REAL TIME |

Weather Icon
Ιστορία 15 Μαρτίου 2020

Το τρένο του θανάτου! Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς

Το τρένο του θανάτου! Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς

Στις 15 Μαρτίου 1943 αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός με Έλληνες Εβραίους, με προορισμό το Άουσβιτς.

Συνολικά, πάνω από 48.000 Ελληνοεβραίοι θα εκτοπιστούν στο Άουσβιτς, στο Μπιργκενάου και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν και μόνο 2.000 εξ αυτών θα επιστρέψουν τελικά στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτήν την τραγική αναχώρηση διαπραγματεύεται η ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης», η οποία βγήκε στους κινηματογράφους τον Δεκέμβριο του 2015 και είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Θεσσαλονίκη, τον χειμώνα του ’42-’43.

Το ιστορικό υπόβαθρο

Οι Γερμανοί μπαίνουν στην Θεσσαλονίκη στις 9 Απριλίου του 1941. Η κατοχή στην Θεσσαλονίκη είναι πιο δύσκολη από αυτή της Αθήνας. Τα μαγαζιά κλείνουν αμέσως. Η μαύρη αγορά ανθεί. Η πείνα θερίζει τον πληθυσμό. Οι Γερμανοί στρέφονται αμέσως εναντίον των Εβραίων (περίπου 50.000 άτομα), τους οποίους στέλνουν στο Άουσβιτς με το τρένο από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο xtypes.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube