REAL TIME |

Weather Icon
Ρωσία , Συρία , Τουρκία , Τύπος 1 Μαρτίου 2020

Συλλήψεις δημοσιογράφων του ρωσικού πρακτορείου Sputnik στην Τουρκία

Συλλήψεις δημοσιογράφων του ρωσικού πρακτορείου Sputnik στην Τουρκία

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε σήμερα τον αρχισυντάκτη της τουρκικής ιστοσελίδας του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, το οποίο χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις της Τουρκίας με την Τουρκία.

«Ο αρχισυντάκτης του Sputnik Turkey Μαχίρ Μπόζτεπε τέθηκε υπό κράτηση. Ο Μπόζτεπε μεταφέρεται αυτήν την ώρα στη γενική διεύθυνση της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε το πρακτορείο.

Η σύλληψη αυτή επιβεβαιώθηκε μέσω του Twitter από τη διευθύντρια του ομίλου, τη Μαργκαρίτα Σιμονιάν. «Η αστυνομία πήγε στα γραφεία μας στην Κωνσταντινούπολη. Ένας νέος συνεργάτης μας συνελήφθη (…) Τουρκία, τι συμβαίνει;» διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, Τούρκοι αστυνομικοί ερευνούν τα γραφεία του στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να αποκαλύψουν τον λόγο.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν συλληφθεί στην Άγκυρα άλλοι τρεις συνεργάτες του Sputnik, σύμφωνα με τη Σιμονιάν και τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Με βάση αυτήν την τελευταία πηγή, οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν όταν πήγαν σε αστυνομικό τμήμα για να καταθέσουν μήνυση επειδή την προηγούμενη νύχτα τα σπίτια τους έγιναν στόχος επίθεσης από αγνώστους. «Αυτοί οι χούλιγκαν τους απείλησαν, φώναζαν ότι πρόδωσαν την πατρίδα τους επειδή εργάζονται για τους Ρώσους», είπε η Σιμονιάν.

Όταν έφτασαν στο τμήμα, οι αστυνομικοί τους είπαν ότι ήταν «καταζητούμενοι» επειδή το Σάββατο έγραψαν ένα άρθρο το οποίο προκάλεσε αναταραχή στην Τουρκία. Στο συγκεκριμένο άρθρο, το Sputnik χαρακτήριζε «κλεμμένη επαρχία» την περιοχή του Χατάι, την οποία προσάρτησε η Τουρκία το 1939, με την άδεια της Γαλλίας –που διοικούσε τη Συρία κατ’ εντολή της Κοινωνίας των Εθνών– ώστε να εξασφαλίσει την ουδετερότητα της Άγκυρας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Σιμονιάν ανέφερε ότι η αστυνομία της Άγκυρας δήλωσε στο Sputnik ότι δεν κρατά τους τρεις συνεργάτες του πρακτορείου. «Δεν έχουμε καμία επαφή μαζί τους από χθες τη νύχτα», επέμεινε ωστόσο εκείνη.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να παρέμβει και να διασφαλίσει «την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των ρωσικών μέσων ενημέρωσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Sputnik

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube