REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Μαρτίου 2020

Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το “περίεργο” σενάριο για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το “περίεργο” σενάριο για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

O γερμανικός παράγων, η πρόβλεψη του ΚΚΕ, ο μοχλός πίεσης του κορωνοϊού και οι προειδοποιήσεις για αντιπερισπασμό.

Επιμέλεια: ΧΑΚ – AggChorian

Το πρωί της Δευτέρας 16 Μαρτίου 2020, ενώ όλη η επικαιρότητα φλέγεται από τη νέα απειλή κατά της ανθρωπότητας που ακούει στο όνομα του κορωνοϊού, το infognomonpolitics.gr, σας ενημέρωνε για τα περίεργα δημοσιεύματα τα οποία αναπαρήγαγαν την εκτίμηση για θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας πριν το Πάσχα. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη έγινε σε ανάλυση που έγινε σε σχετική ανάρτηση στη σελίδα στο Facebook των Αμερικανών Ρεπουμπλικανών της Ελλάδας.

Το σενάριο των Ρεπουμπλικανών προβλέπει «διαιτησία» του γερμανικού παράγοντα, ύστερα από ένοπλη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση και αφόρητες πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για εξευτελιστικό συμβιβασμό με τον Ερντογάν στο Αιγαίο που πιθανόν να οδηγήσουν σε πτώση της κυβέρνησης!

Διαβάστε τη μετάφραση του δημοσιεύματος:

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ EAST MED

12 Μαρτίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καταγράφουμε και αξιολογούμε την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες. Προβλέψαμε την ακριβή ημερομηνία (+-2 ημέρες) της ανοικτής έναρξης των υβριδικών εχθροπραξιών ήδη από τις 20 Ιανουαρίου, έχοντας υποδείξει τα επερχόμενα γεγονότα στην Διάσκεψη για την Ενεργειακή Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο στις 1 Νοεμβρίου 2019. Έκτοτε, προβλέπουμε τα διάφορα μοντέλα της επερχόμενης κλιμάκωσης. Με βάση την σκληρή προπαγάνδα της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία, η οποία ζητά την ΄΄λύση’’ των ελληνοτουρκικών υποθέσεων, τις δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών και τις ανοικτές επιθετικές ενέργειες των τουρκικών στρατευμάτων, οι οποίες αυξάνονται εκθετικά, προβλέπουμε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων, πριν το εορτασμό του Πάσχα, θα ακολουθήσει νέος γύρος επιθετικότητας στην περιοχή του Αιγαίου, μεταξύ των νήσων της Κρήτης και του Καστελόριζου, τα οποία θεωρούνται κύριοι στόχοι της τουρκικής ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’. Τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά τουρκικά σχέδια περιλαμβάνουν την αναβολή του προγράμματος EastMed, την ακύρωση κάθε μορφής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικές Μεσογείου, ιδίως μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Σημειώνουμε πως η πρόβλεψή μας περιλαμβάνει μία τριπλή κλιμάκωση, μία εκτροπή στο πεδίο του Έβρου, μία δεύτερη εκτροπή στο Κεντρικό Αιγαίο και μία στο Νότιο Αιγαίο.

Η Ελλάδα δέχεται ισχυρό κύμα πιέσεων από ΗΠΑ, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα, με σκοπό να δεχθεί έναν ‘’συμβιβασμό’’ με την Τουρκία, καθώς όλες οι προαναφερθείσες χώρες φοβούνται πως οποιαδήποτε βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδα και Ελλάδα-Ισραήλ θα είναι επιζήμια για τα συμφέροντά τους. Η Γερμανία λειτουργεί ως χώρα-κλειδί, πιέζοντας την Ελλάδα να δεχθεί τους ισχυρούς όρους της εικονικής παράδοσης (συμβιβαζόμενη με τα αιτήματα της Άγκυρας), διοχετεύοντας το τεράστιο χρέος της Ελλάδας στα κράτη της ΕΕ ως αντάλλαγμα.

Η άφιξη του Covid-19 στην Ελλάδα χρησιμοποιείται επίσης ως ‘’όπλο’’ έναντι της Ελληνικής Κυβερνήσεως , καθώς η χρηματοδότηση της ΕΕ πιθανότατα θα λειτουργήσει εις βάρος της Ελλάδας, η οποία παραιτείται από τις απαιτήσεις της στην Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ωστόσο θα είναι δύσκολη η μετάβαση αυτού του αιτήματος στην ελληνική κοινωνία, καθώς το 90% είναι κατά κάθε συμβιβασμού με την Τουρκία. Η ελληνική αντίδραση στα δύο τελευταία σοβαρά περιστατικά, συγκεκριμένα η εισβολή δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 εντός Ελληνικού εναέριου χώρου τα οποία πιλοτήθηκαν από Πακιστανούς πιλότους, αλλά και η σκόπιμη σύγκρουση σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής με ένα αντίστοιχο υπερσύγχρονο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ήταν περισσότερο σύμφωνα με τις προτάσεις της ΕΕ για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Αν και προβλέπουμε πως η άμεση κλιμάκωση της σύγκρουσης δεν θα περιλαμβάνει ανοιχτό πόλεμο, δεν είμαστε βέβαιοι για την αντίδραση της Ελληνική Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού σε μία νέα κλιμάκωση. Τα πιο αισιόδοξα μοντέλα μας, προβλέπουν πως εάν η κλιμάκωση είναι ελαφρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απαντήσει παρομοίως, καθώς σε κάθε περίπτωση, διστάζει εμφανώς να χρησιμοποιήσει θανατηφόρα βία. Εάν η Τουρκία ανεβάσει την ένταση έναν βαθμό παραπάνω, προβλέπουμε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αποφύγει την κλιμάκωση και θα συμφωνήσει με τους όρους που θα του υπαγορεύσει η γερμανική κυβέρνηση, η οποία θα ενεργήσει ως ‘’μεσολαβητής’’. Είναι μία δύσκολη κατάσταση για τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στο σφυρί και το αμόνι. Το σφυρί είναι η πίεση της ΕΕ, ενώ το αμόνι είναι ο κομματικός του μηχανισμός, ο οποίος σε περίπτωση συνθηκολόγησης αναμένεται να παραιτηθεί μαζικά, προκαλώντας ενδεχομένως πρόωρες εκλογές, στις οποίες θα καταστραφεί, σε αντίθεση με τα τωρινά στατιστικά, τα οποία τον θέλουν πρώτο στις δημοσκοπήσεις, καθώς κέρδισε τουλάχιστον 6% μέσω του σκληρού χειρισμού στα γεγονότα του Έβρου.

Jonathan Constantine

Συντονιστής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών EastMed

 

Σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Στη σχετική ανάρτηση τέθηκε το ερώτημα από αναγνώστη, ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ σε αυτό το ενδεχόμενο και αν θα επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από ανατροπή του κυβερνώντος κόμματος ή θα έχουμε νέα είσοδο στην πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η απάντηση των εν Ελλάδι Ρεπουμπλικανών στο σχόλιο αξίζει προσοχής. «Αισθανόμαστε, ότι η γερμανική ηγεσία θα προτιμήσει μία κοινή ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στη χώρα», ανέφερε ο λογαριασμός των Ρεμπουμπλικανών στον διαδικτυακό αναγνώστη.

Το συγκεκριμένο σενάριο πάντως δεν είναι καθόλου πρωτάκουστο. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είχε εκφράσει αυτήν την εκτίμηση πριν πέντε χρόνια, την οποία επαναδιατύπωσε και στις 4 Δεκεμβρίου 2019, με άρθρο του στον «Ριζοσπάστη» με τίτλο «Ο εκβιασμός της ΝΔ και η πάσα στο ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτό έκανε λόγο για «κάλπικες διαχωριστικές γραμμές» ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Η Τουρκία αμφισβητεί ότι το Καστελλόριζο έχει υφαλοκρηπίδα

Τις αμφισβητήσεις τις για το Καστελόριζο η Τουρκία τις έχει γνωστοποιήσει εδώ και καιρό. Τον Δεκέμβριο του 2019, η τουρκική προκλητικότητα χτύπησε «κόκκινο», όταν η Τουρκία με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αμφισβήτησε για πρώτη φορά, ότι το Καστελλόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και υποστήριξε ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι οι «μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του». Στην ουσία η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αποτελούσε απάντηση στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Αναλυτικά εκείνη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, οριοθετείται τμήμα των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Όλα τα μέρη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά ύδατά τους και ότι η διαδρομή και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Στην πραγματικότητα, πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συναίνεση που θα βασίζεται στην ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στο διεθνές δίκαιο της Τουρκίας και στην προσέγγιση που βασίζεται στη δικαιοσύνη, τα άλλα μέρη προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν την ευθύνη στην Τουρκία. Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Ο χάρτης με το Καστελόριζο

Τον Ιανουαρίου του 2020 οι Τούρκοι επανήλθαν στο θέμα του Καστελλόριζου. Συγκεκριμένα ένας από τους σημαντικότερους αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, o Τσαγατάι Ερτζιγιές Διευθυντής Αεροναυτιλίας του υπουργείου, ανάρτησε στο Twitter τους ισχυρισμούς του για το νησί. «Το γελοίο είναι ότι σκέφτεται κάποιος πως σε ένα νησί έκτασης 10 τετρ. χιλιομέτρων το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ από την Τουρκία και 570 χλμ από την Ελλάδα μπορεί να δοθεί έκταση θαλάσσιας ευθύνης 40.000 τετρ. χιλιομέτρων» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος παραθέτοντας μάλιστα και χάρτη για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του, στους οποίους συσχέτιζε την απόσταση με το που ανήκει το νησί.

Με το ίδιο σκεπτικό, η έκταση θαλάσσιας ευθύνης της Ριζούντας που είναι πιο κοντά στην Τυφλίδα απ’ ότι στην Άγκυρα θα έπρεπε να δοθεί στη Γεωργία και όχι στην Τουρκία.

«Το Καστελλόριζο έχει όλα τα απαράβατα δικαιώματα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και αυτά τα δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε απόλυτα από κάθε αμφισβήτηση και κάθε πρόκληση» είχε απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το εργαλείο πίεσης και οι προειδοποιήσεις

Όπως καταλαβαίνετε, ο κορωνοϊός δεν είναι η μοναδική καυτή πατάτα που έχει στα χέρια της αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ. Μπορεί η επικαιρότητα να έχει επικεντρωθεί σε αυτό το μέγιστο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, το οποίο όπως διαβάσατε στη μετάφραση αποτελεί εργαλείο πίεσης, αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι η χώρα δεν πρέπει να είναι σε επιφυλακή και στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Η Ελλάδα έχει δέχεται επίθεση υβριδικού πολέμου μέσω του μεταναστευτικού. Ειδικοί εδώ και καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ελληνοτουρκικά, προειδοποιώντας για τις κινήσεις της αντίπερα όχθης. «Ο Έβρος μήπως τελικά ήταν ο αντιπερισπασμός για να χτυπήσει στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου;», ήταν ο προβληματισμός του στρατηγού ε.α. Φράγκου Φραγκούλη σε πρόσφατη τοποθέτησή του για όσα συμβαίνουν στις Καστανιές.

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube