Weather Icon

100 μεγάλοι Έλληνες καταγόμενοι από τα Σκόπια

100 μεγάλοι Έλληνες καταγόμενοι από τα Σκόπια

Αλέξανδρος Κατέχης

Η σημερινή  κατάσταση και ο ακριβής πληθυσμός της Ελληνικής Κοινότητας των Σκοπίων δεν είναι γνωστός καθώς τα στοιχεία της κυβέρνησης κατά την απογραφή του 2002 δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και ο αριθμός τους είναι σαφώς μεγαλύτερος. Παρόλαυτα, στο πέρασμα των δεκαετιών, πολλοί είναι οι Έλληνες καταγόμενοι από την ευρύτερη περιοχή των Σκοπίων. Πολλοί από αυτούς αναδείχτηκαν σε μεγάλες προσωπικότητες του τόπου μας αφού αναδείχτηκαν σε δήμαρχοι, βουλευτές και καθηγητές πανεπιστημίων.

Κατά την απογραφή του 1941, η οποία έγινε με ευθύνη των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, επί συνόλου 800.000 πληθυσμού κατεγράφησαν 100.000 Έλληνες το γένος, Χριστιανοί Ορθόδοξοι στο θρήσκευμα, δηλαδή το 12% του πληθυσμού.

Η απογραφή του 1951 δίνει 158.000 ελληνικό στοιχείο. Εξ αυτών 25.000 είναι Έλληνες γηγενείς κάτοικοι Μοναστηρίου, 100.000 βλαχόφωνοι, 3.000 Σαρακατσαναίοι και 32.000 Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες του εμφυλίου, δηλαδή το 18% του εξ 900.000 πληθυσμού.

Με την απογραφή του 1991 αποκαθίσταται εν μέρει η αλήθεια. Παρ΄ότι δεν κοινοποιήθηκαν λεπτομερή απογραφικά στοιχεία, εν τούτοις στον αντιπολιτευόμενο Τύπο δημοσιεύθηκαν πληροφορίες περί του ότι ποσοστό μεταξύ 12 και 18% δήλωσε ότι έχει ελληνική εθνική συνείδηση.

Η επίσημη απογραφή του 2002 κατέγραψε 422 άτομα, τα οποία δήλωσαν την εθνικότητά τους ως Έλληνες.  Ακολουθεί η λίστα με τους 100 σπουδαιότερους καταγεγραμμένους Έλληνες των Σκοπίων.

Οχρίδα

Κρούσοβο

Βελεσά

Βογδάντσα

Γκίρτσιστα (Βογδάντσας)

Στόβοι

Στρώμνιτσα

Μακρίεβο (Στρώμνιτσας)

Κολέσινο (Στρώμνιτσας)

Καφαντάρι (Τίκφες)

Ράδινα (Τίκφες)

Γευγελή

Σμόκβιτσα (Γευγελής)

Δίβρη

Μοναστήρι

Γραδέσνιτσα (Μορίχοβο)

  • Τραϊανός Νάλλης, πολιτικός, βουλευτής Μοναστηρίου στην Οθωμανική Εθνοσυνέλευση του 1908
  • Σταύρος Νάλλης, ιατρός, πολιτικός, βουλευτής Μοναστηρίου στην Οθωμανική Εθνοσυνέλευση μετά το κίνημα των Νεοτούρκων

Ζίχοβο (Μορίχοβο)

Σταραβίνα (Μορίχοβο)

Ήβενη (Μορίχοβο)

Μπεσίστα (Μορίχοβο)

Πόλτσιστα (Μορίχοβο)

Βελουσίνα

Μεγάροβο

Νιζόπολη

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube