REAL TIME |

Weather Icon

«Συνήγορος» της Ελλάδας οι απειλές Ερντογάν κατά της Ευρώπης

«Συνήγορος» της Ελλάδας οι απειλές Ερντογάν κατά της Ευρώπης

Απρόσμενο σύμμαχο στην προσπάθεια της να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, βρίσκει η Αθήνα στο πρόσωπο του ίδιου του… Ταγίπ Ερντογάν ,ο οποίος με τις δηλώσεις του χθες αποκάλυψε ότι στόχος του δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρώπη.

Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες και την κρίσιμη συνάντηση του με την ηγεσία της Ε.Ε. και ενώ ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει διαδοχικές συνάντησες σε Βερολίνο και Βιέννη με την Α. Μέρκελ και τον Σ. Κούρτς, δυο από τους κρίσιμους παράγοντες στην διαμόρφωση της μεταναστευτικής /προσφυγικής πολιτικής της Ε.Ε., ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει την σκληρή γραμμή και την ρητορική των απειλών .

«Έϊ Ελλάδα, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μείνουν σε εσένα, σε εσένα έρχονται για να πάνε αλλού. Γιατί ανησυχείς; Έι Ελλάδα, σε καλώ να ανοίξεις κι εσύ τις πύλες σου, να πάνε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για την Ημέρα της Γυναίκας (σ.σ. λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά η αστυνομία εξαπέλυε βάρβαρη επίθεση εναντίον συγκέντρωσης για τα δικαιώματα των γυναικών).

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές κατηγορίες εναντίον της χώρας μας λέγοντας ότι η Ελλάδα «κτυπάει, σκοτώνει, βασανίζει και πνίγει στο Αιγαίο μετανάστες και πρόσφυγες, οι Έλληνες στρατιώτες στέλνουν στο θάνατο τις γυναίκες και τα παιδιά στο Αιγαίο,. χωρίς κανείς να βγάζει άχνα στη Δύση..».

Στις Βρυξέλλες ,στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα ντερ Λεγιέν , στην ατζέντα θα βρεθούν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου το «μεταναστευτικό ,η Ασφάλεια, η σταθερότητα στην περιοχή και η κρίση στην Συρία». Ο ίδιος ο Ερντογάν στην ίδια ομιλία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με “διαφορετικά αποτελέσματα”..».

Ο κ.Ερντογάν εκβιάζοντας την Ευρώπη θα διεκδικήσει ένα νέο πακέτο στο οποίο θα προβλέπεται αύξηση και αλλαγή ροής της χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στο τουρκικό έδαφος , αύξηση του αριθμού προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί από τις ευρωπαϊκές χώρες ,άρση των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες , αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης και στήριξη στο εγχείρημα του για δημιουργία ασφαλούς ζώνης στην Βόρεια Συρία όπου θα αναλάβει η Τουρκία την δημιουργία υποδομών για την εγκατάσταση προσφύγων μια ζώνη ασφαλείας που το πιθανότερο στο μυαλό του τούρκου ηγέτη είναι το πρώτο βήμα για μόνιμη τουρκική παρουσία και τελικά προσάρτηση της περιοχής αυτής.

Με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα με την ολοένα και πιο εμφανή απομάκρυνση του κ. Έρντογαν από την Δύση και την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών ,με την απροκάλυπτη απειλή που εξαπολύει εναντίον της Ελλάδας και της Ε.Ε. , είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει η οποιαδήποτε διάθεση εκ μέρους των 28 να προσφέρουν στον κ. Ερντογαν το πακέτο το οποίο διεκδικεί . Εκτός ίσως της υπόσχεσης για πρόσθετη χρηματοδότηση και της λεκτικής στήριξης στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και διακοπής των επιθέσεων του καθεστώτος Ασαντ στην περιοχή της Ιντλίμπ ,η οποία αποτελεί την πιθανή πηγή ενός νέου προσφυγικού ρεύματος που μπορεί να φθάσει το 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις και η τακτική που υιοθετεί ο Ταγιπ Ερντογάν ,διευκολύνουν την Αθήνα στην προσπάθεια της να πείσει τους Εταίρους ότι δεν αρκεί ο κατευνασμός και η υπόσχεση μερικών δισεκατομμυρίων στον Ερντογάν αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. ώστε να εξουδετερωθεί οριστικά το «όπλο» που κρατά στα χέρια του ο Ερντογάν με την διαρκή απειλή του ανοίγματος των συνόρων . Και συγχρόνως θα καταδειχθεί η ανάγκη στήριξης της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας να κρατήσει τα σύνορα κλειστά ώστε η όποια διαπραγματευση με τον Ερντογάν να μην γίνει υπό την πίεση που θα ασκούσε η ροή δεκάδων χιλιάδων μεταναστών προς τις ευρωπαϊκές χώρες..

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Ερντογάν κατευθύνει τους μετανάστες στον Έβρο εκεί όπου η Συμφωνία με την Ε.Ε. δεν προβλέπει την υποχρέωση επιστροφής τους στην Τουρκία και έτσι με απάνθρωπο τρόπο στέλνει και τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας ώστε να εμποδίσουν τους μετανάστες να επιστρέψουν στο τουρκικό έδαφος . Αντιθέτως στα νησιά η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε παραμονές της επίσκεψης στις Βρυξέλλες να δημιουργήσει σύγχυση και να εξωραΐσει την εικόνα ,διαρρέοντας ότι πλέον δεν επιτρέπεται η διέλευση προς τα ελληνικά νησιά λόγω της επικινδυνότητας για την ζωή των μεταναστών. Εκτός της ομολογίας ότι μέχρι τώρα δεν ίσχυε η αντίστοιχη απαγόρευση , είναι σαφές ότι οι τουρκικές Αρχές θέλουν προς το παρόν να στρέψουν το μαζικό κύμα των μεταναστών προς την Έβρο με την ελπίδα ότι θα καμφθεί κάποια στιγμή η αντοχή των ελληνικών δυνάμεων και να κρατήσουν σε «εφεδρεία» το όπλο της μετακίνησης μεταναστών και προσφύγων προς τα νησιά (για τους οποίους ισχύει και η πρόβλεψη για επιστροφή τους στην Τουρκία).

Η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας «δεν λειτουργεί και θέλει αναθεώρηση» δηλώνει ο Τ.Ερντογάν , η Συμφωνία «είναι νεκρή, με υπαιτιότητα της Τουρκίας» δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης. Το κοινό συμπέρασμα κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι υπάρχει κοινή προσέγγιση για την επόμενη ημέρα και για το ποιά θα είναι η σχέση Ε.Ε. -Τουρκίας στην διαχείριση ενός μεγάλου προβλήματος που ξεπερνά τα σύνορα τους, αλλά δυστυχώς ο τούρκος ηγέτης θεωρεί ότι μπορεί να το εργαλειοποιήσει για να εξυπηρετήσει τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις του.

www.liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube