Weather Icon
Διεθνή , Συρία , Τουρκία 2 Μαρτίου 2020

Τι σημαίνει η έναρξη της τουρκικής επιχείρησης “Ανοιξιάτικη Ασπίδα”

Τι σημαίνει η έναρξη της τουρκικής επιχείρησης “Ανοιξιάτικη Ασπίδα”

Του Κώστα Ράπτη

Επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” το 2016. Επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” το 2018. Επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” το 2019. Και από χθες, 1η Μαρτίου, η επιχείρηση “Ανοιξιάτικη Ασπίδα”. Η Τουρκία ροκανίζει την συριακή επικράτεια επικαλούμενη την ανάγκη αυτοπροστασίας της – όμως τίποτε δεν δείχνει ότι αντιλαμβάνεται την στρατιωτική παρουσία της στη βόρειο Συρία ως προσωρινή.

Άλλωστε, φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι, όπως ο γλαφυρός Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, το διακηρύσσουν ανοιχτά: “Το Χαλέπι μας ανήκει”. Και πράγματι, χωρίς εκκαθάριση του θύλακα της Ίντλιμπ ο έλεγχος της συμπρωτεύουσας της Συρίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις προορίζεται αργά ή γρήγορα να απειληθεί.

Δεν είναι τυχαίο που η σύλληψη τεσσάρων εργαζομένων των γραφείων του ρωσικού δικτύου Sputnik στην Τουρκία προκλήθηκε, κατά κοινή ομολογία, από τη δημοσίευση άρθρου σχετικά με το νόθο δημοψήφισμα που επέτρεψε, με τη συνεργασία και των γαλλικών αποικιακών αρχών, την προσάρτηση στην Τουρκία το 1938 του σαντζακίου της Αντιόχειας-Αλεξανδρέτας, ιστορικού τμήματος της Συρίας. Το ιστορικό παρελθόν εξακολουθεί να καταδιώκει τους πρωταγωνιστές της σημερινής κρίσης και η γραμμή του Ταγίπ Ερντογάν, όπως την εξέφρασε κάποτε στο υπουργικό του συμβούλιο είναι σαφής: στην παρούσα αναταραχή η Τουρκία είτε θα χάσει εδάφη, είτε θα κερδίσει εδάφη.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι η επιχείρηση “Ανοιξιάτικη Ασπίδα” έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι η προστασία του πληθυσμού της Ίντλιμπ και η αποτροπή νέου προσφυγικού κύματος – αλλά βέβαια ως προσφυγικά νοούνται μόνο τα κύματα που η Τουρκία υποδέχεται και όχι αυτά που προκαλεί, λ.χ. τους 250.000 κατοίκους που εγκατέλειψαν την κουρδική πόλη Αφρίν κατά την εθνοκάθαρση που συνόδευσε την επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας”. Ο δεύτερος στόχος είναι η εγκαθίδρυση μιας βιώσιμης εκεχειρίας.

Παραδόξως, ο Χουλουσί Ακάρ δεν έθεσε όρο απόσυρσης των συριακών δυνάμεων στη γραμμή που όριζε το ρωσοτουρκικό μνημόνιο του Νοεμβρίου 2018 στο Σότσι. Με άλλα λόγια, η τουρκική πλευρά έχει ήδη ανομολόγητα κάνει τις εκπτώσεις της.

Για τη συνέχεια capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube