Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία , Συρία , Τουρκία 1 Μαρτίου 2020

Το Πεντάγωνο και ο απεσταλμένος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ συγκρούονται για την αποστολή πυραύλων Patriot στην Τουρκία.

Το Πεντάγωνο και ο απεσταλμένος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ συγκρούονται για την αποστολή πυραύλων Patriot στην Τουρκία.

Ο Τζέιμς Τζέφρεϊ πιέζει το Υπουργείο Άμυνας να στείλει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τουρκία για να την βοηθήσει να αποκρούσει την επίθεση της συριακής κυβέρνησης στην επαρχία Ιντλίμπ. Αλλά το Πεντάγωνο αντιστέκεται.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών είναι σε αντίθεση με το Πεντάγωνο στο θέμα του να σταλεί πρόσθετος στρατιωτικός εξοπλισμός για να βοηθηθεί η Τουρκία να πολεμήσει εναντίον των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, τέσσερα άτομα που γνωρίζουν το θέμα λένε στο POLITICO.

Ο Τζέιμς Τζέφρευ , ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία, πιέζει το υπουργείο Άμυνας να στείλει Patriot στην Τουρκία για να την βοηθήσει να αποκρούσει την επίθεση της συριακής κυβέρνησης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Αλλά οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανησυχούν για τις παγκόσμιες συνέπειες μιας κίνησης που βλέπουν ως απερίσκεπτη.

Η εσωτερική διαφωνία είναι η τελευταία απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο οι Η.Π.Α. προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τη μακρόχρονη, πολυσύνθετη σύγκρουση στη Συρία, η οποία έχει περιλάβει μια σειρά χωρών και τρομοκρατικών ομάδων.

Ο Πρόεδρος  Ντόναλντ Τράμπ προσπάθησε επανειλημμένα να μειώσει τον αμερικανικό ρόλο στις χώρες με αραβική πλειοψηφία για να συμφωνήσει, μόνο, με τα αιτήματα βοήθειας να μην αποσυρθούν πλήρως οι αμερικανικές δυνάμεις.

Υποστηριζόμενες από τη ρωσική αεροπορία, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να  καταλάβουν το εναπομείναν, τελευταίο, έδαφος που ελέγχουν οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται απο την Τουρκία. Τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές της κυβέρνησης της Συρίας στην επαρχία που ελέγχει η αντιπολίτευση, την Πέμπτη, σηματοδοτώντας μια δραματική κλιμάκωση μιας σύγκρουσης που οδήγησε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν δύο συστοιχίες Patriot στα νότια σύνορά της. Ο Τζέφρευ, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης στην Τουρκία, ζητά απο το Πεντάγωνο να αποδεχθεί το αίτημα και, ενδεχομένως, να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Ωστόσο, η ηγεσία του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ και το Γραφείο του Υπουργού Άμυνας αντιστέκονται στην πρόταση του Τζέφρι, σύμφωνα με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Υπουργείου Άμυνας και δύο επιπλέον άτομα που είναι εν γνώση των συνομιλιών. Αξιωματούχοι του υπουργείου άμυνας πιστεύουν ότι η κίνηση θα δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο και δεν θα αλλάξει τους ρωσικούς ή συριακούς υπολογισμούς στη σύγκρουση, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου άμυνας “αντιστέκονται σε ανόητα πράγματα με πραγματικές παγκόσμιες διακλαδώσεις”, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών. “Αυτό ήταν και παραμένει μια κακή ιδέα”, είπε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Η Τουρκία και οι Η.Π.Α. έχουν ιστορικό προηγούμενο στο θέμα των Patriot. Πέρα από τις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον, η Άγκυρα, πέρυσι, παρέλαβε ένα προηγμένο ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, τους S-400, το οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν απειλή για το αεροσκάφος F-35 και την άμυνα του ΝΑΤΟ. Οι Η.Π.Α. προσέφεραν τα Patriot ως εναλλακτική λύση, αλλά η Τουρκία έχει δεσμευτεί στο ρωσικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα, η Ουάσιγκτον απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35, στο οποίο συμμετείχε και ως πελάτης και ως συνεργάτης παραγωγής.

Εκπρόσωπος του υπουργείου άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εκπρόσωπος του Τζέφρευ ανέφερε στο POLITICO δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή καταδίκασε την επίθεση και κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση και τους Ρώσους και Ιρανούς υποστηρικτές της να σταματήσουν την επίθεσή τους στο Ιντλίμπ.  Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ “επανεξετάζουν επιλογές για να βοηθήσουν την Τουρκία ενάντια σ αυτήν την επιθετικότητα”.

“Είμαστε δίπλα στη σύμμαχό μας στο NATO Τουρκία μετά την αποτρόπαια και αυθάδη επίθεση της 27ης Φεβρουαρίου στις τουρκικές δυνάμεις στο Ιντλίμπ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων τούρκων στρατιωτών”, ανέφερε ο Pompeo. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν αυτή την επίθεση με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να παράσχουν επείγουσα βοήθεια στην Τουρκία στην επαρχία Ιντλίμπ με τη μορφή ανταλλαγής πληροφοριών και εξοπλισμού, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών σε δημοσιογράφους την Παρασκευή. Ο αξιωματούχος απέκλεισε τις «στρατιωτικές κινήσεις των αμερικανικών μονάδων», αλλά είπε ότι «υπάρχουν άλλοι τρόποι που μπορούμε να τους υποστηρίξουμε».

Η κ. Κέλλυ Κράφτ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική Συρία και παρότρυνε τη Μόσχα να κρατήσει στο έδαφος τα πολεμικά αεροπλάνα.

“Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Τράμπ, το καθεστώς Άσσαντ, η Ρωσία και το Ιράν πρέπει να σταματήσουν την επίθεσή τους πριν σκοτωθούν και εκτοπισθούν περισσότεροι αθώοι πολίτες”, δήλωσε η Κράφτ.

Μετάφραση: Π.Σαβ.

politico.com, Ανιχνεύσεις

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube