Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Αυτή η εξέλιξη ακυρώνει το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης και σώζει Ελλάδα και Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Η Τουρκία, δηλαδή ο Ερντογάν, έχει υπογράψει με τη Λιβύη, δηλαδή των αχυράνθρωπό του, Σαράζ, δύο συμφωνίες, που στην ουσία μετατρέπουν τη Λιβύη σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και τη λυβική θάλασσα σε προέκταση της τουρκικής, όπως την εννοεί η Τουρκία.

Οι συμφωνίες αυτές, σε συνδυασμό με την μονομερή οριοθέτηση της ΑΟΖ με όρους αλα τούρκα, αποκόπτουν στην Κύπρο από την Ελλάδα και “καθιερώνουν” το εύρος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ για όλα τα νησιά στα 6νμ, όσο δηλαδή είναι το εύρος των χωρικών υδάτων.

Αν παρέμενε στην εξουσία ο Σάραζ, με έστω και τυπικά την ευθύνη για ολόκληρη την επικράτεια της Λιβύης, ήταν πολύ πιθανό η Τουρκία να επέβαλε με την δύναμη των όπλων αυτές τις συμφωνίες, που θα οδηγούσαν σταδιακά στον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου από την Τουρκία αλλά και της περιοχής του Αιγαίου, που καλύπτεται από τον χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

Αυτήν την μείζονα απειλή την επισημάναμε από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το όνομα και ο χάρτης της “Γαλάζιας Πατρίδας” και από την πρώτη στιγμή που έγινε λόγος για συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Μάλιστα, καλέσαμε τότε από τηλεοράσεως τον κ. Δένδια να μεταβεί στην Τρίπολη ακόμα και με ταχύπλοο, για να αποτρέψει την υπογραφή της.

Η χθεσινή ημέρα είναι πολύ πιθανόν να χαρακτηριστεί ως ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα, αφού εξαλείφεται ο κίνδυνος που αναφέρθηκε πιο πάνω και εκπηγάζει από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την προεδρία της Λιβύης και ζήτησε από το κοινοβούλιο, που εδρεύει στην περιοχή που ελέγχει ο ίδιος, να εκπονήσουν ένα Σύνταγμα, για αν εγκριθεί και να ισχύσει, για τη διακυβέρνηση της (ανατολικής) Λιβύης.

Κατά τα φαινόμενα, ο Σαράζ και η Τουρκία, μπορεί να συνεχίζουν να έχουν υπό τον έλεγχό τους την Τρίπολη, όμως θα πρέπει να θεωρηθεί ως αδύνατον να ανακτήσουν τον έλεγχο του 90% του εδάφους της Λιβύης, που ελέγχει ο Χαφτάρ με τα στρατέυματά του.

Χωρίς να θέλουμε να υπεισέλθουμε σε θέματα διεθνούς νομιμότητας, προσπαθώντας να εκτιμήσουμε την πορεία των εξελίξεων, με βάση την εκδοχή ότι η Λιβύη θα χωριστεί στα δύο κράτη, αυτό της Τριπολίτιδας και εκείνο της Κηρυναϊκής, καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα:

Ο Χαφτάρ κατά πάσα πιθανότητα θα καταφέρει να εμπεδώσει την κυριαρχία του σε μεγάλο μέρος των εδαφών που ελέγχουν τα στρατέυματά του σήμερα και θα σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία πιθανόν να αναγνωριστεί από σημαντικές αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Συρία κ.ά.

Αν γίνει αυτό, τότε η συμφωνίες Ερντογάν-Σαράζ, εκ των πραγμάτων παύουν να ισχύουν, γιατί η περιοχή, ακτές και θαλάσσιες ζώνες, που έστω και αλα τούρκα λογική, εφάπτεται της τουρκικής ΑΟΖ, θα ανήκει στην δικαιοδοσία του κράτους του Χαφτάρ.

Τι σημαίνει αυτό;

Απελευθέρωση της Ελλάδας και της Κύπρου από έναν “βραχνά”, που υπό προϋποθέσεις θα οδηγούσε ακόμα και στο τέλος του Ελληνισμού στην Κύπρο, το ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη.

Αυτά προς το παρόν για το θέμα.

Σημείωση: Το άρθρο στηρίζεται στο σενάριο ο Χαφτάρ να αποτύχει να ελέγξει το σύνολο της χώρας και να πάμε εκ των πραγμάτων σε μια διχοτόμηση της Λιβύης. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο αρθρογράφος παρεμβαίνει με το άρθρο του προς αυτήν την κατεύθυνση.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1254923700568313856

Ο χάρτης που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του Εθνικού Στρατού της Λιβύης

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Η Ινδία στον πόλεμο των άστρων! Κατασκεύασε το πρώτο φουτουριστικό όπλο λέιζερ – Δοκιμή με κατάρριψη σμήνους drone

Αυτή η πλατφόρμα αλλάζει το παιχνίδι για τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας, καθώς ο πόλεμος με drone χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε σύγχρονους αγώνες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ινδία δοκίμασε για πρώτη φορά με επιτυχία ένα φουτουριστικό όπλο χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενη ενέργεια υψηλής ισχύος που βασίζεται σε λέιζερ για να καταρρίψει ένα drone.

Το σύστημα που κατασκευάστηκε από τον Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) εντόπισε το drone, εκτόξευσε μια ακτίνα λέιζερ και κατέστρεψε τον στόχο.

Αυτή η πλατφόρμα αλλάζει το παιχνίδι για τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας, καθώς ο πόλεμος με drone χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο σε σύγχρονους αγώνες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Το CHESS DRDO πραγματοποίησε μια επιτυχημένη επίδειξη πεδίου της έκδοσης Land του Vehicle mounted Laser Directed Weapon(DEW) MK-II(A) στο Kurnool σήμερα. Νίκησε το UAV και Swarm Drones προκαλώντας επιτυχώς δομικές ζημιές και απενεργοποίησε τους αισθητήρες επιτήρησης», ανέφερε ο DRDO σε ανάρτηση στο X.

Η επιτυχία τοποθετεί την Ινδία στην αποκλειστική ομάδα εθνών με Laser-DEW υψηλής ισχύος.

“Απ’ όσο γνωρίζω, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα είναι που έχουν επιδείξει αυτήν την ικανότητα. Το Ισραήλ επίσης εργάζεται σε παρόμοιες δυνατότητες, θα έλεγα ότι είμαστε η τέταρτη ή πέμπτη χώρα στον κόσμο που επιδεικνύει αυτό το σύστημα”, δήλωσε στο ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος του DRDO Samir V Kamat.

Ο κ. Kamat είπε ότι αυτό είναι μόνο η «αρχή του ταξιδιού», προσθέτοντας ότι ο DRDO εργάζεται σε μια σειρά από τεχνολογίες «που θα μας δώσουν τη δυνατότητα Star Wars».”Αυτή είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού. Η συνέργεια που έχει επιτύχει αυτό το εργαστήριο με άλλα εργαστήρια DRDO, βιομηχανία και ακαδημαϊκό κόσμο, είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε στον προορισμό μας σύντομα… Εργαζόμαστε επίσης σε άλλα συστήματα υψηλής ενέργειας όπως μικροκύματα υψηλής ενέργειας, ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς. Εργαζόμαστε λοιπόν σε μια σειρά τεχνολογιών που θα μας δώσουν τη δυνατότητα Star Wars.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο!

Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννης Εγκολφόπουλος: Γιατί φοβούνται την Τουρκία! Οι Τούρκοι όταν τους πας κόντρα υποχωρούν. Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος. Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί; Θα είναι τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Πρόταση στον Δένδια για Μουσείο Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και του Παρευξείνιου χώρου στο στρατόπεδο «Μ. Καπετάν Ακρίτα» στη Βέροια

Η εν λόγω πρόταση, ήρθε σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που διατυπώθηκε προς τον Υπουργό Άμυνας από το Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ.) μέσω του Προέδρου και Ομότιμου καθηγητή νεοελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την πιθανότητα να παραχωρηθεί κατά χρήση από το Υπουργείο Άμυνας το ανενεργό κτήριο του πρώην 299 ΚΙΧΝΕ στο στρατόπεδο «Μ. Καπετάν Ακρίτα» στη Βέροια και ο περιβάλλον χώρος αυτού, προκειμένου να στεγαστεί εκεί ένα Μουσείο Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου και του Παρευξείνιου χώρου μαζί με το ερευνητικό κέντρο του, συζήτησε σε συνάντηση που είχα για το συγκεκριμένο ζήτημα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια, ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Η εν λόγω πρόταση, ήρθε σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που διατυπώθηκε προς τον Υπουργό Άμυνας από το Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ.) μέσω του Προέδρου και Ομότιμου καθηγητή νεοελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Στόχος της, η βέλτιστη δυνατή ανάδειξη του σπάνιας ιστορικής αξίας αρχείου που διαθέτει, με πάνω από 30.000 βιβλία σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου, με 600 αυθεντικούς πίνακες που αναφέρονται στη γενοκτονία, την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, με 2000 ανέκδοτες συνεντεύξεις προφορικής ιστορίας από πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς, εκατοντάδες ανέκδοτες αυθεντικές φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, χάρτες, γκραβούρες και καρτ-ποστάλ καθώς και ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ.

Όπως επισήμανα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, η δημιουργία ενός τέτοιου Μουσείου και ερευνητικού κέντρου, δεν θα ωφελήσει μόνο την Εθνική Πολιτιστική Κληρονομιά, αποτελώντας ένα τρίτο – ελκυστικό – χώρο επίσκεψης μαζί με την Παναγία Σουμελά και το νέο Μουσείο της Βεργίνας.

Επιπροσθέτως, θα ωφελήσει τα μέγιστα τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους ερευνητές αλλά και την Τοπική Κοινωνία της Βέροιας και ευρύτερα της Ημαθίας, προσελκύοντας επισκέπτες, εκπαιδευτικές εκδρομές και τουριστικό ενδιαφέρον.

Ο Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση αυτή και δεσμεύθηκε να την εξετάσει μαζί με τους αρμόδιους επιτελείς του.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενδιαφέροντα20 λεπτά πριν

Έκδοση Ρώσου με διεθνές ένταλμα που συνελήφθη στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος

Ο 49χρονος Ρώσος υπήκοος είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο όταν, στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος, διαπιστώθηκε ότι...

Διεθνή49 λεπτά πριν

Στο Παρίσι για συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία Ρούμπιο και Γουίτκοφ

Ρούμπιο και Γουίτκοφ θα έχουν «συνομιλίες με Ευρωπαίους ομολόγους τους για την προώθηση του στόχου του προέδρου Τραμπ να τερματίσει...

Πολιτική1 ώρα πριν

Οι Τούρκοι «καταπίνουν» τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Άγκυρας (DEHUKAM) έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη ακαδημαϊκή εργασία για τον Θαλάσσιο...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Γιώργος Φίλης: Καλός ο Χάρτης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, αλλά το μείζον για την Ελλάδα είναι το καλώδιο στην Κάσο

Για το χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και η άσκηση εθνικής κυριαρχίας, μίλησε στα μεσημβρινά γεγονότα του STAR με την Όλγα...

Γενικά θέματα4 ώρες πριν

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει και τον αριθμό των πιλότων στα αεροσκάφη;

Ποιοι θέλουν να μειώσουν τους πιλότους στα αεροσκάφη, λόγω ΑΙ

Δημοφιλή