνια κλειστές.

Αν το δημόσιο σύστημα υγείας υγείας είχε δεχτεί πολύ μεγάλο όγκο ασθενών και είχε φθάσει στα όριά του, το αίτημα για επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας θα ήταν λογικό. Όμως, μέχρι σήμερα, τέτοια ανάγκη δεν έχει παρουσιαστεί. Αριστερά κόμματα και μέσα ενημέρωσης βρήκαν την ευκαιρία με την κρίση κορονοϊού για να ζητήσουν την κρατικοποίηση του ιδιωτικού τομέα της υγείας, βάζοντας τον σοσιαλισμό από το παράθυρο.

Η κυρίαρχη αντίληψη στον χώρο της Αριστεράς είναι ότι η παρουσία ιδιωτικών κερδοσκοπικών επιχειρήσεων στο χώρο της υγείας -όπως και της παιδείας- βλάπτουν τα δημόσια συστήματα. Επομένως, η κατάργησή τους θα είχε θετικές συνέπειες στην κατάσταση των αντίστοιχων δημόσιων δομών.

Η πραγματικότητα διαψεύδει για ακόμη μία φορά την αριστερή θεώρηση των πραγμάτων. Υπάρχουν σε αρκετές χώρες της Ευρώπης πολύ πετυχημένα δημόσια συστήματα υγείας  που προσφέρουν σε όλους τους πολίτες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και παράλληλα λειτουργούν ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όποιον τις επιλέξει.

Κάθε πολίτης που προτιμάει την ιδιωτική επιχείρηση υγείας προσφέρει σημαντικό όφελος στο δημόσιο σύστημα, καθώς δεν επιβαρύνει τις δημόσιες δομές για την περίθαλψή του.  Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην παιδεία. Αν 100.000 γονείς επιλέξουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, το δημόσιο έχει τεράστιο όφελος.

Το πρόβλημα με την δημόσια υγεία και παιδεία στην Ελλάδα δεν είναι η παράλληλη ύπαρξη ιδιωτών. Το πρόβλημα είναι οι χαμηλές υπηρεσίες που -πολλές φορές- παρέχουν, στέλνοντας στους ιδιώτες όσους πολίτες έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν. Επίσης πρόβλημα είναι η συντήρηση της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας με αδιαφανείς διαδικασίες.

για τη συνέχεια AthensVoice

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube