Weather Icon

Ζητήστε από την Καγκελάριο να αποσυμφορήσει άμεσα τα Ελληνικά νησιά από τους λαθρομετανάστες

Ζητήστε από την Καγκελάριο να αποσυμφορήσει άμεσα τα Ελληνικά νησιά από τους λαθρομετανάστες

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, όλοι βιώνουμε τη σημασία της αλληλεγγύης και της  συνεργασίας, δεν είναι όμως όλοι οι άνθρωποι σε θέση να προστατευθούν από το COVID-19. Πολλοί από αυτούς επιζητούν προστασία στα ελληνικά κέντρα κράτησης μεταναστών, όπου ζουν σε απάνθρωπες και δύσκολες συνθήκες, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές.

Φροντίζουμε τα παιδιά μας στο σπίτι, πλένοντας συχνά τα χέρια μας. Περιορίζουμε τις συναντήσεις μας με φίλους και αγνώστους: προσπαθούμε όπως μπορούμε για να διακόψουμε ή να επιβραδύνουμε την αλυσίδα της λοίμωξης.

Αυτά τα μέτρα  στα στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα είναι αδύνατο να συνεχιστούν, οι άνθρωποι που ζουν εκεί βρίσκονται συστεγασμένοι σε πολύ στενούς χώρους με αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Συνολικά πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στα ελληνικά νησιά. Η υγιεινή και η ιατρική περίθαλψη είναι σχεδόν ανύπαρκτες και καταστροφικές παντού.

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι ζουν σήμερα στο στρατόπεδο προσφύγων ”Μόρια” στη Λέσβο, αν και σχεδιάστηκε μόνο για 3.000 άτομα. Σε ορισμένα μέρη του καταυλισμού προσφύγων υπάρχει μόνο μία σύνδεση με νερό,την οποία μοιράζονται  1.300 άτομα. Οικογένειες με πέντε ή έξι άτομα κοιμούνται μερικές φορές σε μόλις τρία τετραγωνικά μέτρα.

Η “κοινωνική απομάκρυνση” απλά δεν είναι εφικτή. Μία επιδημία σαν αυτή του κορωνοϊού  δεν θα σταματήσει στα στρατόπεδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε γυναίκες, άνδρες και παιδιά να μένουν μόνοι σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες. Οι οικισμοί πρέπει να εκκενωθούν αμέσως.

Αγαπητή καγκελάριος Μέρκελ,

Οι συνθήκες στα ολοσχερώς υπερδιπλασιασμένα στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα γίνονται συνεχώς χειρότερες. Ένα εξάχρονο κορίτσι μόλις πέθανε σε πυρκαγιά στη Λέσβο. Περίπου 21.000 άνθρωποι ζουν μόνο στο στρατόπεδο προσφύγων Μόρια, με μέγιστο αριθμό 3.000 θέσεων. Πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση.

Οι άνθρωποι έχουν ήδη χείριστη  ιατρική φροντίδα και ζουν σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες. Οι προσκλήσεις για “κοινωνική αποστασιοποίηση” δεν μπορούν να βοηθήσουν υπό αυτές τις συνθήκες ή απλά δεν είναι αρκετά επαρκής. Ως εκ τούτου, η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί τη ζωή χιλιάδων παιδιών, γυναικών και ανδρών.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει τη δέσμευση ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ που επιθυμούν να δεχτούν την λήψη 1.600 ασυνόδευτων και άρρωστων παιδιών από τα στρατόπεδα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, δεδομένης της πιθανής εμφάνισης κορωνοϊού υπό αυτές τις συνθήκες, το ενδεχόμενο αποσυμφόρησης των νησιών είναι σχεδόν αδύνατο.

Ως εκ τούτου, όπως και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, σας παροτρύνουμε να κάνετε μια σταθερή δέσμευση:

  • Οι ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν, εκκενώσουν τις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά από τα στρατόπεδα στα νησιά και να τους τοποθετήσουν σε χώρους όπου τους παρέχονται τα απαραίτητα και προστατεύονται από τον ιό.
  • Η Γερμανία, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρέχει τώρα ανθρωπιστική και οικονομική στήριξη στην Ελλάδα.
  • Οι πρόσφυγες από την Ελλάδα που χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία να γίνονται δεκτοί στη Γερμανία αμέσως (λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν και για τους Γερμανούς επαναπατριζόμενους).

Περισσότερες ενέργειες

Πολλοί πολίτες ανησυχούν βαθιά για την κατάσταση στα στρατόπεδα προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Ως αποτέλεσμα, έχουν προκύψει πολλές άλλες πρωτοβουλίες, όπως το #LeaveNoOneBehind. Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία  πολλών διάσημων πολιτικών και άλλων.

Λόγω της επείγουσας ανάγκης, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ισχυρή δημόσια πίεση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Επομένως, ελέγξτε  τη συμμετοχή σας σε αυτές τις πρωτοβουλίες και τις κοινές δράσεις. Αυτή η αναφορά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να υπογραφεί εδώ: http://chng.it/VQrDjHB6H9

Περισσότερες ιδέες εκστρατείας της πρωτοβουλίας στην περίοδο κορωνοϊού μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω ιστοσελίδα:  https://seebruecke.org/aktionsideen/ 

www.amnesty.de

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube