Weather Icon

ΤΟΣΑ πλήρωσε η ΕΕ στην Τουρκία, για οχήματα… που συνοδεύουν φυσικά μετανάστες!

ΤΟΣΑ πλήρωσε η ΕΕ στην Τουρκία, για οχήματα… που συνοδεύουν φυσικά μετανάστες!

Μια φωτογραφία ράπισμα στο πρόσωπο της ΕΕ δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ τις ημέρες αυτές που η Τουρκία αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της με την Ελλάδα. Πιο ειδικά τεθωρακισμένο όχημα 4×4 τύπου Cobra II καταγράφηκε από το φωτογραφικό φακό στην τουρκική πλευρά των συνόρων να κινείται παράλληλα με τον φράχτη που χωρίζει την Ελλάδα από την Τουρκία συνοδεία μεταναστών οι οποίοι επεδίωκαν να βρουν κάποιο τρόπο για να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Έως εδώ όλα καλά. Όμως η συγκεκριμένη φωτογραφία κρύβει ένα μυστικό. Το όχημα αυτό μαζί με 81 ακόμη αποκτήθηκε από την Τουρκική Στρατοχωροφυλακή με χρήματα της ΕΕ με σκοπό την φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας και την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες η ΕΕ μετά την συμφωνία του 2016 για τις μεταναστευτικές ροές υποσχέθηκε να δώσει σταδιακά στην Τουρκία σημαντικά ποσά για την ακρίβεια 6 δις ευρώ για να ανταπεξέλθει στο προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε αλλά και για να σταματήσει τις προσφυγικές μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Μέρος αυτών των χρημάτων που η ΕΕ έδωσε στην Τουρκία αξιοποιήθηκε για την απόκτηση 82 βαρέων τεθωρακισμένων οχημάτων με στόχο την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της. Τα χρήματα αυτά προήλθαν από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας και το συνολικό ποσό για την αγορά των 82 οχημάτων τύπου Cobra II έφτασε τα 83 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα τα οχήματα αυτά αλλά και ο εξοπλισμός τους είναι τουρκικής κατασκευής δηλαδή η ΕΕ έδωσε χρήματα στην Τουρκία και αυτή τα χρησιμοποίησε για να αγοράσει τουρκικής κατασκευής στρατιωτικά οχήματα την στιγμή που σε ανάλογη κατάσταση οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ θα πρέπει να πραγματοποιήσει διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη του αναδόχου.

Ο εξοπλισμός των τεθωρακισμένων αυτών οχημάτων είναι τουρκικής κατασκευής και περιλαμβάνει ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες επί αναπτυσσόμενου ιστού, radar επί αναπτυσσόμενου ιστού και ασυρμάτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οχήματα φέρουν ισχυρή θωράκιση γεγονός που δεν συνάδει με την αποστολή τους δηλαδή την φύλαξη των συνόρων, μια παράμετρος η οποία είχε επισημανθεί από τον Έλληνα Ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη που είχε υποβάλλει το 2018 γραπτή ερώτηση για τη χρηματοδότηση στην Τουρκία.

Από τα 82 οχήματα που κατασκευάστηκαν και εξοπλίστηκαν από τουρκικές εταιρείες με χρήματα της ΕΕ επιχειρούν στον Έβρο τα 50 τα οποία όμως όπως φαίνεται και από την φωτογραφία δεν πραγματοποιούν την αποστολή για την οποία πληρώθηκε η Τουρκία από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Επομένως μήπως η ΕΕ θα έπρεπε να επανεξετάσει το ζήτημα αυτού του προγράμματος για το οποίο πλήρωσε 83 εκατ. ευρώ…

πηγή: www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube