Weather Icon
Ιστορία 16 Μαρτίου 2020

Το μυστικό της δολοφονίας ενός Ευρωπαίου πολιτικού! Τί ήξεραν οι μυστικές υπηρεσίες;

Το μυστικό της δολοφονίας ενός Ευρωπαίου πολιτικού! Τί ήξεραν οι μυστικές υπηρεσίες;

Στις 16 Μαρτίου 1978 η ιταλική τρομοκρατική οργάνωση «Ερυθρές Ταξιαρχίες» ανακοινώνει την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Άλντο Μόρο και απειλεί ότι θα τον εκτελέσει αν δεν αποφυλακιστούν όσα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί.

Μετά από 54 ημέρες κράτησης ο Μόρο δολοφονήθηκε μέσα ή κοντά στη Ρώμη στις 9 Μαΐου 1978. Το πτώμα του βρέθηκε αργότερα την ίδια ημέρα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο.

Το χρονικό

Στις 9 το πρωί ο Αλντο Μόρο, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας ξεκινά για τη Βουλή προκειμένου να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα ιταλική κυβέρνηση που για πρώτη φορά θα στηρίζεται και από το Κομμουνιστικό Κόμμα έπειτα από τον περίφημο «ιστορικό συμβιβασμό».

«Στις εννέα και δέκα λεπτά», έγραφαν οι δημοσιογράφοι Μαρσέλ Παντοβανί και Μαρκ Σεμό σε κείμενο που αναδημοσίευε το «Βήμα» τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, «στη γωνία των οδών Φάνι και Στρέζα, στο λόφο του Μόντε Μάριο που εξουσιάζει τη Ρώμη, μία Φίατ 128 με διπλωματική πινακίδα κόβει το δρόμο.

Ο οδηγός του Μόρο φρενάρει. Το αθέλητο σύνθημα για την έφοδο. Σε λιγότερο από ένα λεπτό πέφτουν ογδόντα πυροβολισμοί. (…) Ο Μόρο έχει μόλις μία αμυχή. Τον μεταφέρουν σε μια Φίατ 132. Κανείς δεν θα τον ξαναδεί ζωντανό».

Τα αίτια της δολοφονίας

Διαβάστε τη συνέχεια στο xtypes.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube