REAL TIME |

Weather Icon

Το σπινθηροβόλο βλέμμα της αγελάδας

Το σπινθηροβόλο βλέμμα της αγελάδας

Θα συμπεριφέρονταν ποτέ με τέτοια αμηχανία ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Χέλμουτ Κολ, η Μάργκαρετ Θάτσερ απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο;

Παρατηρούσα τους Ευρωπαίους ηγέτες δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο: βρίσκονταν στο σπίτι τους, στις Βρυξέλλες, αλλά χαμογελούσαν μουδιασμένα, κοιτούσαν την άκρη των παπουτσιών τους· sıcak karşılama!  Aναρωτιέμαι: θα συμπεριφέρονταν ποτέ με τέτοια αμηχανία ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Χέλμουτ Κολ, η Μάργκαρετ Θάτσερ; Έχω τη φαντασίωση με τον Φρανσουά Μιτεράν να μην τείνει το χέρι στον Ερντογάν, με τον Χέλμουτ Κολ να τον εκφοβίζει με το μέγεθός του (ύψος 1,93, βάρος γύρω στα 150 κιλά), με τη Μάργκαρετ Θάτσερ να του φέρνει την τσάντα στο κεφάλι – την τσάντα στην οποία ισχυριζόταν πως κουβαλούσε τον «Δρόμο προς τη δουλεία» του Φρίντριχ Χάγεκ. Εκείνοι οι ηγέτες, που πίστευαν στην Ευρώπη ως χώρο ευημερίας και πολιτισμού, δεν υπάρχουν πια: σήμερα μας κυβερνούν θείτσες από την Ανατολική Γερμανία, τρομαγμένα ανθρωπάκια που άφησαν το ευρωπαϊκό όραμα να γλιστρήσει από τα χέρια τους. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι μόνος και είναι άτυχος.

Έχω τη φαντασίωση με τον Φρανσουά Μιτεράν να μην τείνει το χέρι στον Ερντογάν, με τον Χέλμουτ Κολ να τον εκφοβίζει με το μέγεθός του (ύψος 1,93, βάρος γύρω στα 150 κιλά), τη Μάργκαρετ Θάτσερ να του φέρνει την τσάντα στο κεφάλι.

Παρόμοια εικόνα έδιναν πριν από λίγους μήνες οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, στη διάσκεψή τους στο Λονδίνο: δεν είχαν τι να πουν· το ΝΑΤΟ υπάρχει ακόμα από οκνηρία, από αδράνεια· για να διαλυθεί χρειάζονται αποφάσεις· η λήψη αποφάσεων παραείναι κόπος για τον σύγχρονο γραφειοκράτη. Όλα τα διεθνή όργανα που δημιουργήθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν πεθάνει· ο θάνατός τους δεν έχει ανακοινωθεί. Κι όμως, θα μπορούσαν να αποκτήσουν περιεχόμενο και ρόλο αν ανέλυαν διαφορετικά τη διεθνή κατάσταση, αν, όπως συνέβη μετά τον πόλεμο, παραδέχονταν ότι υπάρχουν δύο σφαίρες επιρροής. Δεν το παραδέχονται. Μέχρι το 1989-1990 ο κόσμος χωριζόταν σε «ελεύθερο» και «κομμουνιστικό», σε Δύση και Ανατολή· τα σημεία του ορίζοντα δεν έχουν αλλάξει, έχουν όμως αλλάξει οι απειλές. Το ζήτημα είναι ότι το ισλάμ δεν απειλεί, απαραιτήτως, το οικονομικό σύστημα, όπως το απειλούσε ο κομμουνισμός: άρα, σκασίλα μας! Εξάλλου, κάνουμε μπίζνες με πολλές ισλαμιστικές χώρες, μεταξύ άλλων, την Τουρκία η οποία χρησίμευε κάποτε σαν προφυλακτήρας έναντι της Σοβιετικής Ένωσης· τώρα, εθελοτυφλούμε στο ότι απεργάζεται το αντίπαλο δέος στη Δύση. Για το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί πρόβλημα το ότι η Τουρκία έχει συμπεριφερθεί ανέντιμα στους γείτονές της, ούτε το ότι προσπαθεί να εποικίσει την Ευρώπη με νατοϊκή χρηματοδότηση (η οποία δεν αρκεί, επομένως προστίθεται η ευρωπαϊκή). Τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να έχει σημασία.

Για τη συνέχεια AthensVoice

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube