REAL TIME |

Weather Icon

Το αίσθημα ασφάλειας εν μέσω μετανάστευσης και πανδημίας

Το αίσθημα ασφάλειας εν μέσω μετανάστευσης και πανδημίας

Γράφων: Στέφανος Αθ. Πέππας

Τα Εθνικά Σχέδια επιδημιών, πανδημιών και κάθε είδους εξάπλωσης ιών έχουν τεθεί σε ισχύ ουκ ολίγες φορές, τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διεθνής εμπειρία πανδημιών βέβαια, μας πάει αρκετά πίσω στον χρόνο ήδη από την αρχαιότητα. Όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται, τόσο περισσότερο επιτρέπει στη διεθνή κοινή γνώμη να γίνεται κοινωνός των εξελίξεων.

Όπως είναι αναμενόμενο, το ραγδαία εξαπλώμενο είδος πανδημίας των ημερών μας οδηγεί σε λήψη δραστικών κρατικών μέτρων ανά την οικουμένη. Η καταπολέμηση του Covid-19 βρίσκεται σε ύψιστης σημασίας προτεραιότητα, παγκοσμίως. Η επικινδυνότητά του κατά της ανθρώπινης ζωής είναι επιβεβαιωμένη, όπως κάθε ιογενής επιδημία άλλωστε. Αυτό, όμως, που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας ξεπερνά τα δεδομένα μιας απλής κρίσης ανθρώπινων απωλειών. Ήδη τα μέτρα κλειστών συνόρων που έχουν παρθεί στις Η.Π.Α., σε χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, στο σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρώπης ως μέσον ανάσχεσης του κινδύνου αποτελούν ένα καινό (νέο) δείγμα και τρόπο αντιμετώπισης κρίσεων που λαμβάνει χώρα στην κατεξοχήν εποχή των ανοικτών συνόρων και διαπολιτισμικών κοινοτήτων.

Τα νέα στοιχεία της παγκόσμιας αντιμετώπισης της κρίσης, ανατρέπουν τα ως τώρα δεδομένα σε πολλούς τομείς, όπως τους γνωρίζαμε. Κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και γεωπολιτικά κριτήρια πρόκειται να αλλάξουν σε κάθε μήκος και πλάτος της υδρογείου. Ακόμα και στους Πόλους, εφόσον αποτελούν σύνορο και γαίες διαφορετικών χωρών και Συμμαχιών. Τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται φυσικά και δε θα αφήσουν ανεπηρέαστες τις πολυπληθείς μάζες ανθρώπων, που μετακινούνται ανά την υφήλιο κυρίως για λόγους επαγγελματικούς και τουρισμού, άρα κατεξοχήν οικονομικούς . Σημειώνουμε, πως κατεξοχήν το πλήγμα θα είναι ισχυρότερο σε ανθρώπους ασθενέστερων οικονομικά χωρών εκτός Ευρώπης. Γίνονται γνωστές συνομιλίες, στο ανώτατο επίπεδο των κρατών-μελών της Ευρώπης, που κάνουν λόγο για παροχή οικονομικής βοήθειας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το πρόγραμμα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα έχει την ονομασία Pandemic Emergency Purchase Programme και είναι ύψους 750 δις ευρώ, τα οποία θα δαπανηθούν εντός του 2020. Αλλά και στις χώρες της Ευρωζώνης που πασχίζουν να ορθοποδήσουν από πρόσφατες οικονομικές κρίσεις, θα είναι ιδιαίτερα αισθητός ο αντίκτυπος. Εφόσον, έχουμε βάλει στον συλλογισμό μας τις μετακινούμενες μάζες ανθρώπων δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στο φαινόμενο που ταλανίζει ιδιαίτερα την Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Το μεταναστευτικό σε συνδυασμό και με την πανδημία, αποτελούν προκλήσεις ασφάλειας για το ελληνικό κράτος ειδικά με το φαινόμενο των κλειστών συνόρων. Ο μεγάλος αριθμός των ήδη ευρισκομένων στην ελληνική επικράτεια, μεταναστών κάθε είδους και προσφύγων, που δεν βρίσκονται σε ελεγχόμενες δομές, από κοινού με την εισροή επιπλέον αριθμού ανθρώπων δείχνουν εδώ και καιρό τις αρνητικές επιπτώσεις τους, τόσο στην ελληνική τοπική κοινωνία και στην τοπική οικονομία με καταστροφή περιουσιών, καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος, υποβάθμιση του τουρισμού κ.α., όσο και σε μετανάστες άλλου έθνους-κράτους-φυλής με ένοπλες συγκρούσεις, βιασμούς, κλοπές, εμπόριο ναρκωτικών… Τα φαινόμενα βίας, που παρατηρούνται είναι φυσικά παράνομη δραστηριότητα, η οποία δε συνάδει με νομοταγείς φυγάδες πολέμου ή πρόσφυγες. Η εμπλοκή της Αστυνομίας και της Ε.Υ.Π. σε πολλές περιπτώσεις, φανερώνει το επικίνδυνο της κατάστασης ανεξέλεγκτων ροών ανθρώπων από κάθε σημείο της γης προς την Ελλάδα, που ψάχνουν τη Γη της Επαγγελίας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο ή κάτι άλλο.

Σε αυτό το σημείο, παίρνουμε το ρίσκο να θεωρήσουμε πως τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, ίσως τελικά να αποτελούν και την αχίλλειο πτέρνα του φαινομένου της λαθραίας μετανάστευσης προς τη Δύση. Κάνοντας, δηλαδή, εφικτή την ανάσχεση παράνομων ροών, με την απαγόρευση της χωρίς σοβαρό λόγο μετακίνησης πληθυσμών προς αλλοεθνή κράτη για λόγους καταρχήν υγείας. Περαιτέρω, το κλείσιμο των συνόρων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι άλλο ένα κώλυμα, το οποίο δύσκολα θα παρακαμφθεί από “διακινητές ανθρώπων”. Ήδη, με απόφαση της Καγκελαρίου, η Γερμανία από τις 18 Μαρτίου σταμάτησε την αποδοχή εισόδου μεταναστών και προσφύγων στα εδάφη της – με μόνη εξαίρεση την αποδοχή αριθμού ασυνόδευτων παιδιών που είναι όντως πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές – προς αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ήδη η απόφαση της Τουρκίας, της Αλβανίας, των Σκοπίων και της Βουλγαρίας να κλείσουν τα σύνορά τους συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Εξαρχής, τα ανθρωπιστικού είδους αντανακλαστικά των ανοικτών συνόρων συνέβαλλαν στη με λάθος τρόπο ίσως και με φονταμενταλιστική νοοτροπία, ανάμειξη των διαφορετικών πολιτισμών.

Συμπερασματικά, ας συλλογιστούμε πως παρ’ όλες τις δυσκολίες και τη δυσφορία που είναι λογικό να αισθάνονται οι πολίτες της δημοκρατικής μας νοοτροπίας και κοινωνίας, με αυτά τα αυστηρά αλλά απαραίτητα μέτρα κατά της πανδημίας, ίσως είναι μια εξίσου καλή ευκαιρία να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών και από έκνομες ενέργειες παράνομων μεταναστών, υβριδικών απειλών ή από εχθρικές ενέργειες γειτονικών κρατών. Έστω και για κάποιο διάστημα.

Πηγή: geostrategyobserver.wordpress.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube