Weather Icon

Τι σημαίνει η παρουσία Ευρωπαϊκών δυνάμεων στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο

Τι σημαίνει η παρουσία Ευρωπαϊκών δυνάμεων στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο

Γράφει ο Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης*

Η εξάπλωση του ιού μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ στη χώρα μας, όπως ήταν φυσικό άλλωστε, και δεν δόθηκε η δέουσα σημασία και προβολή της ανάπτυξης ευρωπαϊκών δυνάμεων στα  ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που προωθούνται συστηματικά από την γείτονα χώρα προς εξυπηρέτηση των δικών της πολιτικών σκοπών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός  ιδιαζούσης σημασίας για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγχρόνως μία ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού ζητήματος.

Η αποστολή και ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων στα σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία, καταγράφεται, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μία εξαιρετικά υψηλού επιπέδου συντονισμένη δράση προς υποστήριξη των εξωτερικών συνόρων της και δικαιώνει απόλυτα τις συνεχείς προσπάθειες  των Ελληνικών Αρχών να αναδείξουν την ευρωπαϊκή διάσταση του μεταναστευτικού ζητήματος. Κατ’ ουσίαν, πρόκειται για μία ουσιώδη αλλαγή στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, η οποία συνιστά αυτή καθαυτή ένα νέο δόγμα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της και σηματοδοτεί την απαρχή σημαντικών εξελίξεων για το απώτερο μέλλον.

Από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, όταν άρχισε να αναπτύσσεται πιεστικά το μεταναστευτικό ζήτημα και  να κορυφώνεται το 2015 με την εισροή πάνω από 1,3 εκατ. μετανάστες, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επέδειξε αποφασιστικότητα για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος και έτσι, μετά από μία σύντομη ύφεση, το μεταναστευτικό ανέκυψε εκ νέου με μεγαλύτερη ένταση  και υψηλότερη επικινδυνότητα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Αυτή τη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε άμεσα, συντονισμένα και με πλήρη πολιτική ομοφωνία των κρατών μελών της, για την  αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων στον Έβρο.

Η αυξημένη, λοιπόν, ένταση των αθρόων μεταναστευτικών ροών που προωθούνται από τις Τουρκικές Αρχές σε συνδυασμό με το επίσης αυξημένο επίπεδο επικινδυνότητας για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτέλεσαν τους κύριους λόγους αυτής της ταχείας και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής αντίδρασης. Πως εξηγείται όμως και πως εκλαμβάνεται το υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας των εν εξελίξει αθρόων μεταναστευτικών ροών στην περιοχή του Έβρου για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Μία πιθανή μαζική και άναρχη εισροή χιλιάδων παράνομων μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο προς τον ευρωπαϊκό χώρο, θα έθετε σε συναγερμό το σύνολο των αρχών ασφαλείας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τούτο διότι στον πυρήνα της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται ακόμη έντονα χαραγμένες οι μνήμες αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα, μεταξύ των οποίων προβάλλει το φονικότερο χτύπημα στο Παρίσι, το Νοέμβριο του 2015, με 126 νεκρούς. Τότε, δίπλα στο σώμα ενός εκ των νεκρών τζιχαντιστών δραστών, βρέθηκε ένα Συριακό διαβατήριο, η γνησιότητα του οποίου ενώ στην αρχή αμφισβητήθηκε από τις Γαλλικές Αρχές, στην πορεία της έρευνας επιβεβαιώθηκε. Μάλιστα, το ίδιο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωσε ότι το εν λόγω διαβατήριο ανήκε σε Σύριο πρόσφυγα που εισήλθε στη Λέρο τον Οκτώβριο του 2015. Στο ίδιο πλαίσιο, και οι σχετικές εκθέσεις της  Europol  για την αξιολόγηση της τρομοκρατικής απειλής από τον ISIS, επεσήμαναν το ενδεχόμενο της εισόδου τζιχαντιστών στον ευρωπαϊκό χώρο υπό το κάλυμμα του μετανάστη και με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Χωρίς, λοιπόν, να υποτιμάται σε καμία απολύτως περίπτωση η ανθρώπινη διάσταση του μεταναστευτικού ζητήματος που ταλανίζει την τελευταία δεκαετία την Ευρώπη,  μία ενδεχόμενη εισροή δεκάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου προς τον ευρωπαϊκό χώρο, χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους για την καταγραφή τους και την ταυτοποίησή τους, θα επέσειε, αναμφισβήτητα, σοβαρούς κινδύνους για την εσωτερική ασφάλεια πολλών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν κατακλείδι, η αποστολή και η ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου δόγματος για προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωση, ενώ συγχρόνως αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να διαχειριστεί αποτελεσματικά ζητήματα μείζονος σημασίας για την εσωτερική της ασφάλεια και κατ’ επέκταση την ασφάλεια των ίδιων των πολιτών της.-

Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε.α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπηρέτησε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας-Europol, στη Χάγη,  ως υπεύθυνος εξωτερικών και δημοσίων σχέσεων και διετέλεσε προϊστάμενος των Εθνικών Γραφείων Interpol και Europol. Έχει διδάξει στις Αστυνομικές Ακαδημίες της Ελληνικής και Κυπριακής Αστυνομίας, καθώς και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Πηγή: militaire.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube