REAL TIME |

Weather Icon

Τι θα ζητήσει ο Ερντογάν από την ΕΕ – Τι πρέπει να προσέχει η Ελλάδα

Τι θα ζητήσει ο Ερντογάν από την ΕΕ – Τι πρέπει να προσέχει η Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος. Θέλει να βάλει ταφόπλακα στη συμφωνία του 2016. Γιατί ναυάγησαν οι συνομιλίες με την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Τι κρύβεται πίσω από τη μείωση των ροών τις τελευταίες μέρες

Τι θα ζητήσει ο Ερντογάν από την ΕΕ

Τέσσερα θέματα αναμένονται να τεθούν επί τάπητος από την τουρκική πλευρά.

1. Η άρση της βίζας σε Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

2. Αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης.

3. Αύξηση των κονδυλίων για τη «συντήρηση» των προσφύγων επί τουρκικών εδαφών.

4. Οι προενταξιακές συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Τι πρέπει να προσέχει η Ελλάδα

Τα παραπάνω αποτελούν τα συνήθη θέματα στην ατζέντα Ερντογάν. Υπάρχουν όμως και άλλα στις επιδιώξεις της Τουρκίας:

1. Να αποδεχθεί η ΕΕ ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Πηγές από την άλλη πλευρά του Αιγαίου αναφέρουν ότι η Αγκυρα θα ζητήσει να παρέμβουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και να αποτραπεί η αποστολή Ευρωπαίων της Frontex. Με αυτό τον τρόπο θέλει να αποκλείσει την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη και να αποφύγει Ευρωπαίους «στρατιώτες» στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Επιδιώκει δηλαδή η όποια συμμετοχή της ΕΕ στην προσπάθεια της χώρας μας να περιοριστεί σε ανθρώπινο δυναμικό για διαχείριση του προβλήματος, αντί για εκπαιδευμένο προσωπικό που θα μπορεί να συμβάλει στο κλείσιμο των συνόρων και στην αποτροπή μεταναστών από το πέρασμα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

2. Ο Ερντογάν αναμένεται να ισχυριστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση ασκεί βία στους πρόσφυγες στον Εβρο και ότι η ΕΕ δεν αντιδρά σε αυτό. Αναμένεται να επαναλάβει ότι η χώρα του τηρεί στο έπακρο τις δεσμεύσεις, όμως η Ελλάδα αψηφά το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

3. Εάν πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας τον Συνομιλιών, τότε ο Τούρκος πρόεδρος, έχοντας δίπλα του την ηγεσία της Ευρώπης, αναμένεται να «αρπάξει» την ευκαιρία και να «εξιστορήσει» τις απόψεις του για βία από την πλευρά της Ελλάδας κ.λπ. στον διεθνή Τύπο. Κάτι τέτοιο θα είναι επικοινωνιακή ήττα όχι για τη χώρα μας αλλά για την ηγεσία της ΕΕ, που για μια ακόμη φορά δείχνει την αδυναμία της να σταθεί στο ύψος της.

4. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος, κάνοντας χρήση της κατάστασης στη Συρία, θα αποπειραθεί να ξαναβάλει στο τραπέζι τις γεωτρήσεις στην Κύπρο και στο Αιγαίο και να «πείσει» την ΕΕ να αντιμετωπίσει το θέμα ως διμερή ή τριμερή διαφορά. Θα το κάνει όμως μόνο εάν βρει πρόσφορο έδαφος, καθώς είναι πολύ καλός να «διαβάζει» την ατμόσφαιρα μέσα στο δωμάτιο των συνομιλιών.

5. Η ΕΕ, προκειμένου να βρεθεί μια λύση, θα έχει ετοιμάσει τις δικές της προτάσεις. Αναμένεται να φανεί ποιες είναι αυτές και εάν είναι ενήμερη η Αθήνα, που θα πρέπει να έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για τέτοια Σύνοδο. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε μπαράζ τηλεφωνημάτων με Ευρωπαίους ηγέτες το τελευταίο 48ωρο, εκθέτοντας τις θέσεις του.

για τη συνέχεια Euro2Day 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube