Weather Icon

Αυτή η διαμάχη έχει ενδιαφέρον – Διπλωματική πανδημία Άγκυρας – Τα έβαλε με τη Γαλλία

Αυτή η διαμάχη έχει ενδιαφέρον – Διπλωματική πανδημία Άγκυρας – Τα έβαλε με τη Γαλλία
Νέος διπλωματικός πόλεμος ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η Άγκυρα ενοχλήθηκε για την κριτική που της άσκησε το Παρίσι και προχώρησε σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά της Γαλλίας την οποία κατηγόρησε και για το Κυπριακό!
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, σχολιάζοντας συνέντευξη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, στη Λε Μοντ, κατηγόρησε το Παρίσι ότι προσπαθεί να συγκαλύψει την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται λόγω κορωνοϊού, στοχοποιώντας την Τουρκία. «Κατανοούμε τη δυσφορία που προκαλεί το γεγονός ότι η Γαλλία στις πιο δύσκολες μέρες δεν μπορεί να προσφέρει χείρα βοηθείας στους γείτονές της, την ώρα που η Τουρκία τρέχει για φιλική βοήθεια στις δύσκολες μέρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Περαιτέρω το τουρκικό υπουργείο αναφέρει ότι «στην πραγματικότητα είναι η Γαλλία που στηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, που ενθαρρύνει τις δυνάμεις ενάντια στο νόμιμο καθεστώς της Λιβύης, υποσκάπτει τις δυναμικές λύσεις του Κυπριακού, αγνοεί επίμονα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και προσπαθεί να επιβάλει κυρώσεις στη σύμμαχο Τουρκία».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του στη Λε Μοντ είχε ασκήσει κριτική για τη συμπεριφορά της Τουρκίας προκειμένου να απαντήσει στην απαίτηση της Άγκυρας για στήριξη από το ΝΑΤΟ. Ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σημείωσε ότι η Τουρκία «είναι εντός του ΝΑΤΟ ενώ επιλέγει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, στη Λιβύη μεταφέρει Σύρους προκειμένου να συμμετάσχουν στις εχθροπραξίες, χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως αντικείμενο εκβιασμού, και στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνει πλοία». Υποδεικνύοντας πως, όταν η Τουρκία ζητά αλληλεγγύη πρέπει να δίνει και συγκεκριμένες εξηγήσεις.
Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία τοποθετήθηκαν υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από αμερικανικής πλευράς εκφράστηκαν ανησυχίες για τα σχέδια της Τουρκίας. Η ρωσική πλευρά καλεί να αποφεύγονται ενέργειες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της περιοχής. 
Η Τουρκία συνεχίζει τους σχεδιασμούς της αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις. Χθες, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την άσκηση που πραγματοποίησε στις 17 Απριλίου στη γραμμή Κύπρου – Λιβύης.   
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube