Weather Icon

Τζεμίλ Μπαγίκ: Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ παραμένουν στο Rojava.

Τζεμίλ Μπαγίκ: Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ παραμένουν στο Rojava.

Μπαγίκ: Ακόμα και ο Τραμπ είπε ότι “Η Τουρκία είναι εχθρός των Κούρδων”!

Ο συμπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), Cemil Bayık, αναφέρεται στις ΗΠΑ, Ρωσία και Τουρκία και αξιολογεί την παρουσία τους στο Δυτικό Κουρδιστάν (ΒΑ Συρία, σ.τ.μ.).

Ο συμπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK, Cemil Bayık, απαντά στις ερωτήσεις της εφημερίδας Hawlatî.

“Σίγουρα κάθε κοινωνία, ακόμα και κάθε κράτος, θέλει την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων από το έδαφός του. αλλά και τα Κοινοβούλια πρέπει να σέβονται τη βούληση του λαού. Και οι Κούρδοι πρέπει να θέλουν την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων που βρίσκονται στο έδαφός τους. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους τα στρατεύματα της Τουρκίας. Το τουρκικό κράτος είναι εχθρός των Κούρδων. Ένα κράτος που είναι εχθρός των Κούρδων, έχει πλέον κατασκευάσει δεκάδες βάσεις στο Κουρδιστάν”.

Συνεχίζοντας το ηγετικό στέλεχος του κουρδικού απελευθερωτικού αγώνα, είπε:
“Αν δεν εξαφανιστούν αυτές οι βάσεις, το Κουρδιστάν και ο κουρδικός λαός δεν θα αισθάνονται ελεύθεροι· δεν μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματικά ελεύθερη πατρίδα. Υπό την έννοια αυτή, θα πρέπει να στοχεύουμε στο ελεύθερο Κουρδιστάν, το οποίο δεν είναι υπό την επιμέλεια καμιάς δύναμης. Και η αποχώρηση από τα εδάφη μας αυτών των δυνάμεων κατοχής, δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να αφεθεί μόνο στη βούληση και την απόφαση των πολιτικών δυνάμεων. Πρέπει να γίνει ένα δημοψήφισμα, να μάθουμε ποια είναι η βούληση των πολιτών και αναλόγως πρέπει να πράξουμε. Αυτή είναι η σωστή εθνική και δημοκρατική μέθοδος”.

Αυτές είναι οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Τζεμίλ Μπαγίκ, όταν ρωτήθηκε για την παρουσία των ξένων δυνάμεων στα εδάφη των Κούρδων.

Τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ θέλουν να παραμείνουν στη Ροζάβα

Ο Τζεμίλ Μπαγίκ αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους ΗΠΑ και Ρωσία διατηρούν στρατιωτικές δυνάμεις στη Ροζάβα:

“Ίσως όσοι δεν καταλαβαίνουν από την πολιτική και δεν γνωρίζουν την πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι ο Τραμπ παραμένει στη Ροζάβα μόνο για την προστασία του πετρελαίου, όπως δήλωσε. Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για για τους οποίους παραμένουν οι ΗΠΑ στη ΒΑ Συρία. Και είναι οι εξής:

  • Για να χρησιμοποιήσουν την στρατιωτική τους παρουσία ως μέσον, για να επηρεάσουν την επόμενη ημέρα στη Συρία.
  • Για να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στο Ιράκ μέσω της παρουσίας τους στη Ροζάβα
  • Για να έχουν τη δυνατότητα επιρροής στους Κούρδους.

Και οι τρεις παράγοντες, σχετίζονται με το στόχο των ΗΠΑ να έχουν σοβαρή παρουσία και επιρροή στη Μ. Ανατολή. 

Η Ρωσία είναι ένα κράτος που επιδιώκει να έχει μια σοβαρή στρατιωτική και πολιτική ισχύ στη Συρία. λέει ότι είμαστε η μόνη νόμιμη στρατιωτική και πολιτική ξένη δύναμη στη Συρία. Και αυτό το στηρίζει στη σχέση της με το σημερινό συριακό καθεστώς. Είμαστε στη Συρία κατόπιν έκκλησης της νόμιμης κυβέρνησης, λέει. Αναμφισβήτητα, ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει το ζήτημα της νομιμότητας. Πάντως, ανεξάρτητα απ’ αυτό, είναι σαφές ότι η Ρωσία επιθυμεί να έχει σοβαρό ρόλο στη διαμόρφωση της (νέας) Συρίας.

Και η Τουρκία, όπως και άλλες χώρες έχουν, επίσης, έχουν τις δικές τους παρόμοιες πολιτικές για τη Συρία. Ο θεμελιώδης στόχος της Τουρκίας είναι να εμποδίσει τους Κούρδους για να κερδίσουν ένα αναβαθμισμένο πολιτικό καθεστώς στη Συρία.

Αυτά είναι τα σχέδια και οι στόχοι των ξένων δυνάμεων. Φυσικά, υπάρχει και η βούληση και οι επιδιώξεις των λαών. Είναι σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν όλα όσα θέλουν και σχεδιάζουν οι ξένοι. Δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί πολιτική σταθερότητα στη Συρία χωρίς να ληφθεί υπόψη η βούληση των λαών. Οι Κούρδοι έρχονται πρώτοι. Υπάρχει επίσης μια σημαντική αραβική και συριακή κοινότητα στη Ροζάβα, την οποία οι Κούρδοι επηρεάζουν ιδεολογικά και πολιτικά και είναι σύμμαχοί μας. Κάθε μία από τις ξένες δυνάμεις θέλει να προσελκύσει τους Κούρδους προς την πλευρά της. Αυτά είναι γνωστά. Αναμφισβήτητα, η παρουσία ξένων δυνάμεων στη Συρία και τη Ροζάβα αποτελεί κίνδυνο για τους Κούρδους. Επομένως, υπάρχει μια πολύ περίπλοκη διαδικασία πάλης και αγώνα για τους Κούρδους. Άλλωστε,  στην πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής, ειδικά στην κουρδική πραγματικότητα, δεν μπορεί να επιτευχθεί η ελεύθερη και δημοκρατική ζωή χωρίς αγώνα.”

Τελειώνοντας ο Τζεμίλ Μπαγίκ είπε:

Ο λαός του Δυτικού Κουρδιστάν (Ροζάβα) δεν πρέπει να περιμένει τίποτα από κανέναν. Οι Κούρδοι, οι Άραβες, οι Ασσύριοι πρέπει να επικεντρωθούν πλήρως στον εκδημοκρατισμό της Συρίας και στη δημιουργία αυτού του αυτόνομου Κουρδιστάν. Η δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο πρέπει επίσης να υπάρχει και σε περιοχές εκτός του Κουρδιστάν. Εάν δεν υπάρχει εκδημοκρατισμός και τοπική δημοκρατία σε όλη τη Συρία, δεν είναι εγγυημένη η ελευθερία της Ροβάβας. Όταν διαμορφωθεί  μια δημοκρατική Συρία και μια δημοκρατική Ροζάβα, τότε θα έχουμε μια Συρία όπου θα έχει μειωθεί η επιρροή των ξένων δυνάμεων. Ο εκδημοκρατισμός και η ενίσχυση της βούλησης του λαού είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σπάσει και να μειωθεί η επιρροή των ξένων δυνάμεων.

Χωρίς να συμμεριζόμαστε τα όσα γράφει η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, και με κάθε επιφύλαξη, μπορείτε να δείτε περισσότερα για τον Τζεμίλ Μπαγίκ ΕΔΩ και για την την Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων ΕΔΩ

Πηγή: krdnews.net

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube