REAL TIME |

Weather Icon

Στρατεύματα υποστηριζόμενα από την Τουρκία κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου ενάντιον Κούρδων γυναικών

Στρατεύματα υποστηριζόμενα από την Τουρκία κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου ενάντιον Κούρδων γυναικών

του Wladimir van Wilgenburg

ERBIL (Κουρδιστάν) -Η Εξεταστική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή της την Δευτέρα, κατηγόρησε τον Τουρκικό Εθνικό Στρατό για επαναλαμβανόμενα εγκλήματα πολέμου, όπως δολοφονίες, λεηλασίες και στόχευση  Κούρδων γυναικών σε περιοχές ελεγχόμενες από την Τουρκία.

Η Επιτροπή έκρινε πως υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να κατηγορήσει κανείς την Τουρκία, καθώς ομάδες ανταρτών υποστηριζόμενες από αυτήν ”διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, όπως δολοφονίες και λεηλασίες, παραβιάζοντας το δικαίωμα κτήσης αγαθών και κατοχής περιουσιακών στοιχείων”. 

Η Επιτροπή του ΟΗΕ απεφάνθη πως ”σε περίπτωση που αποδειχθεί πως οποιοδήποτε μέλος ένοπλης ομάδας ενεργεί υπό την διοίκηση των Τουρκικών δυνάμεων και παραβιάζει το δίκαιο του πολέμου, ενδέχεται να συνεπάγεται με ποινική ευθύνη για τους εν λόγω Τούρκους διοικητές οι οποίοι γνώριζαν για τις πράξεις αυτές”.

Η Επιτροπή συστάθηκε για να καταγράψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη του πολέμου της Συρίας.

Η Τουρκία κατέλαβε τις πόλεις Tal Abbyad και Serekaniye τον Οκτώβριο του 2019 μετά από επίθεση κατά των Κουρδικών Δημοκρατικών Δυνάμεων SDF. Αντάρτικες ομάδες με την υποστήριξη της Τουρκίας πήραν τον έλεγχο του Afrin τον Μάρτιο του 2018.

Εκτεταμένη παραβίαση δικαιωμάτων

Η Επιτροπή κατέγραψε περιπτώσεις συλλήψεων, δολοφονιών, ξυλοδαρμών, απαγωγών και εκτεταμένων λεηλασιών που πραγματοποιήθηκαν από αντάρτικες ομάδες με την υποστήριξη της Τουρκίας στις πόλεις Tel Abbyad και Serekaniye.

Η έκθεση ανέφερε ότι υπάρχει ένα ”συνεπές” και ευδιάκριτο μοτίβο που είχε παρατηρηθεί και  στο παρελθόν στην Αφρική.

”Οι παραβιάσεις αυτές τρομοκράτησαν τους Κούρδους κατοίκους, εκτοπίζοντάς τους από τις κατοικίες τους”.

Οι Κούρδοι κάτοικοι και μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζιδών, έφυγαν από τα χωριά τους στην Serekanyie τον Οκτώβριο, ενώ παράλληλα τα σπίτια τους λεηλατήθηκαν από αντάρτες υποστηριζόμενους από την Τουρκία.

”Σχολεία και επιχειρήσεις όπως αρτοποιεία, λεηλατήθηκαν και απαλλοτριώθηκαν μαζί με γεωργικές εκτάσεις και οχήματα κατοίκων”, ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ.

”Αυτό απέτρεψε πιθανές επιστροφές κατοίκων και διευκόλυνε περισσότερο την μεταφορά οικογενειών προς τα προσφυγικά στρατόπεδα συγκέντρωσης εντός της Συρίας”, ανέφερε η Επιτροπή του ΟΗΕ.

Στο Afrin, πολλοί νεαροί Κούρδοι έχουν πέσει θύματα απαγωγών και βασανιστηρίων, ενώ τα σπίτια τους έχουν κατασχεθεί από Σύριους αντάρτες, υποστηριζόμενους από την Τουρκία.

Όταν Κούρδοι πρώην κάτοικοι των περιοχών παραπονέθηκαν σε ανώτερα στελέχη αντάρτικων ομάδων που υποστηρίζονταν από την Τουρκία, δέχθηκαν απειλές και βία, σύμφωνα με την έκθεση.

Δικαιώματα των γυναικών

Επιπλέον η έκθεση υπογράμμισε πως αντάρτικες ομάδες με εξτρεμιστική ιδεολογία, υποστηριζόμενες από την Τουρκία, έχουν καταστρέψει στο παρελθόν προσπάθειες δημιουργίας μίας Κουρδικής Κοινότητας στην Αφρική, η οποία αφορούσε την βελτίωση των δικαιωμάτων των γυναικών και του ρόλου τους στην λήψη αποφάσεων. 

”Οι ένοπλες ομάδες δημιούργησαν ένα τρομοκρατικό κλίμα με χρήση βίας μεταξύ των Κούρδων γυναικών και των κοινοτήτων τους”, πρόσθεσε η έκθεση.

Ο φόβος αυτός αυξήθηκε μετά την δολοφονία του Κούρδου πολιτικού Hevrin Khalaf στις 12 Οκτωβρίου, ένα έγκλημα για το οποίο ευθύνονται ομάδες υποστηριζόμενες από την Τουρκία.

Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες που κατοικούν στο Afrin, λένε πως προτιμούν να μένουν στο σπίτι και να εγκαταλείψουν τις δουλείες τους, ή ακόμα και να φορούν μαντίλα όταν βγαίνουν έξω στον δρόμο χωρίς συγγενείς. 

O Sinam Mohamed, εκπρόσωπος του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου SDC στην Ουάσινγκτον, ο οποίος κατάγεται από την Αφρική, χαιρέτισε το γεγονός πως η έκθεση του ΟΗΕ αναγνώρισε το γεγονός πως οι γυναίκες υφίστανται πίεση από ομάδες ανταρτών στην Αφρική., αλλά και στο Afrin.

Ανέφερε επίσης πως οι Κούρδοι στο Afrin, το Tel Abbyad και το Serekanyie ”δολοφονούνται όταν δεν πληρώνουν λύτρα στις αντάρτικες ομάδες που τους απαγάγουν”.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ κάλεσε τις Τουρκικές ομάδες να διερευνήσουν τα στρατεύματά τους για παραβιάσεις και εγκλήματα πολέμου, τιμωρώντας τους υπεύθυνους.

”Ίσως υπάρξει πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει αυτές τις παραβιάσεις, παρ’αυτά δεν πιστεύω πως αυτές οι πιέσεις θα λειτουργήσουν” ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του SDC τόνισε επίσης την έλλειψη προσοχής από τα ΜΜΕ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς δεν παρουσιάζουν ορθά τις παραβιάσεις αυτές.

Ο Basar al-Ahmad εκτελεστικός διευθυντής των Σύριων, δήλωσε στο Kurdistan 24 πως η συγκρατημένη κάλυψη των ΜΜΕ και η έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας οφείλονται στο γεγονός πως οι αντάρτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκίας αρνούνται αυτές τις ενέργειες.

Η ΜΚΟ του Ahmad είναι μία από τις λίγες οργανώσεις που καταγράφουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχές όπως το Afrin.

”Η Τουρκία κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την αποκάλυψη πληροφοριών από την περιοχή αυτή, γεγονός που είναι ευρέως γνωστό”, ανέφερε. 

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: www.kurdistan24.net

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube