Weather Icon

Αποκαλυπτικό: Διασφάλιση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίκλειστη Αμμόχωστο

Αποκαλυπτικό: Διασφάλιση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίκλειστη Αμμόχωστο
Το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί πυξίδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με την υποχρέωση της Τουρκίας για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, στα Ηνωμένα Έθνη. Τη θέση αυτή διατυπώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, στο πλαίσιο επιστολής που, όπως πληροφορείται ο «Φ», απέστειλε προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Στην επιστολή του, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει επίσης ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να υποδεικνύει προς την Άγκυρα την ανάγκη για αποκλιμάκωση της έντασης «επειγόντως», υπό το φως του νέου γύρου παράνομων γεωτρήσεων που εγκαινίασε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απέστειλε επιστολή προς τον Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας τη στήριξη της Ε.Ε. υπό το φως των τουρκικών εξαγγελιών περί εποικισμού της περίκλειστης πόλης. Απαντώντας στις 14 Απριλίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. σημειώνει χαρακτηριστικά: «Επί του καθεστώτος της Αμμοχώστου (Βαρώσι), η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να καθοδηγείται από το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ (1984) και από άλλα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και παραμένει έτοιμη να στηρίξει με οποιαδήποτε μέτρα, τα οποία θα είναι υποβοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση». Η τοποθέτηση Μπορέλ διασφαλίζει τα συμφέροντα της Λευκωσίας και αποτελεί στην πραγματικότητα καρμπόν υιοθέτηση της γραμμής που είχε χαράξει στο ζήτημα αυτό η προκάτοχός του, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Όπως είχε αποκαλύψει, τότε, ο ανταποκριτής του «Φ» στις Βρυξέλλες Παύλος Ξανθούλης, η κ. Μογκερίνι είχε διορθώσει μια πολιτική στρέβλωση που διήρκεσε πολλά χρόνια και την οποία είχε «οικοδομήσει» ο πρώην Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, που είχε υποστηρίξει ότι η επιστροφή της περίκλειστης Αμμοχώστου θα γίνει στο πλαίσιο συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, ταυτίζοντας τις θέσεις της Ε.Ε. με αυτές της Άγκυρας και του ψευδοκράτους. Με την τοποθέτηση Μογκερίνι και την υιοθέτηση πλέον της ίδιας ακριβώς πολιτικής γραμμής από τον Ζοζέπ Μπορέλ, μέσω της επιστολής προς τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, αποκαθίσταται η τάξη στο ζήτημα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Ως αποτέλεσμα, η Ε.Ε. καθιστά σαφές ότι αναμένει εκπλήρωση της υποχρέωσης της Άγκυρας, όπως απορρέει από το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που αποτελεί σαφή απάντηση και στις τουρκικές εξαγγελίες για εποικισμό της περίκλειστης πόλης. 
Στην επιστολή του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. επισημαίνει ακόμη ότι «η Ε.Ε. έχει επανειλημμένα τονίσει με έμφαση ότι παραμένει κρίσιμο η Τουρκία να δεσμευθεί και να συμβάλει σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος, περιλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών (σ.σ. θέματα ασφάλειας) εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε. καθώς και με το κοινοτικό κεκτημένο».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπορέλ διαβεβαιώνει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να μεταφέρει αυτό το μήνυμα και να ξεκαθαρίζει προς την Τουρκία ότι απαιτείται επειγόντως αποκλιμάκωση, προκειμένου επίσης να βοηθήσει να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών, το συντομότερο δυνατόν».  
Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. σημειώνει ότι παραμένει κατεπείγον για όλα τα μέρη, με τη στήριξη του ΟΗΕ, να αναζητήσουν μια οδό προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων «που στοχεύουν στην επανένωση της νήσου εντός της Ε.Ε., στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».  
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube