Weather Icon

Αναλυτής σε Al Jazeera: Η επιχείρηση “Irini” έχει σχεδιαστεί από τους Έλληνες και στοχεύει αποκλειστικά την Τουρκία

Αναλυτής σε Al Jazeera: Η επιχείρηση “Irini” έχει σχεδιαστεί από τους Έλληνες και στοχεύει αποκλειστικά την Τουρκία

Η επιχείρηση «Ειρήνη» (Irini) είναι η πιο πρόσφατη απόπειρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) να διακόψει τη ροή όπλων προς τη δοκιμαζόμενη Λιβύη και στοχεύει πρωταρχικά να σταματήσει τη μεταφορά τουρκικών οπλικών συστημάτων στη λιβυκή κυβέρνηση της Τρίπολης.

Αυτό αποτελεί το κεντρικό στοιχείο πρόσφατου άρθρου του καταριανού δικτύου «Al Jazeera», στο οποίο επισημαίνεται ακόμα ότι η επιχείρηση έχει σχεδιαστεί από τους Έλληνες και στοχεύει αποκλειστικά την Τουρκία, σύμφωνα με τον Anas El Gomati, ιδρυτή και διευθυντή του Ινστιτούτου Sadeq. Η τελευταία έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας στην ασφάλεια και την οριοθέτηση ναυτικών ζωνών με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία πλήττει τα ελληνικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στα νοτιοανατολικά της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.

Η Λιβύη βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2011, με κύριους αντίπαλους την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA), με έδρα την Τρίπολη, και του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA). Ο LNA πολιορκεί την Τρίπολη, αναγκάζοντας την GNA να υποκύψει στις τουρκικές απαιτήσεις, που επιτρέπουν στην Τουρκία να πάρει το «πάνω χέρι» στα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η GNA και η Τουρκία θεωρούν ότι η «Ειρήνη» έχει επίπτωση μόνο στην GNA, αφού ο LNA προμηθεύεται όπλα μέσω της γειτονικής Αιγύπτου. Αντίθετα η Τουρκία θα πρέπει να παρακάμψει τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία, ώστε να συνεχίσει τις παραδόσεις όπλων στην Τρίπολη. Επιπλέον, το καταριανό δίκτυο πιστεύει ότι οι χώρες στηρίζουν τον LNA για να αναλάβουν μεγάλα κατασκευαστικά έργα, αν ο LNA αποκτήσει την εξουσία.

Η οριοθέτηση ναυτικών ζωνών Λιβύης-Τουρκίας δεν άρεσε σε άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Οι χώρες χαρακτηρίζουν άκυρη τη συμφωνία, επανεκτιμώντας τη στάση τους απέναντι στην GNA ή, στην περίπτωση της Αιγύπτου, συνεχίζοντας να ενισχύουν τον LNA. Είναι άγνωστο αν η Τουρκία πάψει να στέλνει όπλα στην Τρίπολη λόγω της «Ειρήνη», αλλά πιστεύεται ότι η επιχείρηση θα απομακρύνει περισσότερο την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε πως το Al Jazeera, ως ΜΜΕ με βάση το Κατάρ, μια χώρα με εξαιρετικά στενούς δεσμούς με την Άγκυρα, ίσως προσπαθεί να δημιουργήσει “θετικές” εντυπώσεις υπέρ της Τουρκίας.

www.ptisidiastima.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube