REAL TIME |

Weather Icon

Υπουργός Εξωτερικών Φινλανδίας: «Η Ελλάδα αντιδρά όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος που προστατεύει τα σύνορά του»

Υπουργός Εξωτερικών Φινλανδίας: «Η Ελλάδα αντιδρά όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος που προστατεύει τα σύνορά του»

Πέκα Χάβιστο, υπουγός εξωτερικών της Φινλανδίας. Φωτογραφία: yle.fi

Συνέντευξη στην εφημερίδα  Helsingin Sanomat

Ο Yπουργός Εξωτερικών Χάβιστο αναφέρει ότι η Ελλάδα θωρακίζεται ενάντια στην Τουρκική υβριδική επιχείρηση: «Η Ελλάδα αντιδρά όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος που προστατεύει τα σύνορά του»

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Πέκα Χάβιστο, είναι σαφές ότι η Τουρκία ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα μέσω μιας υβριδικής επιχείρησης στα σύνορα της χώρας και επομένως η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας βαρύνει περισσότερο εκείνης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά την αξιολόγηση των ενεργειών της Ελλάδας.

Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπισθεί τα σύνορά της από μια υβριδική επιχείρηση που ξεκίνησε η Τουρκία. Σε μια παρόμοια κατάσταση, η Φινλανδία θα ενεργούσε επίσης για να αποτρέψει όσους επιδιώκουν να διασχίσουν τα σύνορα μέσω μιας υβριδικής επιχείρησης, λέει ο Υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χάβιστο (Πράσινος).

“Η Ελλάδα αντιδρά όπως κάθε άλλο κυρίαρχο έθνος που προστατεύει τα σύνορά του. Τα σύνορα των κρατών δεν είναι ανοιχτά, τα διέρχεται κανείς με την προβλεπόμενη διαδικασία και με τα απαραίτητα έγγραφα.”

Οι κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους κάποιος μπορεί να αιτηθεί άσυλο όταν μετακινείται από την μία χώρα στην άλλη, δεν ακυρώνονται διότι κάποιοι άνθρωποι πίστεψαν ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά, λέει ο Χάβιστο.

“Η Τουρκία ξεκίνησε μια υβριδική επιχείρηση που προσέλκυσε χιλιάδες ανθρώπους στα Ελληνικά σύνορα. Έφθασαν στα σύνορα, σαφώς όχι μόνο κατόπιν αιτήματος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και με κάποια βοήθεια.”

Ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες της ΕΕ τελικά κατέληξαν στην ολοκλήρωση των δύσκολων διαπραγματεύσεων για να υποστηρίξουν την Ελλάδα σε μία δύσκολη περίσταση, μπορεί να θεωρηθεί σημαντικός, λέει ο Χάβιστο.

“Ορισμένες ΜΚΟ δήλωσαν με απογοήτευση ότι η ΕΕ παράγει μόνο χαρτιά. Λέω ότι μακάρι να μπορούσε ακόμα και να παράγει χαρτιά. Σε αυτή τηνπερίπτωση, χρειάστηκε χρόνος για την ΕΕ να διαμορφώσει μια κοινή θέση. Αλλά ήταν εξαιρετικής σημασίας. “

Χρειάσθηκε μια εβδομάδα για τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ να καταλήξουν σε μια θέση σχετικά με την κατάσταση στα Ελληνικά σύνορα. Ήταν δύσκολο να καταλήξουμε σε κοινή διαπραγματευτική θέση, όχι μόνο λόγω της χρονίως πυορροούσας σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά και λόγω της Κύπρου, λέει ο Χάβιστο.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει διαμορφώσει την εξωτερική πολιτική της με τρόπο όλο και και λιγότερο κατανοητό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Σύμφωνα με τον Χάβιστο, αυτό φάνηκε και από την απόπειρα πραξικοπήματος από την Τουρκία το 2016, όταν αξιωματικοί που υποστήριζαν τον Fethullah Gülen και προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Erdoğan, κατέφυγαν στην Ελλάδα. Η Κύπρος από την άλλη, ενίσταται για τον λόγο ότι η Τουρκία “χώνεται” στην περιοχή της για να εκμεταλλευθεί κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η δυσπιστία της Ελλάδας στην Τουρκία είναι βαθιά ριζωμένη, όπως και η απογοήτευση της ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία απομακρύνθηκε από τη Δύση, λέει ο Χάβιστο.

“Υπάρχουν πολλοί λόγοι να θεωρήσουμε τα γεγονότα στα Ελληνοτουρκικά σύνορα ως μια υβριδική επιχείρηση και πίεση από την Τουρκία ειδικά κατά της Ελλάδας”.

Ο Χάβιστο συζήτησε την κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά σύνορα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu. Ο Χάβιστο ρώτησε για το ρόλο της Τουρκικής κυβέρνησης στα σύνορα: “Ο Çavuşoğlu απάντησε ότι η Κυβέρνηση δεν βοηθάει τις ροές, αλλά τα λεωφορεία είχαν προσληφθεί από τους Δήμους και τις ΜΚΟ που παρέλαβαν τους πρόσφυγες για να τους μεταφέρουν στα σύνορα”.

Στα σύνορα έχουν έρθει άνθρωποι οι οποίοι έχουν μείνει στην Τουρκία για καιρό και τους οποίους μπορεί να περιθάλψει και φροντίσει η Τουρκία, λέει ο Χάβιστο. Δεν είναι δηλαδή πρόσφυγες από το Ιντλίμπ της Συρίας. Από αυτήν την άποψη, η αντίδραση της Ευρώπης για τις ενέργειες της Τουρκίας νομιμοποιείται πλήρως.

Λόγω των γεγονότων στα Ελληνικά σύνορα, οι “Αληθινοί Φινλανδοί” ήλεγξαν στην Κυβέρνηση στην Βουλή σχετικά με την πολιτική ασύλου και κάλεσαν την Κυβέρνηση να λάβει θέση σχετικά με την απόφαση της Ελλάδας να διακόψει προσωρινά υποβολή αιτήσεων ασύλου.

Ο Ηaavisto πιστεύει ότι υπάρχει επαρκής νομική βάση για την επιχείρηση της  Frontex στην Ελλάδα, καθώς και για τη συμμετοχή της Φινλανδίας, μολονότι η Ελλάδα ανέστειλε προσωρινά την παραλαβή αιτήσεων ασύλου.

“Το θέμα συζητήθηκε επίσης και εντός του κόμματος των Πρασίνων”, λέει ο Χάβιστο. Ο κ. Χάβιστο πιστεύει ότι αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για μια συζήτηση σχετικά με το πως συνδυάζεται η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την αντιμετώπιση των απειλών κατά της ασφάλειας και των υβριδικών επιβουλών.

“Δεν είναι αντιφάσκουσες έννοιες “, λέει ο Χάβιστο. Ο ίδιος και η Πρόεδρος του κόμματος και Υπουργός Εσωτερικών Maria Ohisalo, δεν διαφωνούν για το θέμα ούτε για την πολιτική της Φινλανδίας, λέει ο Χάβιστο.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, από άποψη της ασφάλειας προέχει το ζήτημα που θέτει η υβριδική επιχείρηση.Εάν στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας γινόταν κάποια αντίστοιχη υβριδική ενέργεια, που προφανώς θα δοκίμαζε τις ικανότητές της να αντιδράσει, τα σύνορα θα έκλειναν, λέει ο Χάβιστο.

Μία υβριδική επιχείρηση στα ανατολικά σύνορα δεν είναι αστεία σκέψη. Αυτό το είδαμε να συμβαίνει μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Φεβρουαρίου 2016. Ένα νέο είδος κυκλοφορίας ξεκίνησε στα σημεία διέλευσης των συνόρων μεταξύ Salla και Raja-Joseph.

Την χρονική εκείνη περίοδο, 1.757 αιτούντες άσυλο εισήλθαν στη Φινλανδία από τα ανατολικά σύνορα. Την εποχή εκείνη, ο Χάβιστο ήταν βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Είχε ρωτήσει αν πραγματικά ίσχυε ότι δεν υπήρχε τρόπος να κλείσει η συνοριακή γραμμή.

Η κατάσταση επιλύθηκε με τη σύναψη προσωρινής συμφωνίας με τη Ρωσία, οπότε και σταμάτησε η ροή των προσφύγων από τη Ρωσία.

“Μια υβριδική επιχείρηση θα έκλεινε τα σύνορα με οποιοδήποτε τρόπο και υπάρχει το άρθρο 16 του νόμου περί φύλαξης των συνόρων. Μια ανεξάρτητη χώρα πρέπει πάντα να εκμεταλλεύεται αυτή την ευκαιρία.”

Αν σε μία τέτοια κατάσταση έφθαναν στην Φινλανδία άνθρωποι να ζητήσουν άσυλο θα τους δινόταν βεβαίως η ευκαιρία, λέει ο Χάβιστο. Ωστόσο, την υβριδική επιχείρηση πρέπει να την ξεχωρίζουμε από την ανθρωπιστική κρίση.

“Είναι εντελώς διαφορετικό να βοηθήσουμε θύματα μιας άμεσης ανθρωπιστικής κρίσης, όπως είναι η πείνα ή ένα πυρηνικό ατύχημα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοια βοήθεια.”

Η Χάβιστο θεωρεί σημαντικό να εξετάσει η Επιτροπή Ασφαλείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης εάν ο νόμος περί φύλαξης των συνόρων και ο νόμος έκτακτης ανάγκης προβλέπουν επαρκή μέσα για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.

“Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποιος θα μπορούσε να στρεβλώσει το σήμα GPS. Υπάρχουν νέα πράγματα, για παράδειγμα, σχετικά με την αεροπορική ασφάλεια. Ο νόμος για τη συνοριακή φύλαξη παρέχει πολλές δυνατότητες και, υπάρχουν τα μέσα για την τήρηση του νόμου. Ωστόσο, σε ένα υβριδικό περιβάλλον πρέπει να διευρύνουμε την ερμηνεία ορισμένων πράξεων.”

Το επόμενο βήμα για την αποκατάσταση της ειρήνης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και στη Συρία, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα, όπου ο Ερντογάν κάλεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

“Υπάρχει ένας τεράστιος διπλωματικός μύλος που γυρίζει. Η Τουρκία έθεσε όλα τα δυνατά ζητήματα: τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ, τα ζητήματα κατάργησης των θεωρήσεων, την ανανέωση της τελωνειακής συμφωνίας, την Συμφωνία του 2016 για τους πρόσφυγες και τον τρόπο με τον οποίο δρούμε στη Συρία”, λέει ο Χάβιστο.

Η Τουρκία καλεί επίσης την ΕΕ να υποστηρίξει τους στόχους της στη Συρία. Ο Χάβιστο το αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη επιφύλαξη:

“Υπάρχουν πολλά ανεπίλυτα ζητήματα με την Τουρκία. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Τουρκία δεν τήρησε τους διεθνείς κανόνες εισβάλλοντας στη Συρία και καταδικάστηκε γι’ αυτήν την ενέργεια από την ΕΕ. Τώρα, καθώς η Τουρκία επιδιώκει την κατανόηση της ΕΕ, πολλοί εξακολουθούν να θυμούνται την κατάσταση του περασμένου φθινοπώρου”.

Η Τουρκία θα ήθελε η ΕΕ να την βοηθήσει να επιστρέψει τους Σύριους πρόσφυγες στη Συρία. Κατ ‘αρχήν, ο στόχος είναι καλός, αλλά ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία λειτουργεί είναι απαράδεκτος, λέει ο Χάβιστο.

“Η Τουρκία θέλει να κάνει αναδιάταξη εθνοτήτων. Μετακινεί τους Σύριους σε περιοχές και χωριά που δεν είναι η πατρίδα τους. Ο λόγος είναι ότι η Τουρκία θέλει μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορα της.”

Στην επαρχία Idlib στη βορειοδυτική Συρία, η δυναμική είναι διαφορετική. Εκεί, τα Συριακά στρατεύματα που υποστηρίζονται από τη Ρωσία συμπιέζουν ένα εκατομμύριο άτομα προς τα σύνορα της Τουρκίας και η Τουρκία μάχεται εναντίον τους.

“Ο Αλ-Ασαντ, ο Πρόεδρος της Συρίας, πιστεύει ότι θα κάνει τα τελικά βήματα, με την υποστήριξη της Ρωσίας, για μια τελική νίκη. Η αντιπολίτευση κατά του Al-Assad δεν έχει περιθώριο περαιτέρω συμπιεσης της περιοχής Idlib. Το Idlib έχει περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός εκατομμυρίου προσφύγων. “Υπάρχουν ίσως 20.000 μαχητές μεταξύ των εκατομμυρίων ανθρώπων σε διάφορες ριζοσπαστικές ομάδες που ταξινομούνται ως τρομοκρατικές”.

Ορισμένες ομάδες υποστηρίχθηκαν και οπλίσθηκαν από την Τουρκία. Ωστόσο, δεν θέλει αυτούς τους μαχητές ως πρόσφυγες στην Τουρκία και είναι επομένως σημαντικό για την Τουρκία να κρατήσει κλειστά τα σύνορα.

“Η Συριακή κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί από τους τρομοκράτες και κατά συνέπεια να τους ωθήσει προς την Τουρκία. Η Διεθνής Κοινότητα, από την πλευρά της, λέει χαίρετε, υπάρχουν ένα εκατομμύριο πολίτες, τα μισά παιδιά και το 30% γυναίκες. Από ανθρωπιστική άποψη, η κατάσταση είναι αδιανόητη και η επίθεση πρέπει συνεπώς να σταματήσει.”

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα.

“Νομίζω ότι στο Idlib υφίσταται κάποιο είδος διακανονισμού για την προστασία των αμάχων. Εάν υπάρχουν τρομοκρατικές ομάδες, οι τρομοκράτες πρέπει να λογοδοτούν για τις πράξεις τους. Προβλέπεται από την συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στο Σότσι το 2018 να αναλάβει η Τουρκία τον αφοπλισμό των ομάδων.”

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για την ειρήνη στη Συρία είναι δύσκολες, αλλά η κατάσταση δεν είναι ευκολότερη με τη Ρωσία. Μολονότι η ΕΕ απομόνωσε τη Ρωσία μετά την κατοχή της Κριμαίας μέσω της πολιτικής κυρώσεων της Ρωσίας, η Ρωσία δεν εξαφανίστηκε από την παγκόσμια πολιτική, λέει ο Χάβιστο.

“Η Ρωσία έχει να παίξει ρόλο στη Συρία, τη Λιβύη, τη Βενεζουέλα – όλα αυτά είναι καλό να γνωρίζουμε, ειδικά στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να κινητοποιηθεί για να υποστηρίξει σημαντικά ζητήματα ειρήνης και αφοπλισμού”.

Για πολύ καιρό, ο Πούτιν μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη Ρωσική πολιτική. Ο Πούτιν μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει ως Πρόεδρος μέχρι το 2036, καθώς η Προεδρική θητεία αναθεωρείται στο πλαίσιο μιας συνταγματικής τροποποίησης.

“Εναπόκειται σε κάθε χώρα να ορίσει το σύνταγμά της και πώς επιλέγει τον Πρόεδρό της. Αλλά, φυσικά, αυτό αποδεικνύει μια τάση διολίσθησης της Ρωσίας σε έναν πιο αυταρχικό έλεγχο των κρατούντων πάνω στην κοινωνία.”

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube