REAL TIME |

Αντιμέτωπο με διπλό μέτωπο το Λιμενικό στα θαλάσσια σύνορα: Το «αγκάθι» εν μέσω πανδημίας

Αντιμέτωπο με διπλό μέτωπο το Λιμενικό στα θαλάσσια σύνορα: Το «αγκάθι» εν μέσω πανδημίας

Ένω οι Λιμενικοί βρίσκονται στη βασική γραμμή διαχείρισης του μεταναστευτικού από το 2016, αρκετοί από αυτούς δυσκολεύονται να προμηθευτούν φάρμακα. Την εξίσωση δυσκολεύει ο κορονοϊός.

Ανησυχία προκαλούν τα σενάρια που θέλουν μετανάστες να συγκεντρώνονται στα τουρκικά παράλια, οι οποίοι, μάλιστα, φέρεται να είναι θετικοί στον κορονοϊό. 

Όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα, στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το Λιμενικό Σώμα, μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό.

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και αυτών των προαναφερθέντων ενδεχόμενων νέων μεταναστευτικών ροών, οι Λιμενικοί διεκδικούν πρόσβαση στην φαρμακευτική περίθαλψη.

«Άγνωστο παραμένει ποια ασθένεια κουβαλάει ο καθένας από τους μετανάστες που έρχεται στη χώρα μας. Δεν αποκλείεται να αποτελούν και υγειονομική βόμβα. Αν η Τουρκία προσπαθήσει να μετακινήσει και άλλους στην Ελλάδα, οι λιμενικοί θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, στην περίπτωση που φέρουν κάποια ασθένεια. Είναι οι πρώτοι που έρχονται σε επαφή μαζί τους», επισημαίνει στο Sputnik o Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, Θάνος Τσατσουλής.

«Το ίδιο ισχύει και για τους απλούς πολίτες, γιατί, αν κάποιος από τους μετανάστες έχει κορονοϊό, τότε ο ιός με τη μεταδοτικότητα που έχει, δεν θα σταματήσει στους λιμενικούς και είναι πιθανό να φτάσει στους πολίτες», προσθέτει.

Η αδυναμία πρόσβασης των Λιμενικών στα φάρμακα συναντάται ειδικά στην επαρχία και στα νησιά, που οι περισσότεροι γιατροί έχουν κλείσει τα ιατρεία τους, εν μέσω πανδημίας. Ωστόσο, το ζήτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εκκρεμεί από το 2016.

«Λόγω της κατάστασης που ζούμε, οι γιατροί, ειδικά στην περιφέρεια, έχουν κλείσει τα ιατρεία τους, με αποτέλεσμα οι Λιμενικοί να μην μπορούν να γράψουν φάρμακα στα βιβλιάρια υγείας τους. Το πρόβλημα είναι ότι οι Λιμενικοί δεν διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση. Τα βιβλιάριά μας είναι χειρόγραφα. Εδώ πρέπει να βρεθεί μια λύση άμεσα. Χρειάζεται υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης και στη συνέχεια σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ», τονίζει ο Θ. Τσατσουλής.

Για το θέμα εστάλη επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ανάμεσα στα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη συνταγογράφηση είναι η Λήμνος και η Λέρος.

«Τι θα γίνει αν οι Λιμενικοί στα νησιά αυτά για παράδειγμα, κληθούν να αντιμετωπίσουν εκ νέου μεταναστευτικό και κορονοϊό»;.

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης έχει δηλωθεί η απόλυτη ετοιμότητα για τα σενάρια εισροής μεταναστών, τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα όσο και από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Αναφορικά με τον τρόπο αντίδρασης της Ελλάδας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι:

«Θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας κατά μήκος των συνόρων. Στον Έβρο ενισχύεται ο φράχτης όπου υπάρχει και δημιουργείται σε σημεία που δεν υπάρχει. Στη θάλασσα, που είναι πιο δύσκολη η προσπάθεια από ό,τι στη ξηρά, εκεί είμαστε μαζί με το Λιμενικό». Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι «οι οδηγίες που εμείς δίνουμε είναι για αποτροπή».

Οι Λιμενικοί δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι υπερασπίζονται τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Το ίδιο ανέφεραν και στο σχετικό βίντεο για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», ζητώντας από τους πολίτες να παραμείνουν σπίτι.

«Σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να διευθετηθεί άμεσα το θέμα των φαρμάκων. Δεν είναι δυνατόν να στέλνονται κρατικοί υπάλληλοι στην πρώτη γραμμή και να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάποιο φάρμακο που χρειάζονται», καταλήγει ο Θ. Τσατσουλής.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube