Weather Icon
Ρωσία , Συρία , Τουρκία 9 Απριλίου 2020

29.000 Τουρκικά στρατεύματα παραμένουν στην Idlib παρά την εκεχειρία

29.000 Τουρκικά στρατεύματα παραμένουν στην Idlib παρά την εκεχειρία

Στις 5 Μαρτίου η τουρκική και η Ρωσική κυβέρνηση ήρθαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Idlib. Μέρος της συμφωνίας ήταν η καθιέρωση μίας ”ζώνης κατάπαυσης του πυρός”, όπου θα διεξάγονται κοινές περιπολίες, υπό το ενδεχόμενο πως η Τουρκία θα φροντίσει να αφοπλίσει τις Ισλαμικές πολιτοφυλακές, όπως η Al Qaeda και η Hayat Tahrir al Sham (HTS). Ωστόσο ένας μήνας έχει περάσει από τότε και η Τουρκία δεν φαίνεται να τηρεί την υπόσχεσή της. Παρ’αυτά εργαλειοποιεί τον covid-19 εις βάρος των Κουρδικών πληθυσμών στην Βορειοδυτική Συρία. 

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο και διατηρεί καλές σχέσεις με τις ένοπλες δυνάμεις της Συριακής ”αντιπολίτευσης”, αναφέρει πως ο συνολικός αριθμός τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στην Συρία έχει ανέλθει σε 57. Το τουρκικό κράτος είχε ήδη από το 2017 δημιουργήσει 12 ”βάσεις” στην περιοχή, όπως καθιερώθηκε από την Συμφωνία της Αστάνα. Σε αντίθεση με την Συμφωνία, ο αριθμός των τζιχαντιστών στην περιοχή έχει αυξηθεί, καθώς τους δίνεται ασφαλής πρόσβαση και διανομή στις βάσεις αυτές. Η Τουρκική Μυστική Υπηρεσία ΜΙΤ διατηρεί αρκετά σημεία παρατήρησης στην περιοχή.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει πως από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα 5.745 Τούρκοι στρατιώτες έχουν μεταφερθεί στην Idlib. Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή βρίσκονται πλέον 29.000 τουρκικά στρατεύματα. Από τις αρχές Φεβρουαρίου περισσότερα από 5.000 τεθωρακισμένα οχήματα έχουν μεταφερθεί στην περιοχή.

Ισχυρότερη από την κατοχή της Κύπρου

Εάν προσθέσετε τον αριθμό των Τούρκων πολιτοφυλακών, η ποσότητα της κατοχικής δύναμης στην Idlib ξεπερνάει αυτήν της Κύπρου. Λόγω των αυξανόμενων τουρκικών στρατευμάτων  η Ρωσική Αεροπορία κινητοποιείται συνεχώς στην περιοχή.

Παραβιάστηκαν όλα τα σημεία της Συμφωνίας

Το πρώτο σημείο της Συμφωνίας, δηλαδή η κατάπαυση του πυρός, Παραβιάστηκε από την Τουρκία. Οι άλλες δύο προϋποθέσεις, η ελεύθερη και ασφαλής διέλευση του αυτοκινητοδρόμου Μ4 και η έναρξη κοινών περιπολιών στους διαδρόμους ασφαλείας, δεν εφαρμόστηκαν επίσης. Ακόμα και πριν το ταξίδι του στην Μόσχα ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως ”είναι αναπόφευκτο να προσαρτηθεί η Idlib στα εδάφη μας”.

Καμία ενέργεια κατά των παραστρατιωτικών τζιχαντιστών

Ο Πούτιν είχε ζητήσει επίσης να σταματήσει η Τουρκική υποστήριξη στους τζιχαντιστές. Αναφερόταν στις ομάδες της AL Qaeda και της HTS, η δράση των οποίων υποστηρίζεται μακροπρόθεσμα από την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ εγγυητές για μόνιμη τουρκική παρουσία

Το τουρκικό κράτος γνωρίζει πως οι ΗΠΑ κι το ΝΑΤΟ αποτελούν τους μόνιμους εγγυητές για την τουρκική παρουσία στην περιοχή. Τον Φεβρουάριο, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν στήριξη στην Τουρκία, μόνο εάν πουλούσαν τους S400, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Η μεταφορά των S400 ξεκίνησε προς την Τουρκία τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Τώρα μένει μόνο να ενεργοποιηθούν μέσα σε αυτήν την βδομάδα.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: anfenglishmobile.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube