Weather Icon

Η ασύμμετρη επίθεση που εξαπέλυσε ο Ερντογάν στον Έβρο ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες, με την κακήν κακώς αποχώρηση από τον καταυλισμό στις Καστανιές των μεταναστών, των όποιων προσφύγων (αν είχε μείνει κανείς) και των διαφόρων χωροφυλάκων, αστυνομικών, ποινικών, πρακτόρων, και λοιπών στελεχών του τουρκικού καθεστώτος. Η επίθεση στέφθηκε από απόλυτη αποτυχία, καθώς η ελληνική κινητοποίηση υπήρξε άμεση και αποτελεσματική. Έγιναν σε λίγες μέρες όσα δεν γίνονταν επί χρόνια – όσα μας έλεγαν ότι δεν μπορούν να γίνουν, με πάσης φύσεως δικαιολογίες και προφάσεις.

Το ότι η επίθεση στον Έβρο απέτυχε, όμως, δεν σημαίνει ότι εξέλειπε και η απειλή. Άλλωστε, ο ίδιος ο Σοϊλού –ο Τούρκος ΥΠΕΣ που αναδεικνύεται συχνά «ερντογανικότερος του Ερντογάν»– δήλωσε πως οι «μετανάστες» θα επιστρέψουν στον Έβρο με τη λήξη της πανδημίας. Οι πάσης φύσεως προκλήσεις και παραβιάσεις συνεχίζονται καθ’ όλο το μήκος των συνόρων, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να δραστηριοποιηθεί εκ νέου το ερευνητικό πλοίο Ουρούτς Ρέις. Παράλληλα, η Τουρκία εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες στον Ο.Η.Ε., στέλνοντας επιστολές και δημοσιεύοντας νέους χάρτες των διεκδικήσεών της, την ώρα που η Ελλάδα επιμένει να μην οριοθετεί Α.Ο.Ζ. (τουλάχιστον έχουν σιγήσει –για πόσο;– οι υποδείξεις του εκσυγχρονιστικού «βαθέως κράτους» για παραπομπή της τουρκικής επιθετικότητας στη Χάγη).

Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα προβλήματα και οι σοβαρές ελλείψεις των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων διαιωνίζονται, συνέπεια της δεκαπενταετούς πλέον υποβάθμισης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Μείωσε περαιτέρω τον ήδη απελπιστικά ανεπαρκή προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, μέχρι που ο Ερντογάν την προσγείωσε απότομα. Χάθηκαν πολλοί μήνες απραξίας και σήμερα, που η ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων έχει καταστεί οφθαλμοφανής, ήρθε η πανδημία να δυσχεράνει την κατάσταση ακόμη περισσότερο. Τώρα πια η απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων (και η πολιτική του «κατευνασμού» που τη συνοδεύει) μπορεί να συνεχιστεί με πρόσχημα το πλήγμα που επέφερε ο κορωνοϊός στην οικονομία.

Πολλοί ανέμεναν το προγραμματισμένο ταξίδι του υπουργού Αμύνης στις Η.Π.Α. και τη σχεδιαζόμενη υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία ως δύο γεγονότα-ορόσημα που θα συνεισφέρουν στη διπλωματική και στρατιωτική ενίσχυση της χώρας έναντι της τουρκικής απειλής. Τώρα πια, είναι πολύ πιθανό η πανδημία να σπρώξει τις όποιες αποφάσεις στο απώτερο μέλλον.
Ο Ερντογάν, όμως, όσο αντιλαμβάνεται ότι αποτυγχάνει στα πολλαπλά μέτωπα που έχει ανοίξει και όσο πιο επισφαλή νιώθει τη θέση του, τόσο πιο επιθετικός και ριψοκίνδυνος γίνεται. Ας ελπίσουμε η κυβέρνηση να αλλάξει πορεία, έστω και στο… «και πέντε».

www.ardin-rixi.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube