REAL TIME |

Weather Icon
Απόδημος Ελληνισμός 15 Απριλίου 2020

Αντιπρόσωποι από πέντε ηπείρους συζήτησαν για την πλατφόρμα που θα ενώσει τον Ελληνισμό της Διασποράς

Αντιπρόσωποι από πέντε ηπείρους συζήτησαν για την πλατφόρμα που θα ενώσει τον Ελληνισμό της Διασποράς

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αντιπρόσωποι από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αφρική, καθώς επίσης ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης, οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μάριος Λυσσιώτης, αντίστοιχα και η γενική Πρόξενος του Παναμά στην Φιλαδέλφεια, Γεωργία Αθανασοπούλου συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη για την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ενώσει τον ελληνισμό της διασποράς.

Η τηλεδιάσκεψη έλαβε χώρα το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας, 13 Απριλίου 2020 και συνδιοργανώθηκε από τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης, Μάρκο Δρακωτό (Markos L. Drakotos), τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτη Μανώλα (Dr. Panagiotis Manolas), τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων της Βορείου Αμερικής, Δρ. Σπύρο Μεζίτη (Dr. Spyros Mezitis) και ο πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου του Νοτιοδυτικού Τέξας Γιάννης Ρεμεδιάκης (Yannis Remediakis).

Η απόφαση για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ελήφθη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τηλεδιάσκεψης, που έλαβε χώρα στις 26 Μαρτίου 2020 και στην οποία συμμετείχαν μόνο εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ.

O Γιάννης Ρεμεδιάκης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Παναγιώτης Μανώλας αναφέρθηκε στην προσπάθεια και διευκρίνισε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένωση των απανταχού Ελλήνων θα έχει εθελοντικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους ομογενείς, τους Έλληνες και τους Κύπριους να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συντονίζουν τη δράση τους.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου των Νοτιοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ, Γιάννης Ρεμεδιάκης παρουσίασε την υπό κατασκευή πλατφόρμα «World Hellenic Council for The Hellenic Diaspora» και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία αυτής της πλατφόρμας.

«Η πανδημία του κορωνοϊού, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, η μεταναστευτική – ανθρωπιστική κρίση, η αναγκαιότητα διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και η έλλειψη επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των ομογενειακών φορέων καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ την συνένωση των δυνάμεων του ελληνισμού», επεσήμανε ο κ. Ρεμεδιάκης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, τόνισε ότι μόνο τα 20% των Ελλήνων και των Ελληνοαμερικανών συμμετέχουν στη δράση των συλλόγων και των κοινοτήτων και ισχυρίστηκε ότι η νέα πλατφόρμα θα φέρει τους αποδήμους σε μια κοινή προσπάθεια για την προώθηση των θεμάτων που αφορούν την ομογένεια και τη γενέτειρα.

Ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Εκτενή αναφορά έκανε και στις επιτροπές που θα συσταθούν, στην σημασία της άμεσης και αμφίδρομης επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο, με έμφαση στην στήριξη των νέων, στην καλύτερη στήριξη σε περιπτώσεις καταστροφών, στην διάδοση της Ελληνικής γλώσσας, και ευκολότερη μεταφορά των πολιτιστικών γεγονότων στις μικρότερες κοινότητες απανταχού. Επίσης αναφέρθηκε και στο κόστος αυτής της προσπάθειας και τόνισε ότι θα χρειαστούν περίπου $500.000 ετησίως τα τρία πρώτα χρόνια για την δημιουργία της πλατφόρμας και της γραμματειακής υποστήριξης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, Δρ. Σπύρος Μεζίτης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι γιατροί μεταξύ των οποίων και οι 800 περίπου ομογενείς (500 στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης και άλλοι 300 στην τριπολιτειακή περιοχή), καθώς επίσης και στον ρόλο του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου και της ιστοσελίδας τους. Εκτενή αναφορά έκανε και στον ρόλο της ομογενειακής εταιρείας «Regeneron» για την εξεύρεση εμβολίου και φαρμάκου, καθώς επίσης και τον ρόλο της AHEPA και της Εκκλησίας για την ανακούφιση των οικογενειών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης χαιρέτησε την πρωτοβουλία και υπενθύμισε ότι «κοντά ή μακριά είμαστε όλοι ένα – είμαστε Ελληνες» και εστίασε την προσοχή του στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γενέτειρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της τουρκικής προκλητικότητας. «Η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη όλων», επεσήμανε ο κ. Χρυσουλάκης.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας τόνισε ότι ανά την υφήλιο υπάρχουν πάνω από 3.300 οργανώσεις και ότι επικαιροποιήθηκαν τα στοιχεία χιλίων εξ αυτών.

Εκτενή αναφορά έκανε στο Πρόγραμμα Επιστροφής στις Ρίζες, το οποίο θα παράσχει τη δυνατότητα σε 800 παιδιά να επισκεφθούν τη γενέτειρα, τις εκδηλώσεις για την ελληνική γλώσσα, τον διαγωνισμό ζωγραφικής για τα παιδιά των ομογενών, καθώς επίσης και τα προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και της μυθολογίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα στελέχη όλων των επαγγελματικών φορέων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου συνεχάρη τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας και τόνισε την αναγκαιότητα χαρτογράφησης του απόδημου ελληνισμού και του συντονισμού της δράσης όλων των οργανώσεων.

Ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσινγκτον Μάριος Λυσσιώτης χαιρέτησε την πρωτοβουλία και τόνισε ότι αποκτά μεγαλύτερη σημασία στις κρίσιμες στιγμές που περνούν οι Ελλάδα και η Κύπρος, λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Η γενική Πρόξενος του Παναμά στην Φιλαδέλφεια Γεωργία Αθανασοπούλου αναφέρθηκε στον ρόλο της ελληνικής κοινότητας του Παναμά η οποία αριθμεί χίλια περίπου μέλη.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Δροσάτος επεσήμανε ότι για να ευδοκιμήσει η προσπάθεια πρώτα από όλα πρέπει να εξασφαλιστούν οι πόροι οι οποίοι θα διασφαλίσουν την συνέχεια.

«Καμιά πρωτοβουλία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς χρήματα», επεσήμανε ο κ. Δροσάτος θέτοντας ευθέως το ερώτημα εάν πρόκειται για εθελοντικής ή επαγγελματικής προσπάθειας.

Ο πρόεδρος του GAEPIS και του Cosmos FM, Στέλιος Τακετζής επικρότησε την πρωτοβουλία και τόνισε ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρη η αποστολή της, να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στις δημόσιες σχέσεις και να ξεκαθαριστεί εάν θα είναι εθελοντική είτε επαγγελματική.
«Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δε μπορούν να περαιωθούν με εθελοντές», κατέληξε ο κ. Τακετζής.

Ο Δρ. Παναγιώτης Μανώλας τάχτηκε υπέρ της εθελοντικής μορφής και κατά της μετατροπής της σε επιχείρηση. Αναφερόμενος στο οικονομικό επεσήμανε ότι εάν προσφέρει κάθε ομογενής από ένα δολάριο μπορεί να στηριχτεί οικονομικά.

Ο Τζον Φιλίππου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νότιας Αμερικής επεσήμανε ότι η Ομοσπονδία έλκει στους κόλπους της τόσο τους Ελληνες, όσο και τους Κύπριους. Τάχτηκε υπέρ της αναγκαιότητας μια διεθνούς συνεργασίας και ζήτησε να διευκρινιστεί η σχέση του νέου εγχειρήματος με το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.

Ο Αντώνιος Τσουρδαλάκης, πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέα Ζηλανδίας, χαιρέτησε την πρωτοβουλία και πρότεινε να σταλεί επιστολή στο Πρωθυπουργό μέσω του οποίου να αιτήσουν την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας σε Υπουργείο Αποδήμου Ελληνισμού.

Η Δρ. Κυριακή Σονίδου, πρόεδρος των Ιατρικών Συλλόγων Νέας Αγγλίας επεσήμανε ότι στην Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν πάνω από 4.000 Έλληνες γιατροί οι οποίοι μάχονται με τον κορωνοϊό και ζήτησε από τους Δρ. Παναγιώτη Μανώλα και τον Δρ. Σπύρο Μεζίτη να τους βοηθήσουν στην προσπάθεια που καταβάλλουν για την προσέλκυση των γιατρών.

Ο Διαμαντής Γκίκας, πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών τόνισε ότι η δημιουργία της πλατφόρμας είναι αναγκαία και πρέπει να είναι υπό την εποπτεία της ΓΓΑΕ.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάρκος Δρακωτός επεσήμανε ότι για να πετύχει η προσπάθεια πρέπει να ξεκινάει από τον λαό – για τον λαό, να έχει διαφάνεια και να έχει το λιγότερο δυνατό ρίσκο.

Ο πρόεδρος των Ελλήνων Τραπεζιτικών Λονδίνου Λούης Λοίζου χαιρέτησε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της πλατφόρμας και τόνισε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στις αδελφότητες και στους συλλόγους να εισέλθουν στην εποχή της τεχνολογίας.

Η πρόεδρος του Δικτύου Αιρετών Δημάρχων Ευρώπης, Ιωάννα Ζαχαράκη επεσήμανε ότι έλκουν στους κόλπους του δικτύου 400 μέλη και τόνισε ότι η πλατφόρμα θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην προβολή των δραστηριοτήτων για την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Η Σέττα Θεοδωρίδη, από το Παρίσι εξέφρασε την αγωνία της για τα σχέδια συρρίκνωσης της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού.

Ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλη Βρεττανίας τόνισε την αναγκαιότητα καταγραφής των δυνάμεων και της διασφάλισης της διαφάνειας.

Ο Δρ. Παναγιώτης Μανώλας και ο κ. Μάρκος Δρακωτός επεσήμαναν ότι τα πάντα θα είναι εθελοντικά και με το σύνθημα «όλοι μαζί».

Όποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει ή να έχει περισσότερες πληροφορίες  για την προσπάθεια, μπορεί να επικοινωνήσει μέσω της σελίδας: https://hellenicamerican.cc/contact/ ή να τηλεφωνήσει στο +1 (212) 629-6380

Πηγή: anamniseis.net

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube